Verminder stress bij jouw hond door het geven van een massage

Verminder stress bij jouw hond door het geven van een massage

Net zoals mensen stress ervaren kunnen ook honden last hebben van spanning en angst. Een vervolgreactie op spanning en angst is stress bij jouw hond. Een manier om jouw hond te ondersteunen om stress te verminderen is het geven van een massage. In dit artikel gaan we dieper in hoe het geven van een massage kan bijdrage aan het verminderen van angst en stress bij jouw hond.  

Waarom is stress verminderen bij jouw hond zo belangrijk?

 Als jouw hond een keer stress ervaart is dat niet meteen erg. Jouw hond heeft stress ook nodig in het leven omdat stress een functie heef: namelijk overleven. Stress zorgt ervoor dat jouw hond alert wordt en ook daarnaar kan handelen. Daarom is het onmogelijk om stress volledig te verbannen uit het leven van jouw hond en ook niet nodig. Een beetje stress hoort daarom ook bij het leven van jouw hond.

 Echter als jouw hond vaak last heeft van stress en deze stress ook langdurig aanwezig is dan kan dit schadelijk worden. Na iedere stressreactie dient jouw hond namelijk bij te komen hiervan. Zonder rust en ontspanning kan dit de gezondheid van jouw hond gaan schaden.

Tongelen is een stressreactie bij jouw hond die je niet wiltBoaz aan het tongelen, wat stress kan zijn. Deze stress wil je verminderen bij jouw hond

Als voorbeeld: jouw hond is bang voor vuurwerk en schrikt van een knal. Jouw hond heeft daarna enige tijd nodig om van dit angstige moment wat gevolgd wordt door een stressreactie te herstellen. Dit kan door ontspanning en/of rusten. Als er in die herstelfase een nieuw stressmoment volgt, dan is er voor jouw hond onvoldoende tijd om te herstellen en blijft jouw hond stress ervaren.

 En dat kan voor gezondheidsproblemen gaan zorgen bij jouw hond, zowel fysiek als mentaal. Dit wil je natuurlijk voorkomen, vandaar dat het belangrijk is dat jouw hond niet te veel en niet te lang stress ervaart. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan!

 Een interessante podcast over de functie van stress bij honden en waarom je dit niet kan verbannen kan je luisteren via deze link, klik hier.

Welke rol speelt massage bij het verminderen van stress bij jouw hond?

 Zoals je al kon lezen is het belangrijk dat jouw hond na een stressreactie kan herstellen.

 Zodra jouw hond stress ervaart komt het lichaam en de geest van jouw hond in een soort overlevingsmodus, het lichaam staat paraat voor actie. Vroeger was dit ook nodig zodat een hond in actie kon komen om te overleven. Deze stressreactie was kortdurend en daarna kon een hond hiervan herstellen door te rusten. De hartslag stijgt bijvoorbeeld, het lichaam maakt adrenaline aan et cetera.

 Het probleem van tegenwoordig is dat veel honden met regelmaat angstige momenten en/of stressvolle situaties ervaren. Het lichaam en de geest van jouw hond staan daardoor constant aan, wat energie kost. Zonder voldoende herstel tussendoor blijft het lichaam van jouw hond in deze overlevingsmodus. Hierdoor is het stresslevel van jouw hond hoog, en blijft hoog.

 Belangrijk is dan om de stress af te laten vloeien uit het lichaam van jouw hond. Dit kan gebeuren door jouw hond te laten bijkomen door letterlijk te laten rusten en/of te laten ontspannen.

Een ontspannen hond door hondenmassage online cursusFenne, mijn border collie ervaart geen stress, helemaal ontspannen na een hondenmassage

 Een manier om jouw hond te laten ontspannen en stress te laten afvoeren uit het lichaam van jouw hond is door het geven van een massage! Door het geven van een hondenmassage zal jouw hond zich sneller kunnen ontspannen door de aanmaak van gelukshormonen. Dit zorgt ervoor dat jouw hond zich prettiger voelt waardoor het stresslevel zal gaan dalen!

 Door de aanraking van jouw handen en de inzet van bepaalde massagetechnieken kan jij dus jouw eigen hond gaan ondersteunen om minder angstig te worden en ontspanning te bevorderen. Dit heeft dus een positief effect op het verminderen van stress bij jouw hond!  

 Waardoor wordt stress bij jouw hond veroorzaakt?

 Naast de inzet van eventueel hondenmassage of andere ontspannende methodes is het ook belangrijk dat je gaat kijken wat de stress bij jouw hond veroorzaakt! Als je de oorzaak niet aanpakt zullen de gevolgen er altijd blijven voor jouw hond. Hoe fijn hondenmassage ook is ter ondersteuning om stress te verminderen, ga ook actief aan de slag om de oorzaak van stress bij jouw hond te verminderen.

Mogelijke oorzaken van stress bij jouw hond zijn:

- angst, bijvoorbeeld voor geluiden zoals vuurwerk (tip als jouw hond last heeft van vuurwerkangst, volg de cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond)
 - ziekte
 - pijn
 - zich niet prettig voelen om bijvoorbeeld alleen thuis te blijven of reizen met de auto
 - niet weten wat er van jouw hond verwacht wordt
 - veranderingen
 Et cetera

Stress verminderen bij jouw hond is waardevol ook bij hondensportFenne wachten tijdens behendigheid: met stress! Hondensport kan ook stress opleveren (dit was de laatste les voor Fenne), hondenmassage kan ook hierbij helpen om stress te verminderen

Dit zou een hele lange lijst kunnen zijn. Net als bij mensen kan stress door heel veel situaties veroorzaakt worden bij jouw hond. Probeer dit daarom zo goed mogelijk in kaart te brengen. Leer ook de lichaamstaal van jouw hond beter kennen zodat je weet wanneer jouw hond angst en/of stress ervaart. Mogelijk stresssignalen zijn bijvoorbeeld hijgen zonder inspanning (dit kan ook op pijn duiden!), grommen, overmatig krabben, onrust et cetera.

 Wanneer heeft jouw hond stress laten zien en met welke communicatiesignalen? Probeer dit zo goed mogelijk te weten te komen zodat je er iets aan kan doen.

 Wanneer was de eerste keer dat jouw hond angst liet zien? Is hier een negatieve ervaring aan vooraf gegaan? Of liet jouw hond stress zien na een wandeling en heeft jouw hond zich bijvoorbeeld bezeerd of een aanvaring gehad met een andere hond?

Jij kan zelf stress verminderen bij jouw hond door het geven van een massage 

 een geweldige ondersteunende methode voor jouw hond!   

 Het geven van een massage aan jouw hond is een fantastische manier om jouw hond te ondersteunen in heel veel situaties. Uiteraard is stress verminderen bij jouw hond altijd belangrijk. Omdat je niet wilt dat jouw hond te lang en te veel stress ervaart.

Jij kan leren om jouw hond zelf een ontspanningsmassage te geven!

 Om het leven van jou en jouw hond meer plezier en ontspanning te bieden. Het is leuk om te doen, en naast dat het hondenmassage ontspannend is, geeft het nog meer gezondheidsvoordelen voor jouw hond. Denk hierbij aan:
 - betere doorbloeding van de spieren
 - opwarmen van het lichaam bijvoorbeeld voor een training of wandeling
 - sneller afvoeren van afvalstoffen in het lichaam
 - band met jouw hond verbeteren
 - en natuurlijk: meer ontspanning, ondersteuning en hierdoor stress verminderen bij jouw hond.

Er zijn via Online met je hond 2 soorten massages te volgen voor jou en jouw hond

 Namelijk hondenmassage volgens de westerse massage en Shiatsu massage (Oosterse massage)

 1. Hondenmassage

leer jouw hond een massage te geven volgens diverse massagetechnieken. Stap voor stap ga jij jouw hond op een passende manier een ontspanningsmassage geven. Je doet dit met jouw handen en leert dit op het hele lichaam van jouw hond: van kop tot staart.

  Meer informatie over de online cursus hondenmassage

Online cursus hondenmassage voor een ontspannen hondHondenmassage zorgt voor het verlagen van het stresslevel bij jouw hond

2. Shiatsu voor honden

ook wel acupressuur massage genoemd. Je leert dan 2 meridianen op het lichaam van jouw hond te masseren, namelijk de Blaas en Nier meridiaan. Daarnaast leer je ook meer over de Chinese geneeskunde waar Shiatsu een onderdeel van is. Je leert meer over Yin, Yang, Qi en de meridianen van jouw hond in het algemeen.

  Meer informatie over de online cursus Shiatsu massage bij honden

Shiatsu is ontspannend voor hondenOok Shiatsu massage kan bij honden zorgen voor het verminderen van stress.

 Beide hondenmassages zorgen voor:

 - diverse gezondheidsvoordelen voor jouw hond zoals minder pijn, betere balans, meer ontspanning
 - beter om kunnen gaan met aanrakingen
 - de band tussen jou en jouw hond verbeteren
 - meer leren over de lichaamstaal van jouw hond en hoe jij als begeleider daarop kan reageren.
 En nog meer!

 2 verschillende massagetechnieken met als doel jouw hond te ondersteunen en te laten profiteren van diverse voordelen, zowel fysiek als emotioneel/ mentaal! Alleen de manier van masseren is anders.

Wil je hulp bij het achterhalen van de oorzaak van stress bij jouw hond? Klik hier voor meer informatie over de energetische behandelingen.

 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

 

Reactie plaatsen