12 Tips om jouw hond te ondersteunen tijdens de jaarwisseling als jouw bang is voor vuurwerk

12 Tips om jouw hond te ondersteunen tijdens de jaarwisseling als jouw bang is voor vuurwerk

Als jouw hond bang is voor vuurwerk dan kan de jaarwisseling erg lastig zijn voor jou en jouw hond. Vuurwerkangst is een groot probleem bij honden tijdens en al de periode voor de jaarwisseling. Je wilt je hond zo graag helpen, maar hoe kan je dat het beste doen? In deze blog lees je 12 tips die je direct kan toepassen om jouw hond te ondersteunen tijdens de jaarwisseling als jouw hond bang is voor vuurwerk.

 De tips uit deze blog kan je toepassen bij jouw hond tijdens Oud & Nieuw maar ook daarvoor als er al vuurwerk wordt afgestoken.

De belangrijkste tip als jouw hond bang is voor vuurwerk tijdens de jaarwisseling

Voordat we met de 12 tips beginnen, allereerst een advies: blijf altijd goed kijken naar jouw hond. Ga niet alle tips die je tegenkomt toepassen op jouw hond. Er zullen namelijk tips om vuurwerkangst te verminderen genoemd worden die niet van toepassing zijn op jouw hond of die voor jou niet uitvoerbaar zijn. Doe het dan niet! Kijk daarom altijd goed naar de behoeftes van jouw hond.

Tip 1: Steun je hond

Een hele belangrijke tip en voor iedere hond belangrijk: steun je hond! Troost je hond op het moment dat je hond in paniek is vanwege het vuurwerk. Houd je hond vast, aai over zijn kop en oren, knuffel je hond, doe hierbij wat passend is voor jouw hond. Maar negeer je hond absoluut niet!  

 Denk maar aan jezelf, als je angstig bent wil jij ook gesteund worden en er niet alleen voor staan. En of die angst nu wel of niet reëel is, voor jouw hond is op dit moment vuurwerk een erg reële angst. Daarom steun hem of haar, jij bent zijn veilige persoon, jij kan beschermen.

En nee, je verpest je hond hier niet mee, je verwent hem of haar niet. Omdat een hond die angst ervaart niet kan leren, kan je je hond dus ook niet ‘verpesten’ hiermee.

Een angstige hond tijdens de jaarwisseling dien je altijd te steunen!

Tip 2: laat je hond niet alleen tijdens de jaarwisseling

Laat je hond op Oudejaarsdag niet alleen! Wees zo veel mogelijk bij je hond zodat je je hond kan steunen. Is dit veel werk? Ja zeker! Maar het is het waard. Probeer het eventueel af te wisselen met andere mensen zodat je zowel je hond als jezelf hierbij kan ondersteunen.

 Tijdens de jaarwisseling zelf is het echt belangrijk dat jij (of iemand anders) bij jouw hond blijft. Laat je hond niet alleen. Ook als jouw hond eerdere jaarwisselingen geen angst heeft laten zien, weet je nooit zeker hoe jouw hond nu omgaat met de jaarwisseling. Er bestaat altijd kans dat jouw hond later alsnog angstig wordt voor vuurwerk. De grootste kans dat angst voor vuurwerk ontstaat bij jouw hond is tijdens de jaarwisseling omdat het een oorverdovend lawaai is.

Tip 3: Gebruik een thundershirt of sjaal

  Geef je hond een thundershirt aan, zie de foto waarbij mijn eigen hond Fenne deze draagt. Of, als je deze niet in huis hebt, gebruik een sjaal als bandage. Met een thundershirt baker je je hond in zoals je dit ook doet bij een baby. Hierdoor kan het een heel veilig gevoel geven aan je hond, het zorgt voor een geborgenheid waardoor jouw hond zich minder angstig voelt. Bij mijn eigen hond Fenne werkt het ontzettend goed op deze manier.

Online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond voor een ontspannen oud en nieuw

 Vaak dient je hond wel te wennen aan een thundershirt omdat deze strak om het lichaam zit. Gun je hond daarom ook deze tijd om te kunnen wennen, begin dus al voor de vuurwerkperiode met jouw hond dit thundershirt korte tijd te laten dragen.. Laat je hond tevens niet alleen als hij/zij dit draagt! En een extra tip als je de sjaal als bandage gebruikt, knoop deze niet op de rug maar meer aan de zijkant.

Tip 4: Masseer je hond

  Geef je hond een kop en/of oor massage. Doe dit rustig en met weinig druk. Kijk ook wat je hond aankan en begin hier dan ook mee al voordat je vuurwerk hoort. Zo kan je hond rustig wennen.  Gebruik je vingers en cirkel hiermee over de kop van je hond, ga rondom de oren, strijk met je vinger tussen de ogen van je hond een aantal maal. En doe met je duimen voorzichtig de achterkant van zijn/haar kop, bij de schedelaanzet.

 Door hondenmassage voelt jouw hond zich meer ontspannen omdat hij of zij bepaalde gelukshormonen aanmaakt. Hierdoor voelt jouw hond zich dus meer relaxt maar zal ook sneller kunnen herstellen na een angstige en/of stressvolle periode of moment.

Online cursus vuurwerkangst verminderen bij honden en hondenmassage

 Wil jij leren hoe jij stap voor stap jouw hond kan ondersteunen met hondenmassage? Start vandaag nog met de cursus hondenmassage van Online met je hond.

Volg de online cursus hondenmassage om jouw hond een ontspanningsmassage te geven tijdens vuurwerk

Wil je weten op wat voor manier hondenmassage jouw hond kan ondersteunen met vuurwerkangst? Klik dan hier om de blog over dit onderwerp te lezen. Hondenmassage is daarom ook inzetbaar tijdens de jaarwisseling als jouw hond bang is voor vuurwerk.

Tip 5: Laat je hond op Oudejaarsdag vroeg op de dag én aangelijnd uit

Laat je hond op Oudejaarsdag zo vroeg mogelijk in de ochtend uit voor een flinke wandeling en laat je hond daarbij niet loslopen. Er bestaat namelijk altijd kans dat er toch vuurwerk wordt afgestoken, en jouw hond met vuurwerkangst hierdoor bang wordt en in paniek raakt. Een gevaar is namelijk dat een hond in paniek zo kan blokkeren dat hij jouw als begeleider even niet herkent met alle gevolgen van dien. Jouw hond kan op deze manier dus weglopen, vandaar het advies houdt je hond aan de lijn.

 Probeer op de dag zelf op rustige momenten (als die er zijn en jouw hond nog durft) nog korte stukjes te lopen. Probeer je hond te laten plassen. Heb je de beschikking over een tuin? Dan is het ook mogelijk om deze ene dag in het jaar jouw hond daar te laten plassen.

Houdt jouw hond aan de lijn voor tijdens en na de jaarwisseling

 Controleer enkele weken voor de jaarwisseling een keer de lijnen van jouw hond, maar ook de maat van het tuigje en/of halsband. Is er geen slijtage zichtbaar en is de maat nog passend?

Tip 6: Wees zelf zo rustig en kalm mogelijk

Probeer zelf ook rustig en kalm te blijven. Je hond zal dit aanvoelen. Hoe drukker jij bent en hoe meer jij in paniek bent, hoe meer jouw hond dit gedrag zal overnemen.

Tip 7: Volg de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond – met korting!

In deze cursus draait het om jouw hond als individu. Daar is voor mij de basis om aan jouw hond te werken: niet algemeen maar jouw hond echt zien en daar de mogelijkheden op afstemmen.

 Dit zijn een paar onderwerpen uit de cursus:
- Angst & stress: oorzaken en gevolgen en nog meer
 - Connectie angst & stress
 - Jouw hond als individu leren zien en daar naar handelen
 - Je krijgt tips voor/tijdens/na de vuurwerkperiode
 - Je gaat een eigen stappenplan maken hoe je met geluidsangst aan de slag kan gaan met en voor jouw hond
 - Voor jou als begeleider is ook aandacht
 - Lichaamstaal
 - Meerdere mogelijkheden worden jou en jouw hond geboden wat angst kan verminderen, hoe jouw hond leert, hoe jouw hond kan ontspannen et cetera

En natuurlijk nog veel meer!

Het is afgestemd op jou & jouw hond, daar word je stap voor stap in begeleid door middel van video’s en e-books.

Gebruik de kortingscode hond15online voor 15% korting! 

Volg de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond – start vandaag nog met angst verminderen
 

Tip 8: Gebruik suppletie bij je hond

Suppletie is een soort medicatie, vaak bestaande uit natuurlijke middelen die jij aan je hond kan geven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Bach Rescue, Strezz van Phytonics, Puur Nervo, of Zylkene. Tevens kan je eventueel Adaptil gebruiken als diffuser voor in het stopcontact.

 De inzet van algemene suppletie kan je hond goed ondersteunen. Vaak haalt het echter de angst niet helemaal weg, maar het kan wel zorgen dat het de scherpe randjes er voor je hond afhaalt. Waardoor je hond voor jou bereikbaar blijft en jij jouw hond kan ondersteunen en kalmeren.

 Begin op tijd met suppletie, dit is rond half november. Een paar dagen voor Oud & Nieuw is het vaak al te laat.

Klik hier voor een diverse middelen die je veilig kan inzetten bij jouw hond die ondersteunend kunnen zijn voor honden met angst voor vuurwer.

 Houd je aan de juiste dosering op de verpakking! Ook natuurlijke middelen hebben een maximum dosering, overschrijdt deze niet. Vaak wordt gedacht omdat het natuurlijke middelen zijn dat het geen kwaad kan, maar dit is niet waar! Een verkeerde inzet van suppletie kan wel degelijk kwaad en zelfs schadelijk zijn.

cursus angst bij jouw hond verminderen voor vuurwerk

Energetische behandeling om jouw hond te helpen
 Wil je weten wat juiste suppletie is voor jouw hond, dan is het mogelijk om een energetische behandeling voor jouw hond te boeken. Voor meer informatie klik op deze link. De energetische behandeling is erg interessant om te doen bij jouw hond als jouw hond last heeft van angst, zoals vuurwerkangst. Door het energetisch in balans brengen van jouw hond kan de angst voor vuurwerk minder worden, ook tijdens de jaarwisseling.

Tip 9: Sluit gordijnen, sluit luchtroosters in ramen, en zet muziek aan

 Sluit tijdens de jaarwisseling de gordijnen zoveel mogelijk, doe de luchtroosters in ramen dicht en zet eventueel muziek aan.

 Sluit de gordijnen om de kans op het zien van lichtflitsen voor jouw hond te verkleinen. Ook kunnen sommige gordijnen geluid wat dempen. Al gaat vuurwerk zo hard, daar helpt het dempen van geluid door gordijnen niet aan.

 Doe luchtroosters in ramen dicht zodat de geur van vuurwerk zoveel mogelijk buiten blijft. Veel honden koppelen geur aan bepaalde emoties. Daardoor kan de geur van vuurwerk al voor paniek zorgen. Geuren kunnen ook lang blijven hangen, terwijl het geluid al lang weg is. Als jouw hond dus gevoelig is voor geur en de associatie met vuurwerk en angst heeft gemaakt, wil je zoveel mogelijk de geur uit je huis houden.

 Zet muziek aan of de televisie. Er wordt vaak geadviseerd om deze heel hard te zetten. Ik ben daar geen voorstander van, aangezien honden veel beter horen dan wij mensen. Dus heel hard muziek aanzetten kan juist ook weer voor paniek zorgen bij jouw hond, of een ongemakkelijk gevoel, of irritatie….

Tip 10: Zorg voor een veilige plaats voor jouw hond, zonder dwang!

Vindt jouw hond het fijn om in een bench te slapen? Zet de deur hiervan open, gun jouw hond de kans om in zijn of haar bench te gaan liggen. Maar sluit het deurtje niet, want dat kan juist een onveilig gevoel geven voor jouw hond als hij of zij in paniek raakt. Je hond kan dan niet vluchten.

 Leg eventueel een deken over de bench, voor een veiliger gevoel voor jouw hond. Als jouw hond dit prettig vindt. Probeer dit eerst uit hoe jouw hond hierop reageert al voor de vuurwerkperiode.

 Heb je geen bench, maar wil jouw hond zich graag verstoppen tijdens het vuurwerk? Probeer dan een laken of deken over een tafel te leggen, zodat jouw hond zich hieronder terug kan trekken. Dit kan een veilige plaats worden voor jouw hond.

Ondersteun jouw angstige hond tijdens Oud en NieuwFenne ligt graag in zijn mand of op de bank

 Doe dit allemaal zonder dwang! En zorg dat het veilig is zodat jouw hond zich niet kan bezeren of verwonden. Laat je hond daarom ook niet alleen met een tijdelijk gecreëerde slaapplaats of veilige plaats.

Tip 11: Probeer deuren zo goed mogelijk gesloten te houden

 Probeer te voorkomen dat jouw hond in paniek kan ontsnappen uit huis en/of tuin. Honden in paniek kunnen onverwachte dingen doen, probeer daarom de poort, schuurdeuren en/of voordeur zo veel mogelijk gesloten te houden. En dat is lastig voor ons, want we kunnen ons natuurlijk niet 24 uur of misschien zelfs wel 48 uur opsluiten in eigen huis en tuin. Probeer daarom indien mogelijk zoveel mogelijk tussendeuren te sluiten.

Tip 12: De inzet van essentiële olie

Honden kunnen reageren op geuren door daar emoties aan te koppelen. Dit kan negatief zijn bij bijvoorbeeld de geur van vuurwerk: als een hond dat ruikt ervaart jouw hond direct angst.

 De geur van essentiële olie is sterk, maar kan je hond ook positief ondersteunen. Er zijn diverse oliën op de markt, ieder met zijn eigen kenmerken en werkingsgebied. Zo zijn er ook essentiële olie die zorgen voor rust en een meer ontspannen gevoel bij jouw hond. Perfect dus om in te zetten in deze vaak toch wel stressvolle periode voor honden (en eigenaren).

 Gebruik bij voorkeur een diffuser om de essentiële olie veilig te verwarmen. Zet de diffuser ook op een veilige plaats zodat jouw hond niet bij de olie kan komen maar de diffuser ook niet kan omgooien. Laat je hond ook nooit alleen met essentiële olie.

Wil je meer leren over het veilig inzetten van essentiële olie bij jouw hond, volg dan de mini cursus aroma therapie via deze link: https://www.onlinemetjehond.nl/aroma/

Een ontspannen hond tijdens Oud en Nieuw willen we allemaal

In dit artikel zijn 12 tips gegeven hoe jij jouw hond met angst voor vuurwerk kan ondersteunen voor en tijdens de jaarwisseling. Pas deze tips bij jouw hond om de vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen en jouw hond dus te ondersteunen. Blijf dus wel altijd kijken naar wat er passend is bij jouw hond, niet iedere tip is passend voor elke hond.

 Het ondersteunen van jouw hond is fantastisch voor jouw hond! Maar wil je de angst voor vuurwerk verminderen dan is het verstandig om aan de slag te gaan om deze vuurwerkangst te gaan verminderen. Dit kan door het volgen van de online cursus om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen.

 Het doel is om de volgende jaarwisseling samen met jouw hond te kunnen genieten in plaats van angst te ervaren.

Gebruik de kortingscode hond15online voor 15% korting!

  Cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond

 
Welke tips zet je al in bij jouw hond die bang is voor vuurwerk? Heb je nog een aanvullende tip? Laat het weten in de reacties.

 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen