Mag je iedere hond een hondenmassage geven?

Het is fantastisch om met honden samen te leven. En we willen daarom graag het beste voor onze hond. Hondenmassage kan een hele mooi manier zijn om het welzijn van jouw hond te verbeteren, maar het is wel belangrijk om te weten wanneer je jouw hond geen hondenmassage mag geven. Helaas is het namelijk zo dat je niet elke hond een hondenmassage mag geven. Maar er zijn heel veel situaties waarbij juist een hondenmassage heel waardevol kan zijn voor honden.

 In deze blog krijg je antwoord op die vraag om erachter te komen of dit het geval is bij jouw hond. Er zijn namelijk situaties waarbij het niet verstandig is om jouw hond een hondenmassage te geven. Het kan ook zijn dat jouw hond tijdelijk geen hondenmassage mag krijgen.

Bij 1 van deze contra-indicaties mag jouw hond geen hondenmassage krijgen

 Een contra-indicatie is een reden of situatie die aangeeft dat je een behaalde handeling niet mag uitvoeren omdat het niet veilig is voor het individu. Dit geldt ook voor hondenmassage. Er zijn een aantal contra-indicaties waarbij het niet veilig is om jouw hond een hondenmassage te geven.

 Waarbij ik er meteen bij wil vermelden dat jij jouw hond geen hondenmassage kan geven, maar wellicht kan een professional jouw hond alsnog helpen! Lees daarom vooral ook verder in deze blog waarin dit ook besproken zal worden. En informeer indien nodig bij een ervaren massagetherapeut voor honden of hij/zij jouw hond kan masseren.

Niet iedere hond kan en mag altijd gemasseerd wordenHelaas is hondenmassage niet altijd mogelijk voor iedere hond, lees verder en ontdek wat de redenen zijn dat het (tijdelijk) niet kan

De contra-indicaties voor het geven van een hondenmassage aan jouw hond zijn:

 - infectieziekten
 - auto-immuunziekten
 - (besmettelijke) huidziekten
 - vaatstoornissen
 - kanker
 - epilepsie
 - actieve ontstekingen
 - ook als jouw hond regelmatig koorts en/of ontstekingen heeft
 - bij ernstige problemen met één of meerdere organen

 Een tijdelijk contra-indicatie is:

 - na vaccinatie (wacht 2 weken, na 2 weken mag je weer masseren)
 - gebruik (van zware) medicatie (pas nadat jouw hond 2 weken is gestopt met het slikken/smeren van medicatie kan je weer gaan masseren)

 Twijfel je of jouw hond wel of niet een hondenmassage mag krijgen, dan mag je altijd mailen naar info@onlinemetjehond.nl. Dan kijk ik met je mee voor een eerlijk advies.

 Het is heel belangrijk dat je je houdt aan deze contra-indicaties. Dus heeft jouw hond last van 1 van bovenstaande klachten/ ziektes dan is het niet mogelijk om jouw hond te masseren. Het kan dan zelfs gevaarlijk zijn.

 Bij hondenmassage wordt er namelijk iets in gang gezet in het lichaam van jouw hond. Dat is ook de reden dat jouw hond gezondheidsvoordelen gaat ervaren als jij jouw hond regelmatig gaat masseren. Maar dan moet het lichaam van jouw hond dit wel aankunnen. Als het lichaam van jouw hond bezig is om een ziekte te bestrijden dan is er geen ruimte om ook een hondenmassage (of Shiatsu massage) te verwerken.

Hondenmassage is heel waardevol voor veel honden, ontdek of jouw hond ook gemasseerd mag wordenHondenmassage doet echt wat bij jouw hond, daarom is het altijd belangrijk om na te gaan of jouw hond gemasseerd kan en mag worden.

 Heeft jouw hond dus last van 1 van de genoemde contra-indicaties dan mag jij jouw hond (tijdelijk) niet masseren. En dat voelt wellicht wat krom. Regelmatig ontvang ik hier berichten over.
 Juist honden die iets mankeren wil je zo graag ondersteunen, en dat snap ik! Het is echter niet veilig.

 Hondenmassage zorgt juist voor extra ontspanning, bevordert de gezondheid, minder stress, betere doorbloeding, beter afvoeren afvalstoffen et cetera. Juist dat gun jij jouw hond ook zo. Maar een hond die iets mankeert heeft al zijn of haar energie nodig om daar mee om te kunnen gaan.

Rassen, leeftijden, persoonlijkheid: in hoeverre speelt dit een rol bij hondenmassage?

 Wellicht valt het je op dat bij de contra-indicaties leeftijden en bepaalde rassen niet zijn uitgesloten. Dit speelt namelijk geen rol. Het draait echt om de contra-indicaties!

 Iedere hond is anders, dus je dient ook per individu te kijken of hondenmassage passend is. Maar je dient dit ook bij jezelf na te gaan of jij jouw hond zelf wilt gaan masseren. Er bestaat ook altijd de mogelijkheid dat jij met jouw hond naar een massagetherapeut gaat speciaal voor honden. Ook dan kan jouw hond profiteren van vele voordelen.
Zie deze blog voor meer informatie: https://www.onlinemetjehond.nl/wat-zijn-de-gezondheidsvoordelen-van-een-hondenmassage-voor-je-hond/

 Waar dien je nog meer op te letten om de afweging te maken of hondenmassage kan bij jouw hond, naast de contra-indicaties?

Alle hondenrassen kunnen gemasseerd wordenHondenmassage kan niet bij iedere hond gedaan worden, maar dit komt door de hond als individu, het heeft niet met het ras van jouw hond of de kruisingen te maken. 

Na blessures en/of operatie jouw hond masseren

 Hondenmassage is ontspannend en zorgt voor pijnverlichting. Het kan helpen in de herstelfase om jouw hond te gaan masseren. Maar overleg dit altijd eerst met de behandelend arts van jouw hond of therapeut of massage wel of niet kan in jullie situatie.

 Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat het kan zijn dat jouw hond dient te wennen aan het krijgen van een hondenmassage. Als jij jouw hond nog niet eerder hebt gemasseerd raad ik het je af om in een herstelfase te gaan beginnen met hondenmassage.

Speelt de leeftijd van jouw hond een rol voor hondenmassage?

De leeftijd van jouw hond speelt ook een rol bij de afweging te maken of jij jouw hond een hondenmassage gaat geven. En dan vooral de manier waarop je gaat masseren. Een volwassen hond of een senior masseer je op een andere manier dan een puppy.

 In de online cursus hondenmassage van Online met je hond, kan je de module puppy massage er als extra module bij aanschaffen! Je leert in de online cursus hondenmassage hoe jij jouw hond (volwassen en ook toepasbaar bij senioren) stap voor stap een ontspanningsmassage kan geven. Je leert meer over de lichaamstaal en ook diverse massagegrepen.

Hondenmassage kan bij iedere leeftijd hondMijn eigen hond Fenne als puppy (4 maanden oud) en als senior hond (10 jaar oud), Fenne is nog steeds blij met hondenmassage, iedere leeftijd hond kan gemasseerd worden

 Bij een puppy is de massage net anders. Vandaar dat hier een aparte module voor is, zodat je ook hierbij leert hoe jij jouw hond die nog aan het opgroeien is op een fijne en veilige manier kan masseren.

Meer informatie over de online cursus hondenmassage
 

Hoe is jouw hond als individu? 

 Iedere hond is anders, daarom is het altijd belangrijk om jouw hond als individu te zien en te behandelen. Houdt jouw hond van aanrakingen of juist niet? Kan jouw hond goed stilzitten of juist niet? Probeer op deze manier al een inschatting te maken of jouw hond wel of niet van hondenmassage kan gaan houden.

 Hondenmassage is een andere manier van aanraken dan aaien. Dus het kan zijn als jouw hond niet van aaien houdt, dat jouw hond wel dol is op de manier van aanraken van massage. Houdt er dan wel rekening mee dat het kan zijn dat jouw hond langer dient te wennen. In de online cursus hondenmassage wordt ook aandacht besteedt aan honden die moeite hebben met aanraken.

 Als jouw hond helemaal niet aangeraakt kan worden, dan kan de uitdaging te groot zijn voor een ontspannen hondenmassage. Je zal namelijk jouw hond moeten gaan aanraken. Als jouw hond niet aangeraakt wenst te worden, los van de oorzaak, dan heeft het geen zin om een hondenmassage te gaan doen bij jouw hond. Je gaat dan over de grenzen van jouw hond heen met alle gevolgen van dien. Hondenmassage dient ontspannen te zijn, dus zonder dwang!

 Heeft jouw hond een trauma opgelopen waardoor jouw hond niet aangeraakt kan worden, dan kan een mogelijkheid zijn om eerst met jouw hond aan de slag te gaan met een energetische behandeling.

 Tijdens een energetische behandeling kan ook gewerkt worden aan trauma verwerking.
 Dit geeft echter geen garantie dat jij daarna jouw hond wel kan masseren! Nogmaals, hondenmassage is anders dan aaien. Heb altijd respect voor de grenzen van jouw hond.

 Indien jouw hond niet kan stilzitten, dan kan het zijn dat jouw hond toch openstaat voor hondenmassage. Juist hondenmassage zorgt ervoor dat jouw hond zich kalmer en meer ontspannen voelt. Afhankelijk dus van de oorzaak waarom jouw hond niet kan stilzitten kan hondenmassage echter wel mogelijk zijn.

 Mijn eigen hond Fenne, een border collie, is heerlijk enthousiast en graag actief bezig. Maar voor hondenmassage gaat hij graag liggen. Hij vindt het heerlijk.

Het geven van een massage aan jouw hond is ontspannend voor jouw hondFenne tijdens en na een hondenmassage, het is ontspannend voor honden. Let dus altijd goed op of de hondenmassage bij jouw hond kan

 Rashonden en/of kruisingen honden masseren, is dat mogelijk?

 Er zijn inmiddels heel veel hondenrassen, en ook honden die gemixt zijn met elkaar uit rashonden. Of kruisingen uit kruisingen. De hondenwereld is heel divers! Er zijn geen rassen uitgesloten om een hondenmassage te krijgen. Je kan bij iedere hond, mits het kan met eerder genoemde punten, een hondenmassage geven. Dit heeft niets met een ras of kruising te maken. Iedere hond is welkom voor een hondenmassage, ongeacht wat jouw hond in basis is als je kijkt naar rassen.

Kijk dus naar jouw hond als individu of hondenmassage veilig in te zetten is

 Als jij jouw hond een hondenmassage wilt gaan geven is het altijd belangrijk om na te gaan of dit veilig kan. Ook als jij regelmatig jouw hond masseert dien je altijd na te gaan of jouw hond op het moment van de hondenmassage geen contra-indicatie heeft. Bij een contra-indicatie zoals genoemd in deze blog mag je jouw hond niet masseren, het is niet veilig en daardoor onverantwoord.

 Houdt daarnaast altijd rekening met de soort massage en de leeftijd van jouw hond. Stem dit op elkaar af. Kijk ook altijd hoe jouw hond als individu is, niet voor iedere hond is hondenmassage geschikt. Wat betreft rassen van honden, of mixen/ kruisingen: iedere hond is welkom voor hondenmassage. Mits het dus passend is en mogelijk is voor jouw hond!

 Is jouw hond aan het herstellen van een operatie en/of blessure overleg dan altijd eerst met de behandeld arts van jouw hond om af te stemmen of een hondenmassage een goed idee is.

 Als laatste: wil je jouw hond laten profiteren van hondenmassage, doe dit dan ook altijd op een veilige manier. Je kan stap voor stap jouw hond een ontspanningsmassage leren geven door het volgen van de online cursus hondenmassage. Zonder de juiste kennis is het geven van een hondenmassage onverstandig. Meer informatie waarom het onverstandig is om zonder kennis jouw hond te gaan masseren lees je in deze blog: https://www.onlinemetjehond.nl/zonder-kennis-jouw-hond-een-hondenmassage-geven-is-onverstandig-maar-je-kan-het-zelf-leren/

  Meer informatie over de online cursus hondenmassage

Video op Youtube met meer uitleg over de contra-indicaties van hondenmassage:

 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

 

Reactie plaatsen