Shiatsu massage geeft jouw hond vele voordelen!

Shiatsu massage geeft jouw hond vele voordelen!

Als jij jouw hond regelmatig een Shiatsu massage gaat geven of laat geven, zal jouw hond al snel diverse voordelen gaan ervaren. Voordelen die betrekking hebben op de gezondheid van jouw hond. Shiatsu is een Oosterse massagetherapie en onderdeel van de Chinese Geneeskunde. Shiatsu wordt uitgevoerd op de meridianen en doormiddel van acupressuur worden de acupressuurpunten behandeld. Dit zorgt voor een vernieuwde balans in het lichaam van jouw hond. Deze balans is niet alleen lichamelijk maar ook mentaal.

 Honden hebben net als wij mensen meridianen en acupressuurpunten, vandaar dat een Shiatsu massage ook bij honden uitgevoerd kan worden. Met hele mooie resultaten!

 In deze blog zullen we dieper ingaan op de vele gezondheidsvoordelen van een regelmatige Shiatsu massage voor honden en hoe dit kan leiden tot een verbetering van de gezondheid van jouw hond.

De voordelen van een Shiatsu massage voor jouw hond op een rijtje

 Allereerst volgen 9 voordelen. Daarna zal dit per onderdeel uitgelegd worden.
1 Ondersteunen van het immuunsysteem
2 Pijn verlichten
3 Angst verminderen, stress verminderen
4 Beter om kunnen gaan met harde geluiden (zoals vuurwerk of onweer)
5 Qi (= de levensenergie) beter laten stromen door het lichaam
6 Ondersteunen van organen
7 Verbeteren van mentale energie
8 Minder kramp en spierspanning
9 Minder onrust

Wist je dat je in de online cursus Shiatsu massage voor honden jouw eigen hond stap voor stap 2 meridianen leert masseren. Namelijk de Blaas en Nier meridiaan waardoor jouw hond bovenstaande voordelen zal gaan ervaren. Wil je meer weten over deze online cursus? Klik dan hier.

Shiatsu massage voor hondenShiatsu massage en de voordelen voor jouw hond: fysiek en mentaal

1. Shiatsu ondersteunt het immuunsysteem van jouw hond

 Het immuunsysteem van een hond speelt een cruciale rol in de algehele gezondheid. Regelmatig een Shiatsu massage geven aan je hond kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem sterker wordt door de doorbloeding te verbeteren en de lymfestroom te bevorderen.

2. Shiatsu verlicht pijn bij honden

Honden kunnen net als mensen last hebben van pijnlijke spieren en gewrichten, denk hierbij aan het ouder worden van een hond of als gevolg van blessures. Ook na het sporten of een intensieve wandeling kan een hond spierpijn ervaren. Shiatsu massage kan pijn verlichten door de spieren te ontspannen.

Ook kan Shiatsu bijdragen aan het verminderen van pijn in het algemeen. Het haalt de scherpe randjes van de pijn bij jouw hond af.  

3. Angst verminderen en stress verminderen door Shiatsu bij honden

Een van de meest voorkomende redenen waarom honden een Shiatsu massage krijgen, is om angst te verminderen. Shiatsu kan daarom ook ingezet worden voor honden met een specifieke angst zoals bijvoorbeeld angst voor vuurwerk of onweer. Door een Shiatsu massage kan de aanmaak van stresshormonen verminderen en gelukshormonen verhogen en hierdoor een gevoel van ontspanning bevorderen, waardoor honden zich veiliger en rustiger voelen. Hierdoor zal een hond ook minder stress ervaren en eerder herstellen na een stressvol moment.

Laat je hond ontspannen door Shiatsu massageMijn hond Fenne relaxt en ontspannen na een Shiatsu massage

4. Jouw hond kan beter om   gaan met harde geluiden (zoals vuurwerk of onweer)

Honden kunnen extreem gevoelig zijn voor harde geluiden, zoals vuurwerk of onweer. De angst voor deze geluiden kan de basis vormen voor een hond die steeds gevoeliger reageert op andere geluiden, zoals het dichtslaan van een autodeur.

 Regelmatig een Shiatsu massage kan helpen om deze gevoeligheid te verminderen en honden beter in staat te stellen om met harde geluiden om te gaan. Dit komt omdat Shiatsu massage een hond meer laat ontspannen.

5. Qi, dus de levensenergie, beter laten stromen door het lichaam door een Shiatsu massage

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) gaat men uit van het principe dat er door het lichaam energie stroomt via meridianen. De meridianen zijn een soort kanalen die een netwerk vormen in het lichaam, en daar loopt dus de Qi (levensenergie) doorheen, mits er geen blokkades op de meridianen zijn.

Shiatsu massage bij honden zorgt voor diverse voordelen zoals het verbeteren van QiAls de Qi  weer vrij kan stromen door de meridianen van jouw hond na een Shiatsu massage 😁

Shiatsu massage richt zich op het in balans brengen van deze energiestromen. Door het masseren van meridianen en de acupressuurpunten die hierop liggen, kan Shiatsu massage de Qi laten stromen en het evenwicht herstellen. Dit heeft een fantastisch en helend effect op het algehele welzijn van je hond.

6. Ondersteunen van organen

Een van de unieke aspecten van Shiatsu massage bij honden is het gebruik van specifieke punten op het lichaam, bekend als acupressuurpunten of drukpunten. Door de Back Shu-punten langs de Blaasmeridiaan te behandelen, kunnen er specifieke organen ondersteunt worden. Dit kan onder andere helpen om de spijsvertering in balans te brengen en/of te ondersteunen.

7. Verbeteren van mentale energie van jouw hond

 Net als mensen hebben honden mentale energie nodig om alert en actief te blijven. Shiatsu massage kan helpen bij het in balans krijgen van deze mentale energie, waardoor je hond zich alerter en levendiger zal voelen. Op deze manier draagt dit ook bij aan het welzijn van je hond omdat jouw hond zich beter in zijn vel voelt. Dit komt het humeur van jouw hond ook ten goede.

Laat de Qi (levensenergie) weer stromen bij jouw hond door een Shiatsu massageDe nummers zijn acupressuurpunten bij mijn hond Fenne, te behandelen tijdens een Shiatsu massage (ook wel drukpunten massage genoemd)

8. Minder kramp en spierspanning

Shiatsu massage werkt in op de spieren en kan helpen bij het verminderen van kramp en het laten ontspannen van gespannen spieren.

9. Minder onrust

Honden die vaak onrustig of schrikachtig zijn, kunnen enorm baat hebben bij een Shiatsu massage. Door de ontspannende effecten van Shiatsu massage kunnen honden zich veiliger en meer op hun gemak voelen in verschillende situaties. Dit kan de algehele kwaliteit van het leven van jouw hond verbeteren en het gemakkelijker maken om met stressvolle situaties om te gaan.

Shiatsu massage biedt dus diverse gezondheidsvoordelen voor honden aan, variërend van het ondersteunen van het immuunsysteem en het verlichten van pijn tot het verminderen van angst en het verbeteren van mentale energie.

Wil jij zelf jouw hond leren ondersteunen met een Shiatsu massage en hierdoor laten profiteren van de voordelen?

Dan kan je de online cursus Shiatsu voor honden volgen.

Hierin leer jij stap voor stap de Blaas en Nier meridiaan te masseren bij jouw hond, waardoor jouw hond van de gezondheidsvoordelen genoemd in deze blog kan profiteren!

Het is een online cursus met diverse video’s met uitleg over theorie en praktijk. Hierdoor kan jij op jullie eigen tempo oefenen met deze vorm van massage bij honden. Leer jouw hond dus ondersteunen in een meer ontspannen leven!

Meer informatie over de online cursus Shiatsu voor honden en laat jouw hond profiteren van vele voordelen

Wil je meer leren over de termen uit de Chinese geneeskunde zoals Qi en de meridianen, luister dan naar de podcast op Spotify die ingaat op dit onderwerp. Je kan de podcast gratis luisteren op Spotify, klik hier.

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen