Wat is acupressuur bij honden

Acupressuur kan je perfect toepassen bij honden! Juist bij honden zou je bijna zeggen. Honden zijn vaak nog gevoeliger dan mensen, en reageren daarom erg goed op acupressuur.

 Bij acupressuur worden energiepunten in het lichaam behandeld, zodat de energie weer kan stromen door het lichaam. Acupressuur wordt veel gebruikt in de Chinese Geneeskunde, het is één van de therapieën die ingezet wordt in deze geneeskunde.

 In dit In dit artikel leer je meer over wat acupressuur bij honden inhoudt.

Inleiding wat acupressuur bij honden kan betekenen

Zoals eerder aangegeven is het inzetten van acupressuur een therapie vanuit de Chinese Geneeskunde (TCM). Om een acupressuurpunt te behandelen maak je contact met bijvoorbeeld je duim op het acupressuurpunt te laten rusten en laat je het lichaam werken om deze weer in balans te krijgen.

Klinkt simpel, maar is het niet! Om veilig met acupressuur aan de slag te kunnen, ook bij honden, is een opleiding nodig voor Chinese Geneeskunde of massage voor honden (zoals Shiatsu). Ga naar aanleiding van dit artikel geen acupressuurpunten opzoeken op internet en deze inzetten bij jouw hond.

 Dit kan namelijk ontzettend pijnlijk zijn bij jouw hond, daarnaast is het gevaarlijk.

Gebruik Shiatsu of acupressuur om jouw hond te ondersteunenYin en Yang bij honden, Shiatsu of acupressuur genoemd is fantastisch inzetbaar bij honden

 Er zijn wel mogelijkheden om jouw hond te ondersteunen, lees hiervoor verder in dit artikel.

 Acupressuurpunten liggen op het lichaam van jouw hond op energiebanen. Deze energiebanen worden meridianen genoemd. Het lichaam van jouw hond heeft als het ware een heel netwerk met meridianen die allemaal met elkaar verbonden zijn. Daarom is acupressuur bij honden ook zo’n waardevolle therapie. Door het behandelen van acupressuurpunten op het lichaam van jouw hond, gaat de energie weer beter stromen in het hele lichaam.

 De energie die gaat stromen in het lichaam wordt Qi genoemd. Dit is levensenergie en daar draait het om in de Chinese geneeskunde. Zonder het stromen van Qi, dus energie, is er geen leven mogelijk voor jouw hond. Daarom is het belangrijk dat er zo min mogelijk blokkades op de energiebanen zijn zodat de energie zo vrij mogelijk kan stromen. Met het laten behandelen van acupressuurpunten op de meridianen van jouw hond (=energiebanen) zal er een nieuwe balans ontstaan bij jouw hond. Hoe vrijer de Qi kan stromen door de meridianen hoe fijner jouw hond zich voelt.

Meerdere namen voor acupressuur bij honden

 Acupressuur is een naam om aan te geven dat het gaat om het behandelen van drukpunten op het lichaam van jouw hond. Een andere naam voor een acupressuur behandeling is daarom ook drukpunten massage. Shiatsu is tevens een andere naam voor acupressuur. Het woord Shiatsu betekent namelijk letterlijk: vingerdruk (Shi = vinger, Atsu = druk). Shiatsu betekent dus drukpuntmassage met je vingers.

 3 verschillende woorden dus voor dezelfde behandeling. Met acupressuur, drukpunten en Shiatsu wordt dus hetzelfde bedoeld: het is een massagetechniek uit de Chinese geneeskunde die uitgevoerd wordt met de vingers. Er worden acupressuurpunten behandeld op de meridianen om de Qi bij jouw hond zo vrij mogelijk te laten stromen. Alles draait om balans in de Chinese geneeskunde!

Shiatsu en acupressuur voor honden is het zelfde als drukpunten massage3 namen voor het behandelen van jouw hond, maar het resultaat is een blije hond die meer in balans is volgens de Chinese Geneeswijze voor honden

Voordelen van acupressuur bij honden

 Als jouw hond met acupressuur behandeld wordt dan zal jouw hond diverse voordelen gaan merken. Een aantal voordelen van acupressuur/ Shiatsu uitgelegd voor jouw hond:

Acupressuur zorgt voor het verminderen van stress bij honden

Door het behandelen van de juiste acupressuurpunten op het lichaam van jouw hond kan een acupressuur behandeling ervoor zorgen dat jouw hond minder stress zal ervaren. Jouw hond zal juist meer ontspanning gaan voelen hierdoor.

Een meer ontspannen hond en minder stress bij jouw hond door acupressuurHet witte puntje is een acupressuurpunt op de achterpoot van mijn hond Fenne, ontzettend ontspannend! Zie zijn ogen   

Honden met pijn kunnen baat hebben bij een acupressuurbehandeling of Shiatsu massage

Acupressuur kan helpen bij het verminderen van pijn bij jouw hond. Denk hierbij aan gewrichtspijn, spierspanning verminderen, ondersteunen van de ouder wordende hond en bijvoorbeeld ondersteuning na een blessure of bij artrose.

Acupressuur ondersteunt het immuunsysteem van jouw hond

Een goed werkend immuunsysteem is belangrijk om ziektes af te weren. Het draagt dus bij aan de gezondheid van jouw hond. Door de inzet van acupressuur kan het immuunsysteem van jouw hond worden gestimuleerd. Dit betekent niet dat jouw hond nooit meer ziek kan worden!

De spijsvertering kan verbeteren bij honden door acupressuur of een Shiatsu massage

 Acupressuur kan een mooie bijdrage leveren aan het ondersteunen van de spijsvertering. Denk hierbij aan ondersteuning bij spijsverteringsklachten zoals wisselende ontlasting bij jouw hond (diarree en/of obstipatie), maar ook klachten die te maken hebben met allergieën, de huid of de vacht.

Een betere band tussen hond en eigenaar is mogelijk door de inzet van acupressuur bij jouw hond

Het doel van iedere acupressuur behandeling is het in balans brengen van de energiebanen (dit zijn de meridianen) in het lichaam van jouw hond waardoor de energie weer kan stromen. Na een acupressuur behandeling, zoals een Shiatsu massage, ontstaat er een nieuwe balans. Deze balans is zowel mentaal als fysiek omdat alles met elkaar verbonden is het in het lichaam van jouw hond.

En meer!

 Als jij jouw hond regelmatig laat behandelen met acupressuur zal jouw hond diverse gezondheidsvoordelen gaan merken.

 Lees meer hierover in deze blog: Tip voor meer interessante gezondheidsvoordelen voor honden bij de inzet van acupressuur / Shiatsu: https://www.onlinemetjehond.nl/shiatsu-massage-geeft-jouw-hond-vele-voordelen/

Het kiezen van de juiste acupressuurpunten bij jouw hond

 Het klinkt heel simpel: kies het juiste acupressuurpunt bij jouw hond en ga die behandelen. Maar zo werkt het niet.

 Er zijn namelijk heel veel acupressuurpunten op het lichaam van jouw hond. Op de meridianen liggen deze acupressuurpunten en op die manier kunnen deze behandeld worden. Dit zorgt ervoor dat zonder de juiste kennis, je eigenlijk niet de juiste acupressuurpunten kan uitkiezen voor een hond. Je hebt hier kennis en daarom ook een opleiding voor nodig.

Acupressuurpunten zitten verdeeld over het lichaam van jouw hondEen foto van acupressuurpunten op de kop van een hond, maar acupressuurpunten zitten verdeeld over het hondenlichaam op de meridianen
 De kracht van de Chinese geneeskunde is het individueel behandelen van jouw hond. Er wordt voor jouw hond een persoonlijk behandelplan opgesteld met de acupressuurpunten die het beste bij jouw hond passen. Door de combinatie van de juiste acupressuurpunten te behandelen bij jouw hond kan er een nieuwe balans ontstaan. Het doel is daarbij natuurlijk altijd dat deze balans beter was dan de balans die het lichaam van jouw hond had voor de behandeling.

 Een hondenlichaam wat namelijk in disbalans is zal ook altijd een balans zoeken. Dat is hoe het werkt! Vanuit de disbalans wordt er weer gewerkt aan een nieuwe balans die dus beter is. Een deel van de disbalans zal hierbij opgelost dienen te worden.

Wil je jouw hond laten profiteren van een acupressuurbehandeling dan zijn er meerdere mogelijkheden via Online met je hond

Optie 1: Energetische behandelingen

Laat jouw hond behandelen via een behandeling op afstand volgens de Chinese geneeskunde. Omdat alles energie is en het behandelen van acupressuurpunten energetisch is, kan dit perfect op afstand.

 Tijdens de behandelingen op afstand wordt jouw hond doorgemeten met een biotensor en op die manier kunnen we heel veel te weten komen waar de disbalans zit bij jouw hond. Je hond wordt dan door mij behandeld, ik ben Shiatsu therapeut voor honden sinds 2019. Ik bekijk en behandel jouw hond via de Chinese geneeskunde en kijk dus waar de disbalans bij jouw hond zit. Welke meridianen zijn er in disbalans en welke acupressuurpunten ga ik behandelen om een nieuwe balans bij jouw hond te krijgen. Stapje voor stapje gaan we de disbalans behandelen.

 Indien nodig worden er ook trauma’s bij jouw hond verwerkt, emoties in balans gebracht. Er wordt tevens gekeken of jouw hond bepaalde suppletie nodig heeft om dit proces te ondersteunen.

 Kortom: een op maat gemaakte behandeling voor jouw hond. Waarbij jouw hond de hoofdrol speelt en er dus ook een behandelplan wordt gemaakt specifiek voor jouw hond.

Verhelp een energetische disbalans bij jouw hondDe energetische behandelingen voor jouw hond worden online gedaan

Wil je meer weten wat dit voor jou en jouw hond kan betekenen, zie dan onderstaande link om de energetische behandelingen voor jouw hond te bekijken en te boeken:

  Meer informatie over de energetische behandelingen voor mijn hond

Optie 2 is dat je een online cursus volgt Shiatsu voor honden

 Tijdens deze online cursus leer je op een veilige en verantwoorde manier 2 meridianen bij jouw hond te behandelen. Je leert hoe jij jouw hond zelf kan ondersteunen om meer rust te ervaren, angsten te verminderen zoals voor harde geluiden, ondersteunen immuunsysteem en nog veel meer.

Je leert dit stap voor stap door het volgen van video’s in een online leeromgeving. Hierin krijg je uitleg over:

- de Chinese geneeskunde zoals Yin, Yang, Qi en de meridianen
 - Je leert wat de voordelen zijn van Shiatsu voor jouw hond door de 2 meridianen te gaan behandelen
 - Je leert de Blaas en Nier meridiaan behandelen. 2 mooie meridianen om jouw hond thuis extra te ondersteunen bij bijvoorbeeld geluidsangst of het welzijn van jouw hond te ondersteunen
 - Je leert hoe je acupressuurpunten bij jouw hond kan behandelen op die meridiane
 - Je leert meer over de do’s en dont’s van acupressuur bij honden
- De lichaamstaal van jouw hond wordt uitgebreid besproken, wat kan je zien bij jouw hond tijdens een acupressuur behandeling en hoe dien je daar mee om te gaan
 Dit en nog veel meer!

 Uiteraard ben je na het volgen van deze online cursus Shiatsu geen professioneel Shiatsu therapeut. Maar je kan jouw hond wel op een hele waardevolle manier ondersteunen. Plus je leert hoe je dat veilig kan doen!

  Meer informatie over de online cursus Shiatsu voor honden  – start vandaag nog

 Wil je jouw hond uitgebreider behandeld hebben met acupressuur en dit niet zelf doen, boek dan een energetische behandeling voor jouw hond. Op die manier kan jij ook jouw hond laten profiteren van deze helende en holistische therapievorm uit de Chinese Geneeskunde.

Shiatsu massage voor hondenOnline cursus Shiatsu voor honden waarbij je leert hoe je acupressuur kan toepassen bij jouw hond op een fijne en veilige manier voor jou en jouw hond

Interessante podcast om te luisteren over dit onderwerp: #2 Begrippen uit de Chinese geneeskunde toegepast op jouw hond, klik hier om de podcast op Spotify te luisteren.

 Acupressuur is dus ontzettend waardevol voor honden! Het kan jouw hond ontzettend mooi ondersteunen in zijn of haar leven.

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen