Wat is het nut van hondenmassage?

Een hondenmassage doen bij je hond kan ontzettend waardevol zijn, maar wat is het nut hiervan en waardoor komt dit? Daar krijg je antwoord op in deze blog. We gaan dus kijken wat het nut is van hondenmassage door te kijken wat de voordelen zijn voor jou en jouw hond door jouw hond een massage te gaan geven.

Het nut van hondenmassage uitgelegd door voordelen te benoemen

Het klinkt misschien als een luxe om een hond een massage te gaan geven. Niet ieder mens wordt regelmatig gemasseerd dus waarom zouden we dat wel bij onze honden doen?

 Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: door jouw hond regelmatig een hondenmassage te geven zal jouw hond steeds beter in zijn of haar vel komen te zitten. Een hondenmassage is dus nuttig en waardevol voor jouw hond waardoor het welzijn van jouw hond wordt verbeterd. Dit zijn zowel mentale als fysieke voordelen die jouw hond gaat ervaren.

Wat draagt een massage bij aan de gezondheid van je hond?Waarom is hondenmassage nuttig voor hond en eigenaar? Zie Fenne hier genieten   

De 4 belangrijkste voordelen voor jouw hond die jouw hond gaat ervaren na een hondenmassage

 •  Voordeel 1: minder pijn
 •  Voordeel 2: eerder afvoeren van afvalstoffen
 •  Voordeel 3: meer ontspanning
 •  Voordeel 4: jouw band met jouw hond verbeterd

Voordeel 1 minder pijn

 Hondenmassage kan bijdragen aan pijnvermindering. Dit komt onder andere door het aanmaken van gelukshormonen zoals endorfines, maar ook door het opwarmen van spieren of juist het masseren van spieren na een activiteit zoals sporten of intensief wandelen (verminderd spierpijn). Met hondenmassage kan je heel gericht werken op het hele lichaam of een deel van het lichaam van jouw hond.

 Het is niet zo dat hondenmassage altijd alle pijn weghaalt bij jouw hond. Hondenmassage haalt de scherpe randjes af van pijn. Hierdoor wordt het voor jouw hond draaglijker en zal jouw hond meer ontspanning gaan ervaren (afhankelijk natuurlijk van de mate van pijn die jouw hond ervaart).

 Indien jouw hond bijvoorbeeld een poot heeft gebroken is het niet mogelijk om met hondenmassage de pijn te gaan bestrijden! Hiervoor heb je altijd een dierenarts nodig met voorgeschreven pijnmedicatie. Hondenmassage vervangt daarom ook nooit een bezoek aan de dierenarts of stoppen van medicatie zonder overleg met de arts van jouw hond. Hondenmassage is een ondersteunende therapie, dus ook bij pijn!

 Als jouw hond een poot gebroken heeft dan kan je die poot zelf niet masseren. Dit is veels te pijnlijk voor jouw hond en daarbij ook gevaarlijk. Wel zou je een ander deel van het lichaam kunnen masseren zodat in het algemeen de pijn minder wordt. Dit komt door de aanmaak van hormonen.

Een voordeel van hondenmassage is jouw hond ondersteunen bij pijnHondenmassage kan nuttig zijn om pijn te verzachten bij jouw hond, maar let wel goed op! Fenne had op deze foto pijn aan zijn nagel op voorpoot

 Echter kan je pas beginnen met jouw hond te ondersteunen met hondenmassage bij een ongeval of blessure als jouw hond geen medicatie meer slikt! Het slikken van medicatie is namelijk een contra-indicatie voor het geven van hondenmassage.

 Voor honden die al op leeftijd zijn of voor iedere hond na het sporten of wandelen is het geven van een hondenmassage niet alleen ontspannend maar houdt de spieren ook warm en soepel. Hierdoor kan het dus pijn verminderen zoals spierpijn of pijn in de gewrichten. Dat kan voor een hele grote groep honden echt verschil maken in het welzijn van hun leven.

Voordeel 2 afvalstoffen worden eerder afgevoerd

 Ieder hondenlichaam maakt afvalstoffen aan! Dit is een automatisch proces wat gebeurt in het lichaam van jouw hond. Het is belangrijk dat afvalstoffen niet kunnen ophopen in het lichaam maar afgevoerd worden.

 Door hondenmassage komt er meer stroming in het lichaam, de bloedsomloop en lymfecirculatie komen meer op gang waardoor er meer zuurstof is in het lichaam en de voedingsstoffen beter worden verspreid. En de afvalstoffen worden dus ook sneller afgevoerd.

 Dit is een belangrijk proces wat de gezondheid van jouw hond ten goede komt. Maar ook ervoor zorgt dat bijvoorbeeld wonden eerder genezen.

Voordeel 3 hondenmassage zorgt voor meer ontspanning bij jouw hond

 Doordat jij met jouw handen jouw hond gaat masseren zal jouw hond gelukshormonen gaan aanmaken als jouw hond zich daar prettig bij voelt. Dat is wel een belangrijke voorwaarde: jouw hond dient zich prettig te voelen bij deze manier van aanraken.

 Er zijn honden die dienen te wennen aan deze manier van aanraken, dus door het ontvangen van een hondenmassage. Het is daarom belangrijk dat jij altijd op het tempo van jouw hond de hondenmassage gaat uitvoeren. Dit doe je daarom stap voor stap op het tempo wat jouw hond prettig vindt maar ook aankan. Er zijn honden die een hondenmassage meteen prettig vinden, maar dit is niet bij iedere hond zo.

Volg een online cursus hondenmassage om stress te verminderen bij jouw hondOntspannen en blije hond Fenne   Fenne wordt regelmatig gemasseerd

 Daarom kan het nuttig zijn om een cursus te volgen voor de hondenmassage. In deze online cursus hondenmassage leer jij stap voor stap jouw hond een ontspanningsmassage te geven op de voorwaarden van jouw hond. Dus hiermee laat jij jouw hond wennen aan de hondenmassage op het tempo die jouw hond prettig vindt.

  Meer informatie over de online cursus hondenmassage

 Zodra jij met jouw handen jouw hond aanraakt, en jouw hond vindt dit prettig dan maakt jouw hond hormonen aan zoals bijvoorbeeld serotonine, endorfine en oxytocine (dit zijn gelukshormonen). Dit doet het lichaam van jouw hond automatisch: er wordt een seintje aan de hersenen gegeven door die fijne aanrakingen, de hondenmassage die jij jouw hond geeft. Die hormonen gaan dan door het lichaam van jouw hond stromen. Dit zorgt dus voor ontspanning maar ook voor pijnvermindering.

 Massage is intenser dan aaien dus dat effect zal nog groter zijn. Daarom is hondenmassage ook zo waardevol! Aaien is fantastisch en liefkozend voor jouw hond, massage is als het ware de kers op de taart.

 Leuke blog om te lezen: het verschil tussen aaien en massage bij jouw hond, klik hier om de blog te lezen.

Voordeel 4 jouw band met jouw hond wordt verbeterd

 Als jij jouw hond stap voor stap gaat masseren op het tempo die jouw hond prettig vindt, dan zal jouw hond zich dus gaan ontspannen onder jouw handen. Ontspanning bij jouw hond door een hondenmassage kan alleen als jouw hond zich durft over te geven aan jou en jou hierbij dus volledig vertrouwd. Dit vertrouwen zorgt er weer voor dat de band tussen jou en jouw hond dus nog hechter wordt!

Hondenmassage uit liefde voor je hond  Laat door hondenmassage de band tussen hond en eigenaar nog meer groeien

Conclusie van het nut van hondenmassage

 Dus terugkomend op de vraag waarmee we deze blog zijn begonnen, wat is het nut van hondenmassage? De vele gezondheidsvoordelen die jouw hond gaat ervaren door het regelmatig krijgen van een hondenmassage.

 Deze gezondheidsvoordelen zijn dus mentaal maar ook fysiek (=lichamelijk). Maar er is nog meer, deze voordelen hangen ook weer met elkaar samen:

 • Als jouw hond soepeler kan bewegen door een betere doorbloeding van de spieren
 • hierdoor ervaart jouw hond minder pijn
 • hierdoor kan jouw hond prettiger bewegen want het is minder pijnlijk wat ervoor zorgt dat jouw hond beter in zijn of haar vel komt te zitten
 • lichamelijk merk je vooruitgang bij jouw hond want de afvalstoffen worden sneller afgevoerd
 • hierdoor ervaart jouw hond meer ontspanning
 • en dat heb jij gedaan met jouw handen

   Naast deze genoemde gezondheidsvoordelen in deze blog zijn er nog meer voordelen die jouw hond kan gaan ervaren als jij regelmatig jouw hond gaat masseren. In deze blog worden 7 voordelen genoemd voor jou en jouw hond, klik hier om te lezen.

Leer zelf jouw hond een hondenmassage te geven en laat jouw hond profiteren van de voordelen

 Hondenmassage is ontzettend waardevol en nuttig in het leven van jou en jouw hond!
Start vandaag nog met jouw hond zelf te leren masseren

 Wil je meer weten over waarom de cursus hondenmassage online is, zie onderstaande video:

 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen