Tips om een thundershirt veilig in te zetten bij jouw hond met vuurwerkangst

Tips om een thundershirt veilig in te zetten bij jouw hond met vuurwerkangst

Als jouw hond last heeft van vuurwerkangst heb je wellicht al het één en ander geprobeerd om jouw hond te helpen en/of te ondersteunen tijdens vuurwerk. De ene methode zal beter werken bij jouw hond dan een andere methode. Dit komt omdat iedere hond anders is. Daarom is er helaas niet 1 methode aan te wijzen die bij alle honden met vuurwerkangst werkt. Een hulpmiddel wat je kan inzetten om jouw hond te ondersteunen met vuurwerkangst is het gebruik van een thundershirt. In dit artikel zullen we bespreken hoe je een Thundershirt veilig en effectief kunt gebruiken voor jouw hond met vuurwerkangst.

Wat is een thundershirt voor honden en waarom gebruik je het bij vuurwerkangst? 

 Een thundershirt is een soort t-shirt die je bij je hond aan kan doen. Dit zit strak om het lichaam van jouw hond wat zorgt dat jouw hond constant een lichte druk voelt.

Deze druk heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel van jouw hond, wat vergelijkbaar is met het effect van inbakeren bij baby's. Hierdoor kan het angst en stress verminderen die honden ervaren tijdens onder andere vuurwerk.

Gebruik een thundershirt om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen en jouw hond te ondersteunen tijdens de jaarwisselingMijn eigen hond Fenne tijdens Oud en Nieuw met een thundershirt aan, klaar om te spelen met een bal   

Waarvoor kan je een thundershirt gebruiken bij honden?

 In deze blog gaat het om vuurwerkangst verminderen bij honden door het dragen van een thundershirt. Je kan een thundershirt echter voor meer spannende momenten gebruiken bij jouw hond. Je kan een thundershirt gebruiken bij jouw hond:
- tijdens harde geluiden zoals vuurwerk of onweer
- tijdens een dierenarts bezoek
- tijdens reizen
- trainingen die jouw hond spannend vindt
 En eigenlijk nog wel meer als jouw hond last heeft van angst. Probeer altijd bij jezelf na te gaan als je het thundershirt in wil zetten bij jouw hond of dit veilig kan.  

Tips voor het veilig en effectief gebruiken van het thundershirt bij jouw hond:

 1. Laat jouw hond wennen aan het thundershirt voor het spannende moment.
 Je kan het thundershirt dus effectief gebruiken bij honden die last hebben van vuurwerkangst. Ga echter niet jouw hond voor de eerste keer het thundershirt aangeven tijdens de jaarwisseling. Gun jouw hond tijd om te wennen aan het dragen van het thundershirt.

 Het dragen van het shirt zorgt voor een bepaalde druk. Ook al is deze druk zacht, er zijn honden die dit niet fijn vinden. Daarom is het belangrijk om jouw hond kans te geven om te wennen aan het thundershirt ruim voor het angstige moment.

 Zorg er ook voor als je het thundershirt wilt inzetten bij jouw hond, dat jouw hond op dat moment geen angst ervaart. Ga het dus niet om doen voor de eerste keer als er op dat moment vuurwerk wordt afgestoken. Er bestaat dan kans dat jouw hond paniek ervaart. Dat is geen beste eerste introductie.

 Laat je hond ook wennen door het korte periodes te laten dragen. Gun jouw hond zijn of haar eigen tempo. Op deze manier kan jij ook goed zien hoe de reactie van jouw hond is.

Online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond voor een ontspannen oud en nieuwMijn eigen border collie Fenne slapend met een thundershirt aan, ontspannen in zijn mand

2. Zorg voor de juiste maat thundershirt en dat je het goed afstelt aan het lichaam van jouw hond
 Een thundershirt is in verschillende maten verkrijgbaar, koop dus de juiste maat. Bij de aanschaf van een thundershirt staan de afmetingen van honden erbij. Kijk hier dus goed naar! Ga je er 1 in een fysieke winkel kopen, meet dan vooraf jouw hond op.

 Het is namelijk belangrijk dat je de juiste maat hebt omdat het thundershirt alleen maar zijn werk kan doen als deze goed om het lichaam valt van jouw hond. Het shirt dient strak te zitten, maar niet zo strak dat het irritatie en/of ongemak veroorzaakt bij jouw hond. Zit het thundershirt te los dan heeft het geen effect omdat jouw hond geen druk voelt.

 Het thundershirt kan je makkelijk op maat afstellen iedere keer als je deze bij jouw hond om doet. Het is namelijk gemaakt met klittenband.

3. Gebruik het thundershirt op het juiste moment
 Doe het thundershirt bij jouw hond aan, nadat jouw hond hier al eerder kennis mee heeft gemaakt, op momenten dat jouw hond geen angst ervaarde. Dus niet tijdens een reeks van knallen vuurwerk, maar probeer het thundershirt op het moment aan te doen als er geen vuurwerk hoorbaar is en je hond rustig is.

 4. Kijk naar de reactie van jouw hond als jouw hond het thundershirt draagt
 Jouw hond kan het thundershirt langere tijd achter elkaar dragen, mits jouw hond hieraan gewend is. Als jouw hond op 31 december de hele dag het thundershirt draagt kan het ook fijn zijn voor jouw hond om tussendoor even het shirt uit te doen. Kijk dus goed naar de reactie van jouw hond en reageer daarop.

Mijn eigen hond Fenne met het thundershirt aan: 5. Een thundershirt verhelpt niet vuurwerkangst, het is een ondersteunende methode
 Als jouw hond positief reageert op het dragen van een thundershirt kan je dit gaan inzetten tijdens de vuurwerkperiode. Houdt er wel rekening mee dat vuurwerk vaak eerder wordt afgestoken dan alleen tijdens de jaarwisseling. De periode dat er vuurwerk hoorbaar is voor een hond met angst voor vuurwerk is daardoor veel langer!

 Daarom kan het gebruik van een thundershirt lastig inzetbaar zijn als er zo nu en dan een knal vuurwerk te horen is. Juist voor een hond met vuurwerkangst is deze periode heel lastig. Jouw hond met vuurwerkangst zal namelijk steeds reageren met angst op het horen of ruiken van vuurwerk. Je kan niet de hele periode een thundershirt laten dragen, voor een mogelijke knal vuurwerk.

Ga het thundershirt zien als een ondersteunende methode als jouw hond vuurwerkangst heeft. Ga naast het thundershirt op zoek naar andere methodes die jouw hond ook gaan ondersteunen. Meerdere methodes naast elkaar kunnen namelijk zorgen dat de angst bij jouw hond minder wordt voor vuurwerk. Dat is wat je wilt! De kans is klein dat jouw hond vrij wordt van vuurwerkangst door de inzet van een thundershirt.

 Echter kan een thundershirt jouw hond wel heel goed helpen om te ondersteunen en hierdoor angst op dat moment verminderen.

Combineer het thundershirt met andere methodes om jouw hond te ondersteunen met vuurwerkangst.

 Mogelijke ondersteunende methodes om jouw hond te helpen met vuurwerkangst te verminderen zijn:

 • zet hondenmassage in om jouw hond te laten kalmeren en ontspannen. Ook hondenmassage kan een ondersteunende therapie zijn voor honden met vuurwerkangst. Lees meer hierover in de blog over vuurwerkangst en massage via deze link: https://www.onlinemetjehond.nl/kan-je-hondenmassage-gebruiken-om-vuurwerkangst-bij-jouw-hond-te-verminderen
   
 • Ga aan de slag met bijvoorbeeld een vuurwerk cd om jouw hond te laten wennen aan de geluiden van vuurwerk.

 • Volg de online cursus vuurwerkangst verminderen van Online met je hond. Hierbij leer je stap voor stap de angst van jouw hond te verminderen door de inzet van verschillende methodes. In de cursus leer je wat deze methodes inhouden en ga jij jouw eigen stappenplan maken voor jouw hond.

   Je leert te kijken naar welke methodes wel of juist niet voor jou en jouw hond zouden kunnen werken om vuurwerkangst te verminderen bij jouw hond. Daarnaast leer je meer over angst, stress en de communicatiesignalen van jouw hond. Specifiek op vuurwerkangst gericht, maar ook breder als jouw hond last heeft van angst voor andere harde geluiden.
    Meer informatie over de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond – start vandaag nog

   6. Blijf in de buurt als jouw hond het thundershirt draagt
   Ondanks dat hier de meningen over verschillen wil ik graag mijn visie delen. Ik laat mijn eigen hond Fenne alleen het thundershirt dragen als ik zelf bij hem ben. Op deze manier kan ik hem in de gaten houden om te kijken hoe hij reageert op het shirt. Fenne draagt het thundershirt al jaren met veel succes, maar toch merk ik soms aan hem dat hij het even uit wil.

  Vuurwerkangst verminderen bij jouw hond en stress verminderen door het dragen van een thundershirtFenne slaapt overal met zijn thundershirt aan als er vuurwerk te horen is. Fenne is o.a. door het thundershirt ontspannen tijdens vuruwerk.

   Ik laat Fenne dus nooit alleen thuis met het thundershirt aan. Daarnaast is het natuurlijk ook iets om het lichaam wat kan gaan knellen of hij kan ergens achter blijven haken. De kansen zijn klein als je het goed laat aansluiten aan het lichaam van jouw hond, dus niet te strak (kans op afknellen) of te los (blijven haken), maar toch voelt het voor mij niet veilig genoeg om zonder toezicht het thundershirt te laten dragen door mijn hond.

Hoe effectief is het thundershirt?

De website van Thundershirt zelf geeft aan dat het bij 80% van de honden effectief werkt. Je kan dit zien via deze link door hier te klikken. 

Mijn eigen ervaring met het thundershirt bij mijn hond Fenne

 Mijn eigen ervaring met het gebruik van een thundershirt is goed. Mijn eigen hond Fenne draagt in de week voor Oud & Nieuw in de avond een thundershirt, en op 31 december een groot deel van de dag. Het kalmeert hem enorm naast de inzet van suppletie, hondenmassage, Shiatsu en reiki. Je merkt bij Fenne echt verschil of hij het thundershirt wel of niet om heeft.

 Ik gebruik bij Fenne dus meerdere methodes samen om hem op een passende manier te ondersteunen. Wil je meer weten over het verhaal van mijn eigen hond Fenne, klik dan hier om naar de podcast te gaan om ons verhaal te luisteren (gratis via Spotify).

 Fenne was extreem angstig van vuurwerk, maar nu met de inzet van de juiste methodes voor hem hebben wij een ontspannen Oud en Nieuw. Een heel verschil met jaren geleden. En dat gun ik jou en jouw hond ook!

 Het wil namelijk niet zeggen dat de methodes die ik toepas bij Fenne ook de juiste ondersteunende methodes zijn voor jouw hond. Zo ken ik ook hondeneigenaren die een thundershirt hebben geprobeerd waarbij het weinig tot niets doet bij hun hond. Ga dus echt op zoek naar de beste methodes voor jouw hond om vuurwerkangst te verminderen. Ik hoop dat je door het lezen van deze blog meer geleerd hebt over hoe je een thundershirt veilig en effectief zou kunnen inzetten om de vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen.

Online cursus vuurwerkangst verminderen bij honden en hondenmassageNaast het thundershirt wordt Fenne ook regelmatig gemasseerd ter ondersteuning en ontspanning bij vuurwerk.

Wil je meer weten over welke methodes er zijn om de vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen?

 En hier zelf mee aan de slag gaan? Volg dan de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond.

 In deze cursus draait het om jouw hond als individu. Daar is voor mij de basis om aan jouw hond te werken: niet algemeen maar jouw hond echt zien en daar de mogelijkheden op afstemmen.

Dit zijn een paar onderwerpen uit de cursus:
- Angst & stress: oorzaken en gevolgen en nog meer
- Connectie angst & stress
- Jouw hond als individu leren zien en daar naar gaan handelen
- Je krijgt tips voor/tijdens/na de vuurwerkperiode
- Je gaat een eigen stappenplan maken hoe je met geluidsangst aan de slag kan gaan met en voor jouw hond
- Voor jou als begeleider is ook aandacht
- Lichaamstaal van jouw angstige hond
- Meerdere mogelijkheden worden jou en jouw hond geboden wat angst kan verminderen, hoe jouw hond leert, hoe jouw hond kan ontspannen et cetera

En natuurlijk nog veel meer!

Online cursus vuurwerkangst bij honden verminderenDit krijg je bij de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond! 

Het is afgestemd op jou & jouw hond, daar word je stap voor stap in begeleid door middel van video’s en diverse e-books.

Meer informatie over de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond – start vandaag nog

Het draait om vuurwerkangst maar dit is natuurlijk breder inzetbaar ook bij andere geluidsangst zoals onweer.

 Heel veel succes met de vuurwerkangst voor jouw hond. Ik gun jou en jouw hond een ontspannen jaarwisseling en ook de periode vooraf! Wil je meer tips over de jaarwisseling hoe jij jouw hond kan ondersteunen lees dan deze blog:
12 Tips als jouw hond bang is voor vuurwerk om angst te verminderen, klik hier om te lezen.

Het thundershirt kan je aanschaffen in dierenwinkels en online zoals bij Medpets: https://www.medpets.nl/thundershirt-hond

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen