Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een hondenmassage voor je hond?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een hondenmassage voor je hond?

Hondenmassage klinkt als luxe voor een hond, maar er zijn vele gezondheidsvoordelen die jouw hond gaat ervaren. Als jouw hond regelmatig een hondenmassage krijgt zal je al snel merken dat jouw hond hier veel baat bij gaat hebben.

 Deze voordelen zijn onder te verdelen in lichamelijke en mentale voordelen. In deze blog worden ze behandeld zodat je weet wat hondenmassage voor jouw hond kan gaan doen.

 Wist je dat jij jouw hond ook zelf kan gaan masseren? Verderop in deze blog wordt dit nog verder uitgelegd. Iedereen kan het leren, en iedere hond kan er baat bij hebben.

 Een hele mooie bijkomstigheid is namelijk als jij zelf jouw hond een hondenmassage gaat geven, dat jouw band met jouw hond nog beter zal gaan worden. Het is een mooie manier om elkaar nog beter te leren kennen, te leren te respecteren en plezier samen te hebben. Een echte win-win situatie dus voor jou en jouw hond.

Hondenmassage en de positieve gezondheidsvoordelen op het lichaam van jouw hond:

 Allereerst starten we met de uitleg van fysieke gezondheidsvoordelen voor jouw hond.

 • Het verbeteren van het immuunsysteem en de stofwisseling bij jouw hond
   Het immuunsysteem van je hond is als een schild dat jouw hond beschermt tegen ziektes. Met regelmatig een hondenmassage te geven kan je dat schild sterker maken waardoor jouw hond minder vatbaar wordt voor ziektes (minder vatbaar betekent niet dat jouw hond nooit meer ziek kan worden).

  Wat draagt een massage bij aan de gezondheid van je hond?Ontspanning voor jouw hond is een heel groot voordeel 

  De stofwisseling is als het ware de motor van je hond. Hoe sneller het werkt, hoe meer energie jouw hond heeft en hoe makkelijker jouw hond zijn gewicht kan beheersen. Hondenmassages helpen die motor op gang te houden, wat goed is voor de algehele gezondheid van jouw hond.

 • Hondenmassage zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd
  Het is een normaal proces dat jouw hond afvalstoffen produceert. Echter wil je niet dat deze langer dan noodzakelijk in het lichaam blijven. Hondenmassage helpt om deze afvalstoffen sneller af te voeren uit het lichaam van jouw hond. Als afvalstoffen te lang in het lichaam van jouw hond blijven kan dit voor ongemak gaan zorgen.

 • Het zorgt voor een betere bloed- en lymfecirculatie in het lichaam
  Ook de bloed- en lymfecirculatie spelen een belangrijke rol in het lichaam van jouw hond. Door een goede bloedcirculatie zorgt dit voor een betere doorbloeding en ook meer zuurstof en voedingsstoffen in de cellen van jouw hond. Hondenmassage zorgt ook voor een betere lymfecirculatie wat weer bijdraagt aan het verminderen van toxines (=gifstoffen) en afvalstoffen verwijderen.

 • Voordelen voor de spieren, de huid en de vacht door onder andere een betere doorbloeding
  In het eerdere punt kon je al lezen dat een gezondheidsvoordeel van hondenmassage is dat de bloedcirculatie wordt verbeterd. Dit draagt weer bij aan een betere doorbloeding van de spieren maar ook de huid. Dit heeft indirect ook weer invloed op de vacht.

  Een blije hond door hondenmassageEen blije hond door hondenmassage

 • Het vermindert de kans op kramp
   De kans verminderen op kramp door het regelmatig masseren van je hond heeft ook te maken met voorgaande punten: betere bloed- en lymfecirculatie en betere stofwisseling. Hierdoor blijft het lichaam van jouw hond soepeler maar worden ook afvalstoffen eerder afgevoerd.

 • Het vermindert pijn bij jouw hond
   Door de aanraking met hondenmassage maakt jouw hond bepaalde hormonen aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat dit de scherpe randen van pijn weg kan halen.

   Het is niet zo dat hondenmassage altijd alle pijn weg kan halen, en dat moet je ook niet willen. Wel kan hondenmassage een fantastische ondersteuning zijn indien jouw hond pijn ervaart en jij jouw hond wenst te ondersteunen.

   Daarnaast is hondenmassage nooit een vervanging van een bezoek aan de dierenarts.

 • Het zorgt voor een betere balans
  Een lichamelijke balans door de hondenmassage komt doordat afvalstoffen eerder worden afgevoerd en er meer stroming is in het lichaam. Daarnaast wordt jouw hond zich ook meer bewust van zijn of haar lichaam wat ook weer bijdraagt aan letterlijk een betere balans. Denk hierbij aan het beter plaatsen van de achterpoten bijvoorbeeld.

  een betere gezondheid en meer balans door hondenmassage voor jouw hondGeniet samen van de hondenmassage, lekker ontspannend ook

  Deze balans is niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk ofwel mentaal. Jouw hond komt letterlijk en figuurlijk beter in zijn of haar vel te zitten. Wil je meer hierover lezen, lees dan deze blog 7 Voordelen die jouw hond gaat merken als jij jouw hond een hondenmassage gaat geven. Klik hier om naar de blog te gaan.

De mentale voordelen door hondenmassage

Naast lichamelijke voordelen geeft hondenmassage ook diverse mentale voordelen voor jouw hond. Bij mentale voordelen kan je denken aan de geestelijke toestand van je hond maar ook emoties.

 • Meer (zelf)vertrouwen bij jouw hond
  Door hondenmassage zal jouw hond meer vertrouwen krijgen in zijn of haar lichaam. Jij raakt jouw hond aan op het hele lichaam (of een deel als je een deel masseert), ook op plaatsen waar jij normaal niet komt met jouw handen om te aaien. Met massage ga je je richten op andere plaatsen op het lichaam van jouw hond. Dit voelt jouw hond wat een positieve uitwerking heeft op het vertrouwen van jouw hond.

   Eerder werd al geschreven dat jouw hond meer balans gaat ervaren. Ook dit zorgt voor meer zelfvertrouwen bij jouw hond. Waarbij niet is gezegd dat iedere onzekere hond in een hond verandert met mega veel zelfvertrouwen. Vaak dien je hier ook oefeningen voor te doen samen met jouw hond. Maar het kan zeker een ingang zijn naar meer zelfvertrouwen als jij jouw hond regelmatig een hondenmassage geeft.

 • Meer ontspanning
   Doordat jij met jouw handen over het lichaam van jouw hond gaat maakt jouw hond bepaalde hormonen aan. Deze hormonen zijn de zogenaamde gelukshormonen die ontstaan door jouw aanraking. Waardoor jouw hond zich dus gelukkiger gaat voelen. Dit zorgt weer voor meer ontspanning bij jouw hond.

  Een ontspannen hond door hondenmassage online cursus

 • Minder stress bij jouw hond en beter om kunnen gaan met spannende situaties
   Door de aanmaak van bepaalde gelukshormonen gaat jouw hond zich dus meer ontspannen voelen. Hierdoor zal het stresslevel bij jouw hond gaan dalen waardoor jouw hond dus minder stress ervaart. En ervaart jouw hond toch een keer stress dan zal jouw hond ook sneller kunnen kalmeren door de inzet van hondenmassage. Hierdoor herstelt jouw hond zich dus ook sneller na een stressvolle situatie.

Een leven zonder stress is voor geen hond mogelijk. Stress heeft namelijk ook een doel. Luister de podcast #12 onmogelijk om stress te verbannen uit het leven van jouw hond: klik hier om de podcast gratis op Spotify te luisteren.

 • Je hond went aan aanraking waardoor wellicht de verzorging makkelijker wordt voor jullie beiden
   Omdat hondenmassage anders is dan aaien en omdat je jouw hond op andere plaatsen aanraakt als wat je doet tijdens aaien, kan dit een positieve bijdrage leveren aan de verzorging van jouw hond. Denk hierbij aan het verzorgen van de nagels, een dierenarts bezoek et cetera.

   Het aanleren hiervan dient wel stap voor stap te gebeuren. Sowieso dien je een hondenmassage ook te doen op het tempo wat jouw hond prettig vindt. Ga niet te snel want dan kan het spannend zijn voor jouw hond. In de online cursus hondenmassage leer je stap voor stap een ontspannende hondenmassage te geven.
    Meer informatie over de online cursus hondenmassage – start vandaag nog

 • Jouw hond zal beter en dieper gaan slapen
   Door hondenmassage voelt jouw hond zich dus meer ontspannen, minder pijn, betere doorstroming, minder stress. Daarnaast kan hondenmassage er ook voor zorgen in combinatie met meer ontspanning dat jouw hond zich wat loom gaat voelen. Perfect dus om daarna heerlijk te gaan slapen. Je zal dan ook gaan merken dat jouw hond dieper gaat slapen.

   Kwalitatief betere slaap zorgt voor een hond die minder vermoeid is, een beter humeur heeft maar ook veerkrachtiger reageert op de prikkels van de dag.

 • Hondenmassage zorgt voor een betere band tussen jou en jouw hond
   Het werd al eerder in deze blog genoemd, een indirect voordeel voor jou en jouw hond:
   het zal jullie band nog meer verbeteren. Om jullie band te laten groeien, is het belangrijk dat je altijd blijft communiceren met jouw hond. Respecteer de grenzen van jouw hond en volg zijn of haar tempo. Dat is precies wat je leert tijdens de online cursus hondenmassage.

  Hondenmassage zorgt voor een hechtere band tussen hond en eigenaar  

Jij kan zelf jouw hond ondersteunen en kalmeren met hondenmassage

Hondenmassage geeft dus fysieke en mentale gezondheidsvoordelen bij jouw hond, en jij kan jouw hond zelf hierbij leren ondersteunen!

Heb je er ooit bij stilgestaan dat jij door het gebruik van jouw handen jouw hond op deze manier kan gaan ondersteunen? Jouw hond gaat dus fysieke voordelen ervaren zoals minder pijn, maar ook een betere doorbloeding. Ook zal jouw hond dus mentaal en emotioneel beter om kunnen gaan met stressvolle situaties. Jouw hond zal door het krijgen van regelmatig een hondenmassage dus letterlijk en figuurlijk beter in zijn of haar vel komen te zitten!

 Start vandaag nog met hondenmassage door het volgen van deze cursus. Laat jouw hond profiteren van meerdere gezondheidsvoordelen die het leven van jouw hond veel aangenamer gaat maken. En dat ga jij zelf doen door jouw handen! Leer het stap voor stap aan op een ontspannende manier voor jou en jouw hond.
  Start vandaag nog met de online cursus hondenmassage om jouw hond te ondersteunen en te laten ontspannen

Er is nog een aparte podcast op Spotify te luisteren over de voordelen van hondenmassage voor jouw hond. Luister deze podcast via deze link, klik hier.

Interessante blog voor jou: De voordelen van een online cursus hondenmassageKlik hier om de blog te lezen.
 
 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen