Kan ik mijn hond alleen thuislaten met vuurwerk?

Het geluid van vuurwerk kan voor veel honden voor angst en stress zorgen. Er zijn honden die hier heel heftig op reageren. Er zijn echter ook honden die niet reageren op vuurwerk en dus geen angst hebben. In deze blog laat ik je zien wat de overwegingen zijn om jouw hond wel of niet alleen thuis te laten met vuurwerk. We bekijken het vanuit honden die bang zijn voor vuurwerk maar ook voor honden die niet bang zijn voor vuurwerk, is het verstandig om die honden alleen thuis te laten tijdens vuurwerk of zelfs de jaarwisseling?

De eerste afweging om die je maakt om jouw hond wel of niet alleen thuis te laten met vuurwerk

Het is belangrijk om te beseffen dat iedere hond een individu is. Ieder hond heeft dus zijn of haar eigen persoonlijkheid en ook behoeftes. Daarnaast heeft iedere hond ook een eigen geschiedenis met ervaringen uit het verleden. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat iedere hond anders zal reageren op het horen, zien en/of ruiken van vuurwerk.

Hoe reageert jouw hond nu op vuurwerk?

 Nadat je deze vraag hebt beantwoord voor jezelf kan je verder gaan met deze blog. De blog is verdeeld in 2 soorten honden:
 - tips voor honden die niet angstig zijn voor vuurwerk
 - tips voor honden met vuurwerkangst

 Stel je de vraag hoe jouw hond reageert op vuurwerk niet 1x maar meerdere malen, eigenlijk ieder jaar opnieuw. De situatie van jouw hond kan veranderen, bijvoorbeeld door leeftijd of ervaring, waardoor jouw hond juist wel of niet meer angstig is voor vuurwerk.

 Dat jouw hond nu niet bang is voor vuurwerk zegt niets over hoe jouw hond reageert over een maand op vuurwerk! Besef dit altijd en handel hier ook naar.

Als jouw hond vuurwerk niet leuk vindt laat jouw hond dan niet alleen thuisIs jouw hond wel of niet bang voor vuurwerk? Let daar ook op voor de afweging om jouw hond alleen thuis te laten met vuurwerk.

Als jouw hond momenteel niet angstig is voor vuurwerk

 dan kan je overwegen om jouw hond alleen thuis te laten. Hierbij een aantal tips:

- Zorg voor een veilige ruimte waar jouw hond verblijft
 Een hond die niet bang is voor vuurwerk kan natuurlijk altijd een keer schrikken. Dat kan natuurlijk altijd zo zijn, maar in de periode dat er vuurwerk wordt afgestoken is die kans groter. Een keer schrikken van vuurwerk betekent niet meteen dat jouw hond last heeft van vuurwerkangst.

 Het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw hond in een veilige ruimte in huis is als hij of zij alleen is. Zorg er ook voor dat jouw hond in een ruimte is waar jouw hond zich prettig voelt. Juist in deze periode is dat nog belangrijker.

 Zorg eventueel voor een plaats waar jouw hond zich kan terugtrekken.

 - Zorg voor achtergrondgeluid tijdens het alleen blijven
Laat op de achtergrond rustgevende muziek spelen. Dit om jouw hond meer te laten ontspannen. Je hoeft de muziek niet ontzettend hard te zetten, het voegt niets toe. Als er vuurwerk wordt afgestoken hoort jouw hond het geluid van het vuurwerk toch wel boven de radio uit. Harde muziek is alleen maar irritant voor jouw hond (en wellicht jullie buren).

 - Zet een camera aan zodat je jouw hond kan zien
Het kan interessant zijn om jouw hond te filmen tijdens jouw afwezigheid. Als jij bij jouw hond bent laat jouw hond geen angst voor vuurwerk zien, maar hoe is dat echt als jij er niet bij bent? Je kan deze vraag alleen maar beantwoorden als je dit kan zien! Door bijvoorbeeld jouw hond te filmen met een camera.

 Kijk regelmatig op de camera om te kijken hoe jouw hond zich gedraagt als hij of zij alleen thuis is. Ligt jouw hond ergens ontspannen te slapen of is er toch spanning te zien? Bijvoorbeeld jouw hond kan zijn rust niet pakken, loopt te ijsberen in de woonkamer. Of springt steeds op om ergens anders te gaan liggen. Of gaat blaffen bij het geluid van vuurwerk.

 Een aantal voorbeelden van camera’s voor honden via Bol.com, klik hier. 

Als jouw hond alleen thuis is met vuurwerk kijk naar je hond via de cameraLet op jouw hond als jouw hond alleen thuis is (ook zonder vuurwerk), om te zien hoe jouw hond zich echt voelt

- Volg jullie eigen ritueel met het verlaten van het huis
Dit is niet voor iedere hond van toepassing, maar er zijn honden die het heel fijn vinden als jij weg gaat dat je dit op een bepaalde manier doet. Jullie hebben hierin jullie eigen routine ontwikkelt waarbij zowel jouw hond als jijzelf zich prettig voelen. Blijf dit doen, ook in de periode dat er vuurwerk wordt afgestoken. Indien er iets wijzigt aan de routine kan dit voor onzekerheid bij jouw hond zorgen, of voor extra alertheid want er is iets anders.

- Blijf jezelf de vraag stellen: is mijn hond bang voor vuurwerk?
 Dit hoef je natuurlijk niet dagelijks te doen, maar doe het wel met regelmaat. Als jouw hond vandaag niet bang is voor vuurwerk kan er iets veranderen waardoor jouw hond in korte tijd wel bang gaat worden voor vuurwerk. Denk hierbij aan een negatieve ervaring met vuurwerk, het ouder worden van jouw hond, het hebben van pijn, te veel stress ervaren in korte tijd et cetera.

 Indien jouw hond onverhoopt angst voor vuurwerk ontwikkelt ga dan altijd aan de slag om deze angst te verminderen. Zoek eventueel hulp hiervoor of volg een vuurwerktraining.

Jouw hond alleen thuislaten tijdens de jaarwisseling

 Dit raad ik bij iedere hond af ongeacht of jouw hond wel of niet bang is voor vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling, en eigenlijk heel de dag op 31 december is er zoveel vuurwerk te horen dat het voor veel honden een lastige dag is.

 Vanaf 18 uur mag er in Nederland vuurwerk worden afgestoken op 31 december. Maar er wordt al veel eerder vuurwerk afgestoken. Dit kan betekenen dat dit een spannende dag is voor jouw hond, ook als jouw hond geen vuurwerkangst heeft. Het kan wel zorgen voor stress. En dit kan weer zorgen voor te veel stress op die dag, omdat jouw hond tussendoor niet kan bijkomen. Hierdoor kan de ‘stress emmer’ van jouw hond overlopen.

 Daarom is mijn advies: laat je hond niet alleen op 31 december. Zeker niet vanaf 18 uur als er vuurwerk afgestoken mag worden. Er wordt dan nog meer vuurwerk afgestoken met als hoogtepunt rond middernacht. Het barst dan letterlijk en figuurlijk los wat een oorverdovend kabaal is. Wees er voor jouw hond.

 Een interessante blog om te lezen: 12 Tips om jouw hond te ondersteunen tijdens de jaarwisseling als jouw bang is voor vuurwerk, klik hier om naar de blog te gaan.
Is jouw hond bang voor vuurwerk? Leer 12 tips om jouw angstige hond te ondersteunen tijdens de jaarwisseling

Indien jouw hond wel angstig is voor vuurwerk

 Indien je hond wel angstig is voor vuurwerk, is het niet aanbevolen om je hond alleen thuis tijdens momenten dat je weet dat er vuurwerk wordt afgestoken. En dat maakt het meteen lastig en uitdagend. Want dat weet je vaak niet wanneer er vuurwerk afgestoken gaat worden. Vuurwerk wordt afgestoken door personen waar jij geen invloed op hebt. Je weet pas of er vuurwerk wordt afgestoken als je het hoort. En dan is het voor een hond met vuurwerkangst vaak al te laat: er komt een (angstige of stress) reactie op het vuurwerk!

 Als we heel reëel zijn is het bijna voor niemand mogelijk om 24/7 maandenlang bij jouw hond te blijven. Vaak wordt er al vanaf september vuurwerk afgestoken waardoor een hond met angst voor vuurwerk dus maandenlang angst en stress ervaart.

 Een hond met angst voor vuurwerk kan paniek ervaren bij het alleen thuis blijven. De ene hond zal willen vluchten, of zich verstoppen en er zijn honden die iets gaan vernielen of non-stop gaan blaffen.

Hierbij een aantal tips voor de afweging om jouw hond wel of niet alleen thuis te laten:

- Breng je hond naar een oppas
 Indien mogelijk breng je hond naar iemand die op jouw hond kan passen tijdens jouw afwezigheid. Natuurlijk kan er ook iemand in jullie huis komen. Vooral als jouw hond ernstige vuurwerkangst heeft is dit aan te raden of als jouw hond zichzelf kan verwonden bij alleen thuisblijven.

- Breng je hond naar een opvang in een rustig gebied
 Heb je niet de mogelijkheid om iemand op jouw hond te laten passen dan kan het een mogelijkheid zijn om jouw hond naar een opvang te brengen. Probeer dan wel een opvang te vinden die in een rustig gebied ligt waarbij weinig vuurwerk te horen is.

Ga met jouw hond naar een rustige plaats als je hond bang is voor vuurwerkGa met jouw angstige hond naar een rustige plaats (of zoek een opvang op een rustige plaats). Let wel op met loslopen, is het veilig in deze periode? In verband met het reageren op harde geluiden en paniek bij honden

Jouw angstige hond thuislaten

 Het is lastig om constant thuis te blijven voor jouw hond. Zeker als jouw hond al last heeft van angst vanaf het moment dat de eerste knallen vuurwerk te horen zijn. Het is bijna niet mogelijk om 24/7 thuis te blijven en dat maanden. Ook is het niet voor iedereen haalbaar om oppas of opvang te regelen. Indien jouw hond zo angstig is voor vuurwerk dat het onveilig is voor jouw hond alleen thuis te laten is toch mijn advies om een oplossing te zoeken met opvang/ oppas. Ook al is het tijdelijk. Ga tevens aan de slag om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen zodat de situatie gaat verbeteren in de toekomst.

- Film jouw hond bij jouw afwezigheid
Zet een camera aan als jij niet bij jouw hond kan blijven. Op deze manier zie je hoe jouw hond reageert in de periode met vuurwerk. Dit is wellicht niet leuk om te zien, maar je weet hierdoor wel hoe jouw hond reageert.

 Een aantal voorbeelden van camera’s voor honden via Bol.com, klik hier.

- Gebruik kalmerende middelen en/of technieken
 Je kan hierbij denken aan de inzet van passende suppletie voor jouw hond om de angst bij jouw hond te verminderen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld adaptil in te zetten. Dit is een apparaat wat je in het stopcontact doet wat rustgevende feromonen afgeeft waardoor jouw hond zich makkelijker kan ontspannen.

 Het gebruik van passende suppletie of de inzet van kalmerende middelen kan de scherpe randjes van angst afhalen. Waardoor jouw hond zich meer ontspannen voelt.

 Een aantal voorbeelden vind je via https://www.medpets.nl/, zoek op vuurwerk voor meer middelen voor honden.

Bij kalmerende technieken kan je denken aan het inzetten van hondenmassage en/of Shiatsu. Je kan hierbij jouw hond gaan laten ontspannen.

 Het zorgt echter niet voor de oplossing om de angst voor vuurwerk bij jouw hond te gaan verminderen. Ga daar echt serieus mee aan de slag!

Workshop hondenmassage onlineHet geven van een massage aan je hond is ontspannend

 Een interessante blog om te lezen:  https://www.onlinemetjehond.nl/verminder-stress-bij-jouw-hond-door-het-geven-van-een-massage/

- Volg een cursus om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen
 De angst voor vuurwerk te verminderen is belangrijk voor een hond die last heeft van vuurwerkangst. Leer tijdens een cursus om de angst bij jouw hond te verminderen wat je kan inzetten om jouw hond te kalmeren maar ook hoe je angst kan verminderen.

 Volg daarom een vuurwerktraining om de angst bij jouw hond te verminderen. Via Online met je hond kan je een online cursus vuurwerkangst bij honden verminderen volgen.

  Start vandaag nog met de online vuurwerktraining vuurwerkangst verminderen bij jouw hond

Online cursus vuurwerkangst bij honden verminderenDit krijg je bij de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond: diverse e-books, online begeleiding en diverse video's met oefeningen en theorie

- Zoek hulp bij een therapeut voor honden
 Het is ook mogelijk om professionele hulp in te schakelen voor jou en jouw hond. Samen met de therapeut kan je dan aan de slag gaan om de angst bij jouw hond te verminderen en ook samen aan te pakken.

 Zelf geef ik energetische behandelingen op afstand waarbij ik jouw hond op afstand ga behandelen volgens de Chinese geneeskunde en eventuele traumaverwerking. Ook vuurwerkangst kan komen door een trauma. Jouw hond wordt als individu behandeld en samen kijken we wat voor jou en jouw hond mogelijk is om angst te verminderen en meer ontspanning te krijgen.

 Voor meer informatie over de energetische behandelingen klik hier.

Conclusie of je jouw hond wel of niet alleen thuislaat met vuurwerk

 Dit ligt dus aan diverse factoren. Ik raad je af om jouw hond met een jaarwisseling alleen thuis te laten omdat dit voor bijna iedere hond een heftig moment is.

 Is jouw hond niet bang voor vuurwerk dan kan jij jouw hond eenvoudiger alleen thuislaten tijdens de periode dat er vuurwerk hoorbaar is dan als jouw hond wel angstig is voor vuurwerk. Ook dan zijn er mogelijkheden om jouw hond met ondersteuning alleen thuis te laten. Het is voor bijna niemand mogelijk om altijd bij je hond te zijn. Ga daarom op zoek naar mogelijkheden om de angst van vuurwerk bij jouw hond te verminderen. Dat mag met hulp!

Nog een interessante blog die op iedere hond van toepassing is: Belangrijke tip als jij een angstige hond hebt: steun je hond altijd: https://www.onlinemetjehond.nl/de-beste-tip-wat-jij-kan-doen-als-jouw-hond-angstig-is/
 Iedere hond ervaart tenslotte weleens angst!

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

 

Reactie plaatsen