Hoe houd je je hond rustig tijdens Oud en Nieuw met vuurwerk

Hoe houd je je hond rustig tijdens Oud en Nieuw met vuurwerk

Met Oud en Nieuw kan het afsteken van vuurwerk voor jouw hond voor stress en angst zorgen. Ook de periode voor de jaarwisseling is vaak al een spannende tijd voor een hond die reageert op harde knallen. Wat voor veel mensen een hoogtepunt is om het jaar knallend af te sluiten, zorgt voor extra angst bij honden. Zelfs honden die geen angst hebben voor vuurwerk kunnen heftig reageren tijdens Oud en Nieuw, dus de avond van 31 december. In deze blog delen we enkele waardevolle tips over hoe je je hond rustig kunt houden tijdens Oud en Nieuw en wat je kunt doen om je hond te helpen ontspannen. En wat je juist niet dient te doen!

De dag van Oud en Nieuw start met dit om jouw hond rustig te houden

 De dag van 31 december is vaak een andere dag dan andere dagen van het jaar. Veel honden merken dit ook! Jij gaat bijvoorbeeld boodschappen doen voor het feest in de avond, of er komt visite om oliebollen te bakken. Het is een andere dag dan anders. Misschien ervaar je zelf ook wat stress. Deze dag maakt het nog wat lastiger als jouw hond bang is voor vuurwerk. Of wellicht was je hond de afgelopen weken niet bang bij het horen van vuurwerk, maar weet je dat tijdens de jaarwisseling zelf het altijd wel een heftig moment is voor jouw hond.

Een paar tips wat je kan doen met jouw hond op 31 december overdag

  •  Probeer zelf zo rustig een kalm mogelijk te zijn. Hoe meer stress jij laat zien, hoe meer jouw hond dit gaat oppikken.
  • Ben er ook overdag al voor jouw hond! Op 31 december is er vaak al meer vuurwerk te horen dan de weken daarvoor. Jouw hond kan hier extra op reageren.
  • Ga vroeg in de ochtend met jouw hond een lange wandeling maken zodat de dag gestart is met een fijne wandeling. In de ochtend is er vaak nog geen vuurwerk te horen omdat de mensen nog slapen. De kans is dan ook groot dat jouw hond nog zijn of haar behoeftes durft te doen.

    Een rustige hond tijdens vuurwerk op 31 decemberTips voor jou en jouw hond om jouw hond rustiger te krijgen tijdens de jaarwisseling

Tips om te gebruiken tijdens de jaarwisseling met jouw hond

 Met de jaarwisseling wordt in deze blog bedoeld: het moment dat er officieel vuurwerk afgestoken mag worden in Nederland. Dit is op moment van schrijven van deze blog: op 31 december vanaf 18:00 uur t/m 1 januari 02:00 uur. Afhankelijk waar je woont en hoe jouw hond reageert op vuurwerk, kan je de tips in deze blog al eerder gaan inzetten.

 Een andere interessante blog om na deze blog te lezen is: 12 Tips om jouw hond te ondersteunen tijdens de jaarwisseling als jouw bang is voor vuurwerk. Je vindt de link onderaan deze blog.

Mogelijkheden om jouw hond te ondersteunen tijdens Oud en Nieuw

 - Gebruik een thundershirt. Een Thundershirt kan de angst voor vuurwerk bij je hond verminderen. Dit shirt oefent een constante zachte druk uit op het lichaam van jouw hond, wat een kalmerend effect heeft. Denk aan het effect wat inbakeren op baby’s heeft.
 Wil je meer lezen hoe je een Thundershirt veilig inzet bij jouw hond lees dan de blog: https://www.onlinemetjehond.nl/tips-om-een-thundershirt-veilig-in-te-zetten-bij-jouw-hond-met-vuurwerkangst/

 - Een hele waardevolle tip, ook voor honden die vuurwerk wat spannend vinden: steun je hond altijd! Dit doe je bij ieder angstig moment voor jouw hond. Laat je hond merken dat je er bent, kalmeer jouw hond, maak echt contact met jouw hond. Ga in ieder geval nooit jouw hond negeren!

Vuurwerkangst verminderen bij jouw hond en stress verminderen door het dragen van een thundershirtMijn eigen hond Fenne rustig en kalm op 31 december met zijn thundershirt aan tijdens het afsteken van vuurwerk

 - Ga wandelen in een fijne omgeving zoals het bos of strand. Besef wel dat tijdens de jaarwisseling het druk kan zijn op dit soort plaatsen omdat meerdere hondeneigenaren dit doen. Kijk naar de behoeftes van jouw hond of dit bij jullie past. Een hond die het niet fijn vindt andere honden tegen te komen tijdens de wandeling, kan beter niet op dit soort dagen op drukke wandelroutes gaan lopen. Of zoek jullie eigen wandelplaats die wel rustig is. Houd je hierbij wel aan de regels en kijk naar de veiligheid voor jou en jouw hond.

 - Doe denkspelletjes samen met jouw hond. Het is aan te raden om spelletjes of hersenwerkjes met jouw hond te doen die jouw hond al kent! Iets nieuws aan je hond aanleren in een situatie waarbij jouw hond zich niet helemaal op zijn gemak voelt door het geluid van vuurwerk kan averechts werken. Herhaal daarom iets wat jouw hond al kent. Het is leuk en ontspannend voor jouw hond om op deze manier bezig te zijn.

 Daarnaast ben je dan ook samen met jouw hond bezig, wat natuurlijk geweldig is. Je kan jouw hond hiermee laten ontspannen, zorgen voor mentale voldoening, plezier samen en je kan je hond afleiden van de geluiden van vuurwerk.

 Begin echter wel met het spelletje op een moment dat jouw hond hiervoor openstaat. Om klokslag 00:00 uur tijdens de jaarwisseling barst het kabaal los van vuurwerk, de meeste honden kunnen dan niet meer starten met een spelletje. Begin daarom iets eerder! Vaak is het net voordat het vuurwerkgeweld losbarst tijdens de jaarwisseling rustig omdat mensen bij elkaar zijn om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen of spullen gaan klaarzetten voor het vuurwerk. Dus start op dat moment.

 Zorg ook dat je voldoende hebt om te snuffelen als je het wilt doen om middernacht. Zodat je hond even bezig is. Uiteraard kan je ook op de dag zelf hersenwerkjes met jouw hond doen.

 - Geef jouw hond een ontspannende massage als jij en jouw hond bekend zijn met hondenmassage! Het kan echt jouw hond ontzettend ondersteunen. Begin hier wel op tijd mee om dit zelf te leren. Via Online met je hond is het mogelijk om een online cursus hondenmassage te volgen, voor meer informatie klik hier: https://www.onlinemetjehond.nl/hondenmassage-basic/

 - Geef jouw hond een gevulde Kong of laat je hond kluiven
 Een gevulde kong of jouw hond laten kluiven zorgt voor ontspanning en plezier bij jouw hond. Daarom is dit goed inzetbaar tijdens Oud en Nieuw. Houdt je hond wel altijd in de gaten met kluiven of als jouw hond een Kong heeft.

 - Zet aroma therapie in tijdens Oud en Nieuw
 Aroma therapie, ook wel essentiële olie genoemd, kan ontspannend werken bij jouw hond. Aan geur kan een bepaalde emotie worden gekoppeld, dus ook een ontspannende associatie. Je kan dit bijvoorbeeld doen tijdens de jaarwisseling in een diffuser. Ga nooit zonder kennis olie op jouw hond smeren, dit kan juist averechts werken! Kies de methode met de diffuser. Wil je daar meer uitleg over hoe je dit veilig kan inzetten bij jouw hond, klik dan hier om naar de mini cursus aroma therapie voor honden te gaan: https://www.onlinemetjehond.nl/aroma/

 - Zorg tijdens de jaarwisseling voor een veilige plaats voor jouw hond
 Kijk naar de behoeftes van jouw hond tijdens de avond van Oud en Nieuw. Vindt jouw hond het fijn om tegen jou aan te zitten, of wil jouw hond graag zich terugtrekken onder een tafel of in de bench. Zorg ervoor dat je jouw hond dit kan bieden.

 - Ben bij jouw hond tijdens Oud en Nieuw
 Laat je hond niet alleen thuis tijdens de jaarwisseling! Ben er letterlijk en figuurlijk voor jouw hond op deze laatste dag van het jaar. Letterlijk door niet van huis te gaan of jouw hond mee te nemen of oppas te regelen. En figuurlijk door jouw hond te ondersteunen.

Kalmeer jouw hond tijdens vuurwerk door jouw hond te steunenBen er voor jouw hond om jouw hond te steunen: hierdoor wordt jouw hond ook rustiger tijdens vuurwerk

Doe dit niet tijdens Oud en Nieuw 

 Helaas worden deze tips nog steeds gegeven. Vroeger werd dit weleens toegepast bij honden die bang waren voor vuurwerk. Mijn advies is om de volgende punten absoluut niet te doen:
 1. Je hond advocaat of andere alcohol te geven: alcohol is schadelijk voor honden. Kort maar krachtig. Daarnaast heeft het ook geen effect om angst bij jouw hond te verminderen, het verdooft jouw hond met gevaar voor de gezondheid.
 2. Laat je hond niet alleen thuis: ook niet als jouw hond niet bang is voor vuurwerk. Ben er voor jouw hond tijdens de jaarwisseling. Kan je echt niet bij jouw hond zijn, regel dan opvang of oppas
 3. Te veel suppletie geven: ook natuurlijke middelen kunnen schadelijk zijn voor jouw hond. Ga nooit over de maximale dosering heen die op de verpakking staat. Geef ook alleen maar suppletie die voor honden is. Zonder de juiste kennis kan je jouw hond schaden! Suppletie ingezet op de juiste manier kan juist heel veel betekenen voor jouw hond tijdens angstige momenten.
 4. Je hond negeren: ben er voor jouw hond! Het zal jouw hond juist angstiger maken als jij jouw hond negeert. Vroeger werd er gezegd dat je jouw hond zou verpesten met aandacht geven tijdens angst. Dat is gelukkig achterhaald en onderbouwd waarom dit onverstandig is. Steun jouw hond juist. Meer over dit onderwerp kan je lezen in deze blog, klik hier: https://www.onlinemetjehond.nl/de-beste-tip-wat-jij-kan-doen-als-jouw-hond-angstig-is/
 5. Je hond opsluiten in bijvoorbeeld de badkamer of buiten: je sluit je hond dan letterlijk buiten! Jouw hond zal zich nog angstiger en onbegrepen voelen. Doe dit nooit!

Is jouw hond rustiger gebleven tijdens Oud en Nieuw?

 Hopelijk gaan deze tips jou en jouw hond helpen om rustiger door de jaarwisseling heen te komen. Rust bij jouw hond creëren tijdens Oud en Nieuw kan een intensief proces zijn. Mocht je onverhoopt toch geen ontspannen jaarwisseling hebben gehad met jouw hond, dan hier een aantal tips voor de volgende jaarwisseling!

Tip 1 Volg een vuurwerktraining om aan de slag te gaan met de angst van jouw hond.

 Er zijn cursussen die je kan volgen om jouw hond te helpen angst voor vuurwerk te verminderen. Ga die volgen, en volg die op tijd! Je kan het hele jaar door trainen en oefenen met jouw hond, start echter niet na november. Dat is echt te laat!

 Een hele mooie mogelijkheid om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen is het volgen van een online cursus. Je leert in deze online cursus:

 - wat angst doet bij jouw hond en hoe je hiermee om kan gaan
 - hoe je stress bij jouw hond kan herkennen, wat de oorzaken en gevolgen zijn voor jouw hond
 - krijg tips voor de periode voor, tijdens en na de jaarwisseling.
 - leer praktische handvatten en methodes hoe jij jouw hond kan kalmeren, wat je kan doen om te trainen om angst te verminderen en wanneer je dat het beste kan doen, hoe jij jouw hond kan laten ontspannen.
 - leer jouw hond als individu zien en ga daarnaar handelen, zodat jullie als team de angst voor vuurwerk en/of andere geluiden gaan aanpakken.

 Dit en meer leer je in de online cursus Vuurwerkangst verminderen bij honden. Voor meer informatie over deze online cursus, klik op onderstaande knop:
  Meer informatie over de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond – start vandaag nog

Volg een online cursus vuurwerkangst verminderen voor hondenVolg de online cursus Vuurwerkangst verminderen van Online met je hond om jouw hond rustig te krijgen met Oud en Nieuw tijdens vuurwerk.

Tip 2 Ga op vakantie met jouw hond tijdens de volgende jaarwisseling

 Een optie is om samen met jouw hond op vakantie te gaan tijdens de jaarwisseling. Er zijn vuurwerkvrije parken in Nederland maar ook in het buitenland. Kijk altijd goed naar de reviews hoeveel vuurwerk er daadwerkelijk te horen is. Sommige adressen geven aan dat het vuurwerkvrij is, en dat zijn ze dan ook, maar in de omgeving is dan nog vuurwerk te horen. Echter kan dit genoeg zijn voor een hond met angst voor vuurwerk.

 Houdt er wel rekening mee dat er voor jullie vakantie en vaak daarna ook nog vuurwerk te horen is. Ook dan kan het nuttig zijn om een vuurwerktraining te volgen met jouw hond om in die periodes beter om te kunnen gaan met vuurwerk.

Tip 3 Zoek hulp via een therapeut of ga 1 op 1 met iemand werken met jouw hond

 Er zijn therapeuten die werken met honden met angst. Ga informeren en uitzoeken wat voor jou en jouw hond zou kunnen werken.
 Ook ik geef online begeleiding en energetische behandelingen voor honden met angst, ook honden met vuurwerkangst. Het kan de angst drastisch doen verminderen, maar ook andere problemen bij jouw hond aanpakken. Voor meer informatie klik op deze link: https://www.onlinemetjehond.nl/online-beleleiding/

Ga altijd aan de slag met jouw hond om vuurwerkangst tijdens Oud en Nieuw te verminderen
 Ga altijd aan de slag met de vuurwerkangst voor je hond zodat een volgende jaarwisseling die relaxter verloopt.

 Bereid je voor op de toekomst door aan de angst van jouw hond te werken. Met de juiste training, steun en voorbereiding kan jouw hond een relaxtere ervaring hebben tijdens de volgende jaarwisseling. Onderneem die actie voor jezelf en jouw hond!

Elke hond is uniek en kan anders reageren, dus het kan nodig zijn om verschillende methodes te proberen om te zien wat voor jouw hond het beste werkt. Blijf geduldig en ondersteunend, en onthoud dat er hulp beschikbaar is als je die nodig hebt.

 Tijdens de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond leer je diverse methodes die jij kan gaan inzetten om angst te verminderen. Ook hoe jij jouw hond kan ondersteunen en laten ontspannen.

  Meer informatie over de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond

Link naar de blog 12 Tips om jouw hond te ondersteunen tijdens de jaarwisseling als jouw bang is voor vuurwerk: https://www.onlinemetjehond.nl/12-tips-om-jouw-hond-te-ondersteunen-tijdens-de-jaarwisseling-als-jouw-bang-is-voor-vuurwerk/

 Wil je meer weten wat energetische behandelingen voor jouw hond kunnen betekenen? Luister dan de podcast over dit onderwerp op Spotify. Klik hier om (gratis) te luisteren.

 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen