Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat moet ik nu doen?

Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat moet ik nu doen?

Chocolade, voor mensen heerlijk, voor honden gevaarlijk! En toch kan het je helaas gebeuren dat jouw hond chocolade heeft gegeten. In dit artikel bespreken we waarom chocolade zo gevaarlijk is voor honden en wat je moet doen als dit gebeurt.

Waarom is het een probleem als een hond chocolade heeft gegeten?

 In chocolade zit een stof genaamd theobromine wat schadelijk is voor jouw hond. Witte chocolade bevat geen theobromine, al kunnen honden wel ziek worden van witte chocolade. Een hond kan na het eten van witte chocolade last krijgen van braken en/of diarree.

 Melk- en pure chocolade bevatten wel theobromine, wat vergiftiging bij honden kan veroorzaken. Hoe donkerder de chocolade, des te meer theobromine het bevat en des te gevaarlijker het is voor je hond.

De reden dat theobromine voor vergiftiging zorgt bij honden is dat de stof zich gaat stapelen in het lichaam. In tegenstelling tot bij mensen wordt theobromine bij honden te langzaam afgebroken waardoor het zich gaat stapelen. Dat is het verschil waarom het bij mensen dus ongevaarlijk is om chocolade te eten, maar het bij honden dus wel gevaarlijk is.

Geef jouw hond nooit chocolade het is giftig voor honden

 Het gevaar van een vergiftiging van chocolade bij jouw hond ook afhankelijk van:

  • de grootte van jouw hond
  • de hoeveelheid chocolade die jouw hond heeft gegeten
  • de cacaodichtheid, wat inhoudt hoe donkerder de chocolade is hoe meer cacao erin zit

Het is echter niet verstandig om risico's te nemen. Het is moeilijk te bepalen wat een veilige hoeveelheid is voor jouw hond.

Geef jouw hond nooit chocolade!

 Het beste advies wat gegeven kan worden, geef jouw hond nooit chocolade! Ongeacht wat voor chocolade het is en het formaat van jouw hond. Geef het niet aan je hond! Jouw hond heeft ook geen chocolade nodig, dus neem geen risico’s met jouw hond een stukje chocolade te geven.

Let er ook op dat heel veel producten chocolade kan bevatten, veel meer dan alleen chocoladerepen. Denk hierbij aan:

  •  pudding, vla, ijs of gebak
  • boterhammen met hagelslag, chocopasta et cetera
  • tijdens feestdagen is er veel chocolade: paaseieren, chocoladekransjes met de kerst, pepernoten met chocolade
  • cacaopoeder, cacaobonen
  •  energierepen of ontbijtgranen

 Et cetera! Er zijn heel veel producten met chocolade. Probeer te voorkomen dat jouw hond chocolade kan eten, ook als het verwerkt zit in een product!

Tips als jouw hond chocolade heeft gegetenChocolade is giftig voor honden!

Symptomen van chocolade vergiftiging bij honden

 De symptomen van een vergiftiging door chocolade kunnen variëren en beginnen meestal binnen 2 á 4 uur nadat jouw hond het heeft binnengekregen. Maar het kan zelfs wel een halve dag duren voordat de eerste symptomen van chocoladevergiftiging zichtbaar wordt bij jouw hond.

 Let op de volgende mogelijke symptomen:

  • Braken
  •  Diarree
  • Overmatig Hijgen
  • Overmatig drinken
  • Veelvuldig plassen
  • Onrustig gedrag
  • Trillen

In ernstige gevallen kunnen hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en interne bloedingen optreden bij jouw hond. In het ergste geval kan jouw hond zelfs komen te overlijden.

Wat moet je doen als jouw hond chocolade heeft gegeten?

Als je weet of vermoedt dat jouw hond chocolade heeft gegeten neem dan altijd contact op met jouw dierenarts. Geef zoveel mogelijk informatie door. Denk hierbij aan het type chocolade dat jouw hond heeft gegeten, weet je hoeveel chocolade jouw hond heeft gegeten en hoelang is het geleden?

 Overleg met jouw dierenarts wat je het beste kan doen. Er bestaat kans dat je naar de dierenkliniek dient te komen om jouw hond te laten braken. Laat dit altijd onder begeleiding door een dierenarts gebeuren. Ga dit nooit zelf doen!

 Het beste is natuurlijk om preventieve maatregelen te nemen om te voorkomen dat jouw hond chocolade kan eten. Bewaar chocolade daarom op een veilige plaats zodat jouw hond er niet bij kan. Maar waarschuw ook visite als zij jouw hond willen ‘verwennen’ met chocolade. Het is niet bij iedereen bekend dat chocolade ontzettend giftig is voor honden.

 Neem geen risico als het gaat om jouw hond en het eten van onveilige producten. Neem altijd rechtstreeks contact op met jouw eigen dierenarts of een dierenarts in de buurt als je van huis bent.

Gratis online tijdschrift voor jou als hondenliefhebber

 Vond je dit een interessant artikel? Online met je hond geeft 1x per circa 3 maanden een gratis online tijdschrift uit wat jij kan downloaden. Leer meer over honden bekeken vanuit de Chinese geneeskunde, massage en natuurgeneeskunde.

 Ook het artikel wat je nu gelezen hebt heeft in dit gratis tijdschrift gestaan. Ieder seizoen komt er een nieuwe editie met meerdere artikelen (de inhoud wisselt steeds).

 Wil je het actuele tijdschrift gratis downloaden en lezen via een PDF, ga dan naar https://www.onlinemetjehond.nl/gratis-tijdschrift-voor-je-hond/ voor jouw download. Je kan tevens op deze pagina de inhoudsopgave zien van de huidige editie.

Download gratis e-magazine - tijdschrift voor hondenEerdere uitgaves van afgelopen jaren

Abonneer je tevens op de nieuwsbrief van Online met je hond zodat je iedere keer een melding krijgt van een nieuwe uitgave met mega interessante artikelen. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan je tijdens het downloaden doen door zelf het vinkje te zetten.

Wellicht is dit ook een interessante blog voor jou en jouw hond:

 Hoe geef ik mijn hond een hondenmassage? Klik hier om de blog te lezen.

Volg je Fenne en Online met je hond al op social media? Dit zijn de accounts:

Instagram: https://www.instagram.com/fenne_energyiskey/

Facebook: https://www.facebook.com/Energyiskey

Pinterest: https://nl.pinterest.com/Onlinemetjehond/


Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen