Doe dit niet als jouw hond bang is voor vuurwerk!

Er worden altijd veel tips gegeven wat je kan doen om jouw hond te helpen als jouw hond vuurwerkangst heeft. En dat is fijn. Want een hond die bang is voor vuurwerk dient geholpen te worden. Er zijn echter ook methodes die je kan inzetten die niet fijn zijn voor jouw hond of zelfs averechts kunnen werken waardoor de angst bij jouw hond groter wordt. Vaak gaat dit onbewust! Zeker met adviezen die al jaren gegeven worden. In deze blog gaan we het hebben over een aantal dingen die je juist niet moet doen als jouw hond bang is voor vuurwerk.

7 tips om niet te doen als jouw hond bang is voor vuurwerk

Hier zijn enkele dingen die je absoluut niet moet doen als je hond bang is voor vuurwerk. Met uiteraard uitleg waarom dit zo is.

1 Geef jouw hond nooit advocaat

 Een tip die vroeger vaak werd gegeven: geef je hond wat advocaat dan wordt je hond ontspannen. Doe dit echter nooit! Alcohol geven aan je hond is heel onverstandig, ook kleine hoeveelheden! Het kan zorgen voor gezondheidsproblemen bij jouw hond met schade tot gevolg.

 Daarnaast draagt het geven van alcohol ook niets bij aan het ondersteunen van jouw hond met vuurwerkangst. Een hond die dronken wordt door alcohol zal zich nooit fijn voelen, daarnaast kan jouw hond dus ook schade oplopen.

Als jouw hond bang is voor vuurwerk geef jouw hond nooit advocaat of andere alcoholGeef jouw hond nooit alcohol of advocaat! Ook niet als jouw hond last heeft van vuurwerkangst. Deze champagne fles is speelgoed   

2 Negeer jouw angstige hond nooit

Als jij jouw hond negeert als jouw hond bang is voor vuurwerk kan de angst bij jouw hond erger worden. Ook hierbij werd vroeger het tegenovergestelde beweerd: geef jouw hond geen aandacht als hij of zij bang is want daarmee bevestig je de angst. Dit is gelukkig tegenwoordig achterhaald.

 Ga je hond juist wel ondersteunen! Doe dit wel op een manier wat past bij jouw hond. Jouw hond zal zich gesteund en veiliger voelen waardoor jouw hond eerder zal kalmeren. Negeer jouw hond in ieder geval nooit! Hoe voel jij je als je bang bent en je wordt genegeerd door de mensen om jou heen? Niet prettig. Doe het daarom ook niet bij jouw hond.

 Wil je meer weten over dit onderwerp lees dan de blog: Belangrijke tip als jij een angstige hond hebt: steun je hond altijd via deze link: https://www.onlinemetjehond.nl/de-beste-tip-wat-jij-kan-doen-als-jouw-hond-angstig-is/

3 Niets doen om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen is geen optie

 Niets doen is geen oplossing, want daarmee zal de angst van jouw hond nooit minder worden. Gun jouw hond leren omgaan met vuurwerk en daarmee de angst te verminderen. Het is daarom heel belangrijk als jouw hond bang is voor vuurwerk om actie te gaan ondernemen.

Een angstige hond tijdens de jaarwisseling dien je altijd te steunen!Ga samen met jouw hond aan de slag om vuurwerkangst te verminderen, ben een steun voor jouw hond!

 Een mogelijk actie kan zijn door het volgen van een cursus om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen. Let er dan op dat angst verminderen bij jouw hond alleen succesvol kan zijn als je dat doet op een manier die bij jouw hond past. En dat je gaat achterhalen wat de oorzaak van de angst is geweest. Waar zit de oorsprong van de vuurwerkangst? Komt dit door een traumatische ervaring of was jouw hond eerst bang voor iets anders maar is de angst voor bijvoorbeeld geluiden erger geworden.

Met de kortingscode hond15online krijg je eenmalig 15% korting op de online cursus vuurwerkangst bij honden verminderen. Klik op onderstaande groene knop voor meer informatie of om direct te starten. 

  Meer informatie over de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond

 Volg de online cursus vuurwerkangst bij jouw hond verminderen om jouw hond op een passende manier te gaan ondersteunen tijdens vuurwerk. Je leert hoe jij jouw hond kan laten ontspannen maar ook hoe jij jouw hond kan helpen om angst te verminderen. Je gaat dus actief met jouw hond aan de slag om vuurwerkangst te verminderen bij jouw hond.

 Ga dus echt iets doen met jouw hond om de angst voor vuurwerk te verminderen. 1 van de mogelijkheden hiervoor is dus het volgen van een online vuurwerkcursus voor jouw hond. Wil je meer weten over de voordelen van een online vuurwerktraining? Lees dan deze blog:
https://www.onlinemetjehond.nl/het-volgen-van-een-online-vuurwerktraining-heeft-voordelen-voor-jouw-hond/

4 Sluit jouw hond nooit op

 Door het opsluiten van jouw hond ontneem je de bewegingsvrijheid van jouw hond. Dit kan de angst bij jouw hond vergroten. Niet alleen de angst voor vuurwerk maar het kan zelfs zorgen voor verlatingsangst! Doe dit dus nooit. Ga je hond nooit opsluiten in een ruimte waar je zelf niet bent tijdens vuurwerk. Ook hierbij: steun jouw hond.

 Gebruik je een bench voor jouw hond en is jouw hond hieraan gewend en vindt jouw hond dit een fijne en veilige plaats? Dan is het natuurlijk helemaal oké om de bench te gebruiken. Dat bedoel ik niet met het opsluiten van jouw hond in een kleine ruimte. Wel als je het ongetraind doet bij jouw hond of als je jouw hond in de badkamer zet tijdens de jaarwisseling.

 Geef jouw hond keuzevrijheid om zichzelf terug te trekken op een plaats waar jouw hond zich op zijn gemak voelt! Dwing je hond niet, het zal alleen maar averechts gaan werken.

Ben er voor jouw hond met vuurwerkangst op een passende manierFenne gaat graag in zijn mand liggen, trekt zich even terug met graag een thundershirt aan waardoor hij kalmeert tijdens vuurwerk

5 Te veel of foute medicatie en/of suppletie geven aan jouw hond

 De juiste inzet van suppletie of eventueel medicatie via de dierenarts kan helpen om jouw hond meer te laten ontspannen tijdens angstige moment zoals bij vuurwerk. Daarom ben ik een groot voorstander om suppletie in te zetten ter ondersteuning van jouw hond met vuurwerkangst.

 Maar pas hier wel mee op! Gebruik suppletie die geschikt is voor honden en houd je ook altijd aan de dosering zoals op de verpakking staat. Medicatie via de dierenarts gebruik je op voorschrift van de dierenarts!

 Ondanks dat suppletie vaak op natuurlijke basis is, is het niet zo: baadt het niet dan schaadt het niet! Absoluut niet zelfs, verkeerd gebruik van suppletie bij jouw hond kan nadelige gevolgen hebben en zelfs voor schade zorgen.

 Suppletie voor honden kan je kopen via bijvoorbeeld Medpets.

6 Straf je hond nooit voor angst

 Angst is een emotie die bij jouw hond getriggerd wordt door iets wat jouw hond niet prettig vindt. Jouw hond is bang op dat moment! Daar mag je een hond nooit voor straffen! Angst zorgt altijd voor stress, met straffen wordt de stress nog meer bij jouw hond. Het kan zelfs zorgen voor gedragsproblemen bij jouw hond of het kan jullie band schaden.

 Ga hulp zoeken op het moment dat jouw hond bijvoorbeeld last heeft van vuurwerkangst. Zoals genoemd kan je een online cursus vuurwerkangst met jouw hond gaan volgen om de angst voor vuurwerk te verminderen.

 Ook is het mogelijk om hulp te zoeken doormiddel van therapie voor jouw hond. Zeker als jouw hond meer angst heeft dan alleen voor vuurwerk. Meer informatie over de energetische behandelingen vind je via deze link.

 Energetische behandelingen kunnen trauma’s helen, zorgen voor meer balans en rust bij jouw hond. Juist bij angst!

Het straffen van je hond voor angstig gedrag veroorzaakt meer stress en kan resulteren in gedragsproblemen. Straf werkt averechts en zal de angst van je hond alleen maar vergroten.

7 Laat jouw bange hond nooit alleen tijdens de jaarwisseling

 Als jouw hond bang is voor vuurwerk dan kan je jouw hond niet alleen laten tijdens de jaarwisseling. Een hond die last heeft van vuurwerkangst heeft vaak al weken zo niet maanden voor de jaarwisseling al angst en stress ervaren door het vuurwerk wat eerder is afgestoken. Tijdens de jaarwisseling mag er van 31 december 18:00 uur t/m 1 januari 02:00 uur vuurwerk worden afgestoken. Dit zorgt voor nog meer vuurwerk en klinkt als een kabaal voor jouw hond (honden horen beter dan wij mensen)!

Als jouw hond bang is voor vuurwerk laat je je hond nooit alleen tijdens de jaarwisselingLaat jouw hond (met of zonder vuurwerkangst) nooit alleen tijdens Oud en Nieuw

 Ben er voor jouw hond op deze meest angstige dag van het jaar voor jouw hond met vuurwerkangst. Zorg voor troost en steun jouw hond. Ga je hond ondersteunen op een passende manier en probeer je hond te laten ontspannen tussendoor. Bijvoorbeeld door de inzet van juiste suppletie of hondenmassage.

Wat kan je wel doen om jouw hond te ondersteunen tijdens vuurwerk?

 In deze blog heb je 7 tips gekregen die je kan gebruiken zodat je jouw hond niet per ongeluk tekort doet tijdens de jaarwisseling. Wees er voor jouw hond om jouw hond te ondersteunen zodat de angst minder wordt in plaats van gelijk of zelfs meer door de inzet van ‘verkeerde’ methodes. Ooit zijn deze methodes met de beste bedoelingen geadviseerd aan hondeneigenaren, maar inmiddels is er ook veel achterhaald en zijn er beter passende methodes om jouw hond te ondersteunen.

 In deze blog: 12 Tips om jouw hond te ondersteunen tijdens de jaarwisseling als jouw bang is voor vuurwerk kan je tips lezen wat je juist wel kan doen om jouw hond te ondersteunen tijdens vuurwerk en de jaarwisseling.

Belangrijk blijft dat je kijkt naar de behoeftes van jouw hond en daarop gaat inspelen om jouw hond te laten ontspannen zodat de stress verminderd wordt bij jouw hond. En dat kan uitdagend zijn tijdens de jaarwisseling als jouw hond bang is voor vuurwerk.

Ga daarom actief aan de slag om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen.

  Een hele goede manier om dit te doen is het volgen van een cursus vuurwerkangst bij jouw hond verminderen.

 Wat leer je tijdens deze cursus?

 - meer over de onderwerpen angst en stress bij honden
 - leer jouw hond als individu te zien en ook daarnaar te handelen zodat jij jouw hond gericht kan helpen
 - je krijgt tips voor, tijdens en na de vuurwerkperiode
 - je gaat een eigen stappenplan maken hoe je met geluidsangst aan de slag kan gaan met en voor jouw hond
 - leer meer over de lichaamstaal van jouw hond over communicatiesignalen zoals kalmering en stress signalen.
 - leer diverse methodes die jij kan toepassen bij jouw hond om de angst bij jouw hond te verminderen, maar ook hoe jij jouw hond kan ondersteunen en laten ontspannen
 En natuurlijk nog veel meer!

Online cursus vuurwerkangst bij honden verminderen

De online cursus is volledig afgestemd op jou en jouw hond, daar word je stap voor stap in begeleid door middel van video’s en  e-books.


Met de kortingscode hond15online krijg je eenmalig 15% korting op de online cursus vuurwerkangst bij honden verminderen. Klik op onderstaande groene knop voor meer informatie of om direct te starten.

Start vandaag zet de eerste stappen om de angst voor vuurwerk bij jouw hond te verminderen:
Meer informatie over de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond – start vandaag nog

 Ook deel ik mijn persoonlijke reis over Fenne want dat ging met ups en downs. Ons verhaal kan je ook al luisteren in de podcast aflevering: klik hier om te luisteren.

Kortom: een hele praktische en waardevolle online cursus vol met tips, ervaringen en praktische oefeningen om samen met jouw hond aan de slag te gaan om de angst voor vuurwerk te verminderen.  Inclusief online begeleiding. Meer informatie via deze link: https://www.onlinemetjehond.nl/vuurwerk-en-geluidsangst/

 Ga voor een fijnere jaarwisseling voor jou en jouw hond. Er zijn echt mogelijkheden om jouw hond te ondersteunen. Ga op zoek naar de methodes die werken voor jou en jouw hond.


Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).


Reactie plaatsen