Acupressuur bij honden uitgelegd en een acupressuurpunt cadeau

Acupressuur bij honden uitgelegd en een acupressuurpunt cadeau

Acupressuur is een oude geneeswijze die al duizenden jaren wordt toegepast bij mensen maar ook bij dieren. Acupressuur is fantastisch in te zetten bij honden. Acupressuur is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Maar hoe pak je dat aan om acupressuur bij jouw hond te doen of laten doen? In deze blog leer je een acupressuurpunt die je kan inzetten bij jouw hond. Eerst krijg je uitleg wat acupressuur bij honden kan doen, onder welke namen deze behandeling ook bekend zijn en dan het cadeau voor jouw hond: een acupressuurpunt.

Wat acupressuur voor honden kan betekenen uitgelegd

 Acupressuur valt dus onder de traditionele Chinese geneeskunde. Het is vergelijkbaar met acupunctuur, maar zonder het gebruik van naalden. Bij acupressuur wordt er druk uitgeoefend op specifieke punten op het lichaam van jouw hond, dit zijn acupressuurpunten. Het doel hiervan is het lichaam een nieuwe balans te geven, het zelfgenezend vermogen aan te zetten waardoor jouw hond zich mentaal, fysiek en emotioneel beter gaat voelen.

 In het lichaam van jouw hond lopen meridianen (dit zijn energiebanen) waarop acupressuurpunten zijn gelegen. Door met een vinger zoals jouw duim op het juiste acupressuurpunt te drukken kan dit acupressuurpunt en de meridiaan beter in balans komen. Ieder acupressuurpunt heeft zijn eigen werkingsgebied, en is gekoppeld aan een meridiaan. Hier zijn diverse emoties en organen aan gekoppeld. Door het stimuleren op de juiste manier van de juiste acupressuurpunten kan de energie (dit is Qi in de Chinese geneeskunde) weer vrijer stromen waardoor jouw hond zich beter zal voelen. Er ontstaat daardoor namelijk een betere balans waardoor jouw hond ondersteunt wordt in de gezondheid.

Yin en Yang is ook toepasbaar bij honden, het is een onderdeel van acupressuur bij hondenYin en Yang is een onderdeel van acupressuur bij honden

De voordelen van een acupressuur massage bij honden

 Een acupressuur massage bij honden geeft diverse voordelen op fysiek en mentaal niveau, maar ook energetisch. Het kan hierdoor ingezet worden om:
 - angst en stress te verminderen bij honden
 - pijn vermindering
 - ondersteuning bij diverse aandoeningen
 - spijsverteringsproblemen verminderen of zelfs oplossen
 - ondersteuning bij allergieën
 Et cetera!

 Acupressuur is voor heel veel aandoeningen en klachten inzetbaar. Een groot voordeel van acupressuur is dat het hele lichaam van jouw hond wordt behandeld op deze manier. Alles is met elkaar verbonden waardoor zowel het lichaam als de geest worden behandeld tijdens een acupressuurbehandeling bij jouw hond.

 Wil je meer leren over diverse termen uit de Chinese geneeskunde? Luister dan deze podcast, via deze link.

Andere namen voor een acupressuur behandeling bij honden

 Een acupressuur behandeling bij honden is dus anders dan acupunctuur maar er zijn wel raakvlakken. Beide behandelingen vallen onder de traditionele Chinese geneeskunde en maken gebruik van meridianen, Qi en acupunten. Het verschil is dat acupressuur met de hand wordt uitgevoerd (kan ook eventueel met ellenboog), acupunctuur is met kleine naaldjes.

 Shiatsu massage voor honden, of drukpunten massage voor honden zijn andere benamingen voor dezelfde behandeling, namelijk: acupressuur bij honden.

Kan iedereen zijn hond een acupressuur behandeling geven?

 Ja en nee. Een uitgebreide acupressuur behandeling wordt gedaan door een therapeut die opgeleid is in de traditionele Chinese geneeskunde. Er wordt dan allereerst een uitgebreide anamnese, dus vraaggesprek (kan ook per mail/ online) afgenomen om een beeld van jouw hond te krijgen. Vervolgens wordt er door de therapeut een individueel behandelplan opgesteld voor jouw hond.

 Met individueel wordt hierbij bedoeld dat er gekeken wordt naar jouw hond als individu. Op basis van de disbalans die geconstateerd wordt bij jouw hond, het type wat jouw hond is in de 5-elemenentenleer, de ziektegeschiedenis en de klachten van jouw hond wordt een uniek behandelplan opgesteld.

Een meer ontspannen hond en minder stress bij jouw hond door acupressuurAcupressuur (of Shiatsu genoemd) is ontspannend voor honden, zie de ogen van Fenne op deze foto. De witte stip is een acupressuurpunt op de achterpoot van een hond

 Iedere hond krijgt dus zijn of haar eigen behandelplan. Na iedere behandeling wordt dit ook geëvolueerd en weer aangepast naar de nieuwe balans van jouw hond. Zo wordt jouw hond stapje voor stapje op de juiste manier behandeld, door de behandeling van de juiste acupressuurpunten en meridianen.

Dit is dus een verschil met de Westerse geneeskunde, er wordt niet uitgegaan van een standaard protocol voor een bepaalde ziekte.

Energetische behandeling voor jouw hond inclusief acupresssuur

 Via Online met je hond kan je een energetische behandeling op afstand boeken, jouw hond wordt dan op deze manier behandeld volgens de Chinese Geneeskunde. Ik, Sharon, ben opgeleid als Shiatsu therapeut voor honden. Voor meer informatie over deze behandeling, klik op deze link: https://www.onlinemetjehond.nl/online-beleleiding/

Hoe doe je zelf acupressuur bij jouw hond?

 Dus een uitgebreide behandeling waarbij jouw hond compleet wordt behandeld dat kan alleen door een professional gedaan worden. Echter zijn er wel mogelijkheden dat jij jouw hond zelf gaat ondersteunen met acupressuur. Vandaar dat je in deze blog een ontspannend acupressuurpunt cadeau krijgt die jij kan inzetten bij jouw hond. Want er zijn ook algemeen inzetbare acupressuurpunten die bij iedere hond hetzelfde effect hebben.

 Ga nooit zelf op google acupressuurpunten opzoeken en deze inzetten bij jouw hond! Dit kan ontzettend gevaarlijk zijn. Bij verkeerd gebruik kan het namelijk schade veroorzaken bij jouw hond.

Een acupressuurpunt cadeau voor jouw hond ter ontspanning

 Het acupressuurpunt wat je krijgt in deze blog is Yin Tang. Dit is een acupressuurpunt wat je vindt tussen de ogen van jouw hond. Zie onderstaande foto. Lees eerst de tekst van deze alinea goed door om te kijken hoe dit werkt bij jouw hond en hoe je dit toepast.

 Allereerst een paar contra-indicaties. Als jouw hond hier last van heeft, dan kan je dit acupressuurpunt niet gebruiken. Het is dan te gevoelig voor jouw hond. De contra-indicaties voor acupressuur bij honden is:

  • Infectieziekten, auto-immuunziekten, huidziekten, vaatstoornissen, kanker, epilepsie of ontstekingen heeft.
  •  Regelmatig koorts en/of ontstekingen heeft. Bij ernstige problemen met één of meerdere organen, ernstige pijn, extreme vermoeidheid, medicatie voor het leven, tijdens dracht, niet aangeraakt willen worden
  •  Tijdelijk na vaccinatie, gebruik zware medicatie (2 weken na vaccinatie en stoppen na medicatie).

 Neem deze contra-indicaties serieus! Hoe goed jij jouw hond ook wil ondersteunen, bij contra-indicatie is het niet veilig. Twijfel je, dan mag je altijd een mail sturen naar info@onlinemetjehond.nl

Gebruik Shiatsu of acupressuur om jouw hond te ondersteunenAcupressuur bij honden uitgelegd (Acupressuur = Shiatsu bij honden)

Waarvoor kan je het acupressuurpunt Yin Tang inzetten bij jouw hond

 Yin Tang is een ontspannend en rustgevend acupressuurpunt voor jouw hond. Je kan dit inzetten bijvoorbeeld als jouw hond angstig is of bang, zoals bij vuurwerkangst of angst voor andere harde geluiden.

Acupressuurpunt Yin Tang is te gebruiken voor:

 - Rust in het hoofd brengen, het brengt de geest tot rust
 Wat dus fantastisch in te zetten is bij honden met stress en angst. Yin Tang haalt bij onrust de scherpe randjes eraf. Het zorgt ervoor dat je hond meer kan ontspannen.

 - bij hoofdpijn
 - duizeligheid
 - slapeloosheid
 - en dus ter ontspanning om rust in het hoofd te brengen

 Let op! Dit acupressuurpunt is nooit ter vervanging van een dierenartsbezoek.

Wil je deze acupressuurpunten inzetten ter ondersteuning bij vuurwerk of andere harde geluiden? Begin dan op tijd om jouw hond hieraan te laten wennen. Zo kan jouw hond stap voor stap wennen aan deze nieuwe manier van aanraken, maar kan het lichaam van jouw hond ook een nieuwe balans creëren door de massage van deze acupressuurpunten.

 Je kan dit acupressuurpunt het hele jaar door gebruiken, in alle situaties waarin jouw hond jouw steun kan gebruiken.

Hoe pas je dit acupressuurpunt toe

Als dit de eerste keer is dat jij jouw hond op deze manier gaat aanraken op zijn of haar kop, laat je hond dan eerst wennen. Ga niet meteen met je duim of wijsvinger naar het punt toe. De kans is groot dat je hond schrikt, want hij of zij ziet ineens een vinger op zich afkomen. En dat willen we natuurlijk voorkomen.

Yin Tang is een acupressuurpunt uit de acupressuur voor honden die jij kan inzetten bij jouw hond (met uitleg)Yin Tang is het acupressuurpunt cadeau voor jouw hond! Zie de uitleg hoe je deze manier van acupressuur bij jouw hond kan toepassen

 Laat je hond dus eerst wennen aan aanraking aan de kop. Ga eens boven op de kop van jouw hond strijken. Ga naast of achter jouw hond zitten. Zorg ervoor dat jouw hond met zijn of haar kop helemaal vrij is, ga dus niet over jouw hond heen hangen. Geef jouw hond genoeg ruimte.

 Ga met je hand over de kop van jouw hond, vanaf net achter de ogen naar de achterkant van de kop van jouw hond. Hoe reageert jouw hond hierop? Vaak vinden ze dit al prettig. Kijk goed naar de ogen van jouw hond, hoe is de blik? Is deze strak en gefocust (spannend) of zacht en ontspannen?

 Als de blik van jouw hond zacht en ontspannen is, kan je voorzichtig proberen om het punt tussen de ogen van jouw hond op te zoeken, op de hoogte van de wenkbrauwen. Doe dit zonder druk. Alleen strijken dus.

 Gebruik geen druk, laat alleen je vinger erover heen glijden, en je werkt steeds naar de bovenkant van de kop toe. Dus niet tegen de haarrichting in, door met je vinger van boven tussen de ogen door te steken. Nee, je zet je vinger op de haren, en gaat dan naar boven, net zoals je deed strijken op de bovenkant van de kop. En daarbij ga je dus steeds lager je vinger neerzetten. Langzaam aan, jouw hond bepaald het tempo!

 Ga pas verder met deze manier van masseren als jouw hond ontspannen reageert op deze nieuwe manier van aanraken. En dan kan je het gaan opbouwen: ga steeds een klein stukje verder tussen de ogen van jouw hond. Je doet dit dus het liefste vanaf de achterkant van de kop van jouw hond.

 Doe je dit namelijk aan de voorkant of zijkant als eerste, dan ziet jouw hond dus ineens een vinger aankomen. Vanaf boven, voelt jouw hond wel de vinger, maar komt deze niet ineens groot in het vizier van jouw hond.

 Gun je hond ook rust tussendoor, doe dit een paar keer achter elkaar (3x), en dan pas weer de volgende dag of de dag daarna. Een hond dient bij te komen door het behandelen van een acupressuurpunt, dit kan tot wel 48 uur uitwerking hebben. Kijk goed naar jouw hond.

 Is jouw hond gewend aan dit punt, maar toch trekt jouw hond zijn of haar kop een keer weg als je dit doet? Of je ziet de blik strakker worden in plaats van verzachten? Stop dan! Jouw hond heeft er op dat moment geen behoefte aan. Dwing je hond nergens toe, respecteer altijd de grenzen en wensen van jouw hond.

Probeer het eens bij je hond.

 Maar nogmaals doe dit wel voorzichtig zodat je hond kan wennen.
 

Leer zelf jouw hond ondersteunen met acupressuur door het volgen van een cursus en/of workshop

 Via Online met je hond kan je een cursus Shiatsu voor honden (dit is dus acupressuur) volgen online, dit is eventueel te combineren met een online workshop. Op deze manier leer jij op een veilige manier jouw hond een acupressuur behandeling te geven. Je leert dit stap voor stap aan met acupressuurpunten die veilig te gebruiken zijn bij jouw hond (let wel op eventuele contra-indicaties bij jouw hond). Hierdoor kan jij jouw hond ondersteunen.

Online cursus Shiatsu voor honden

 Minder blokkades bij jouw hond? Zodat jouw hond zich meer ontspannen voelt, energie beter stroomt, jouw hond zich beter in zijn/haar vel voelt? Doe Shiatsu bij jouw hond.

 Shiatsu is acupressuur, jij leert met jouw vingers jouw hond een Shiatsu massage te geven. Op de Blaas & Nier meridiaan, maar ook losse acupressuurpunten op die meridianen

Acupressuurpunten zitten verdeeld over het lichaam van jouw hondOnline cursus Shiatsu voor honden = online cursus acupressuur bij honden. Leer het zelf te doen bij jouw hond

Dit gun jij jouw hond toch ook?

 - het (gedeeltelijk) opheffen van blokkades
 - zorgen voor meer ontspanning, rust, minder stress
 - weerstand verhogen
 - zorgen voor mentaal meer in balans waardoor meer mentale energie
 - meer begrip
 - pijn verlichten
 - beter omgaan met harde geluiden, maar ook dagelijkse leefgeluiden en vuurwerk

En dat komt door jouw handen!

Leer jouw hond stap voor stap 2 meridianen masseren:  voor een betere balans, meer energie, het leven beter laten stromen voor jou en jouw hond.

Dat kan jij leren door samen met jouw hond deel te nemen aan de online cursus Shiatsu voor honden

Na het volgen van deze cursus Shiatsu:

 - Kan jij jouw hond een Shiatsu massage geven naar behoefte van jouw hond
 - Weet je hoe je de Blaas en de Nier meridiaan kan masseren of losse acupressuurpunten kan behandelen
 - Weet jij meer over Yin, Yang, Qi
 - Ken jij de gezondheidsvoordelen van Shiatsu massage en de contra-indicaties
 -  Herken jij stress- en kalmerende signalen bij jouw hond tijdens de behandeling
 - Leer jij hoe je jouw hond kan ondersteunen lichamelijk en mentaal!
 - Kan jij jouw hond perfect ondersteunen om stress te verminderen, rust in het hoofd van jouw hond te krijgen, ontspanning, pijnvermindering

Je krijgt:
- direct & onbeperkt toegang tot de online leeromgeving, het ebook, video’s
- online begeleiding door een ervaren Shiatsu masseur voor honden. We doen het samen
- Toegang tot het besloten forum, voor al je vragen, video’s, feedback

  Start vandaag nog met deze online cursus Shiatsu voor honden

Acupressuur ofwel Shiatsu is een fantastische ondersteunende therapie voor jouw hond

 In deze blog heb je meer geleerd over de vele voordelen die een acupressuurbehandeling kan geven aan jouw hond. Een ander woord voor dezelfde behandeling is Shiatsu of drukpunten massage.

 Bij acupressuur worden de acupressuurpunten op de meridianen van jouw hond behandeld door druk uit te oefenen waardoor er een nieuwe balans ontstaat. Hierdoor kan jouw hond meer ontspanning ervaren maar ook bijvoorbeeld pijnvermindering.

Shiatsu massage voor hondenAcupressuur bij honden is geweldig! Laat jouw hond hier ook van profiteren  

 Het acupressuurpunt Yin Tang wat in deze blog is gedeeld is ter ondersteuning en ontspanning bij jouw hond. Probeer het uit maar wel altijd met respect voor jouw hond. Laat jouw hond daarom altijd wennen.

 Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of interesse in een energetische behandeling of wil je zelf diverse basis acupressuurpunten gaan behandelen bij jouw hond. Klik dan op de linkjes bij de tekst of stuur een e-mail naar info@onlinemetjehond.nl voor je vraag.

 Nogmaals: ga nooit op internet acupressuurpunten opzoeken om jouw hond te ondersteunen. Dit kan gevaarlijk zijn. Yin tang, het gedeelde punt in deze blog kan je veilig inzetten mits jouw hond geen last heeft van contra-indicaties.

 Interessante blog over dit onderwerp: Ontdek de voordelen van Shiatsu massage voor jouw hond:
https://www.onlinemetjehond.nl/shiatsu-massage-geeft-jouw-hond-vele-voordelen/


 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen