Kan je te veel doen met je hond?

Als echte hondenliefhebber zijn we dol op onze honden en willen we leuke dingen doen met ze en ook zo veel mogelijk tijd met ze doorbrengen. Er is ook zoveel mogelijk wat leuk is om met je hond te doen. Denk hierbij aan wandelen in het park of op het strand, spelen met andere honden, trainen of sporten en ook samen reizen is een optie. Heb je je ooit afgevraagd of je ook te veel kan doen met jouw hond? Want het antwoord hierop is ja! Je kan namelijk jouw hond overbelasten door te veel met jouw hond te doen. In deze blog krijg je meer uitleg hoe dat komt dat je door te veel te doen met jouw hond jouw hond overbelast. Daarnaast krijg je tips hoe je dit het beste kan voorkomen.

Te veel doen met jouw hond kan dit veroorzaken

 Als een hond overvraagd wordt (er wordt te veel gedaan met jouw hond) kan dit zorgen voor mentale en/of lichamelijke problemen. Allereerst is het natuurlijk interessant om te kijken wanneer je te veel vraagt van jouw hond? Dat is een vraag die lastig te beantwoorden is omdat iedere hond anders is. Iedere hond heeft zijn of haar eigen geschiedenis maar ook behoeftes.

 Een hond waar te veel activiteiten mee gedaan wordt kan te maken krijgen met overprikkeling. Besef dat ook leuke dingen doen energie kost! Als jouw hond niet voldoende energie heeft om leuke dingen te doen bestaat er kans dat jij jouw hond gaat overvragen waardoor er overprikkeling ontstaat en stress. Dan doe je dus op dat moment te veel met jouw hond.

 Mentaal kan je het volgende aan jouw hond merken als je te veel vraagt van jouw hond:

 - je merkt dat jouw hond steeds meer stress gaat ervaren
 - het humeur van jouw hond verandert, jouw hond gaat eerder snauwen en/of uitvallen
 - je merkt dat jouw hond last heeft van overprikkeling
 - jouw hond lijkt vermoeid
 - jouw hond lijkt minder plezier te hebben in dingen die hij of zij eerder wel leuk vond om te doen
 Et cetera!

  Je merkt dus een gedragsverandering bij jouw hond, dit kan tijdelijk zijn maar ook langdurig zijn. Stress veroorzaakt namelijk dat jouw hond zich niet prettig voelt. Na een stressreactie dient jouw hond daarom ook bij te komen met ontspanning en/of rusten. Dit is heel belangrijk.

Door te veel te doen met jouw hond kan mentale uitputting zoals stress ontstaan bij jouw hondTe veel doen met jouw hond kan zorgen voor mentale uitputting waardoor jouw hond meer stress en onrust ervaart. Laat jouw hond bijkomen hiervan

Fysiek kan te veel doen met jouw hond leiden tot:

 - maag- of darmproblemen, zoals maagzuur, diarree of obstipatie
 - allergie
 - verminderde eetlust
 - ziekte kan uiteindelijk ontstaan door een verminderde weerstand
 - pijn door het lichaam overbelasten. Dit kan jouw hond uiten door kreupel te lopen maar ook door gedragsverandering of overmatig hijgen.

 Gedragsveranderingen kunnen hierdoor ook ontstaan zoals overmatig blaffen, veel hijgen, aandacht opeisen, veel likken aan de vacht, hyperactief gedrag of zich juist terugtrekken.

 Ook dit leidt tot stressreacties! En kan dus uiteindelijk ook ziekte veroorzaken, zowel mentaal als fysiek. Het kan ook zorgen voor gedragsproblemen bij jouw hond.

Wat is overprikkeling bij honden?

Een hond kan last krijgen van overprikkeling als een hond te veel prikkels te verwerken krijgt in een te korte tijd. Dit is dus bij iedere hond anders omdat iedere hond anders reageert op prikkels.

 Deze overprikkeling kan ontstaan door een te drukke omgeving voor jouw hond, maar ook door te veel of te lange trainingssessies. Of na een dag met veel nieuwe ervaringen. En deze ervaringen kunnen voor jouw hond zowel positief als negatief zijn. Want ook te veel positieve prikkels kunnen zorgen voor overbelasting van jouw hond als jouw hond te weinig tijd krijgt om deze prikkels te verwerken.

 Vaak merk je dat jouw hond dan rusteloos is, opgewonden of hyperactief. Of juist heel erg teruggetrokken, mat en lijkt vermoeid.

Na overprikkeling volgt stress bij honden

 Als je te veel hebt gevraagd van jouw hond dan ontstaat er een stressreactie. Jouw hond ervaart dan dus stress. Dit kan gebeuren nadat jouw hond te veel gedaan heeft op een dag. Nogmaals: dit kan komen door zowel positieve als negatieve ervaringen. Het emmertje van jouw hond vult zich dan als het ware. Als die stress emmer vol is kan deze overstromen.

Overvraag je hond niet door te veel te doen met jouw hond, ontdek hoe je dit kan voorkomenOvervraag je hond niet door te veel te doen met jouw hond en hierdoor je hond over te belasten. Kijk naar wat jouw hond nodig heeft

 Maar stress wordt niet alleen veroorzaakt bij honden door overbelasting, dus als jij te veel doet met jouw hond.

Stress bij honden kan veroorzaakt worden door:
- externe factoren zoals een te drukke omgeving, te veel activiteiten et cetera
 - interen factoren zoals pijn, ziekte of angst

 Belangrijk is als jouw hond stress ervaart om erachter te komen wat de stress veroorzaakt bij jouw hond. Als dit komt door ziekte of pijn, ga dan hulp zoeken bij bijvoorbeeld een dierenarts. Ook als jouw hond angstig is, zoek dan hulp bij de juiste persoon.

 Maar ervaart jouw hond stress door overbelasting dan is het belangrijk dat jij de ‘agenda van jouw hond’ gaat controleren.

Wanneer doe je te veel met jouw hond?

 Het is onmogelijk om een antwoord hierop te geven die voor alle honden geldt. Het is belangrijk dat jij kijkt naar jouw hond als individu. Iedere hond is namelijk anders en reageert ook anders op de prikkels die hij of zij te verwerken krijgt.

 De ene hond lijkt nergens last van te hebben en kan veel aan op een dag. Een andere hond kan dit minder hebben en krijgt er dus last van.

 Blijf daarom altijd kijken naar jouw hond als individu. Kijk naar hoe jouw hond zich uit na een activiteit. Dit kan een leuke activiteit zijn zoals wandelen in het bos, trainen, spelen met een andere hond of samen met jou spelen. Maar kijk ook naar minder leuke dingen voor jouw hond zoals het schrikken van vuurwerk, een dierenarts bezoek, of een nare ervaring tijdens de wandeling.

 Probeer daarbij ook te kijken naar andere stressmomenten voor jouw hond. Is jouw hond ziek? Dan kan jouw hond doorgaans minder hebben dan een hond die niet ziek is. Dat is ook zo bij pijn. Neem dit ook mee als je naar jouw hond kijkt.

De meeste honden vinden het erg leuk om iets te doen met jou. Dat is ook 1 van de redenen waarom we dol zijn op onze honden, en onze honden op ons! Juist dingen samen doen is zo leuk, en versterkt jullie band.

Een aantal voorbeelden:

 - Een wandeling met jouw hond is niet alleen maar lichamelijke beweging, maar doet ook altijd mentaal iets met jouw hond:
 hoe ontspannen was de wandeling voor jouw hond? Was er een uitval aan de lijn (stress) of heeft je hond een gedeelte van de wandeling kunnen snuffelen (ontspanning)?

 - Sporten met je hond
 Hoe ontspannen is jouw hond tijdens het wachten? Hoe competitief zijn jij en jouw hond? Sporten is goed voor de conditie en spieren

 - Ballen gooien en stokken gooien zorgen voor meer adrenaline. Naast lichamelijke beweging, ook mentale belasting. Overbelasting ligt hier al heel snel op de loer!

Daarom kan het zijn dat je te veel doet met jouw hond. Kijk naar wat jouw hond aankan. Hoe reageert jouw hond na de activiteit? Hoe is het gedrag en het humeur van jouw hond, maar ook heeft jouw hond bijvoorbeeld iedere keer diarree na een bepaalde activiteit?

 Een interessante podcast om te luisteren over dit onderwerp is: leuke dingen doen kost ook energie en kan zorgen voor overbelasting en stress. Je luistert deze podcast via Spotify via deze link, klik hier.

Laat jouw hond na een activiteit bijkomen om te veel met jouw hond te doen te beperkenHoe leuk sporten en spelen en spelen met andere honden ook voor jouw hond is, probeer het in balans te houden door niet te veel met jouw hond te doen om overbelasting te voorkomen

Hoe kan je overbelasting van jouw hond voorkomen

 Iedere hond is anders dus kijk vooral naar de behoeftes van jouw hond op dat moment. Iedere dag is een andere dag voor jouw hond, dus kijk daarom echt naar het moment. Probeer een balans te creëren tussen activiteiten doen en rust. De activiteiten kunnen dan weer onderverdeeld worden in leuke activiteiten voor jouw hond (die jouw hond dus ook energie kosten) en minder leuke activiteiten die vaak toch noodzakelijk zijn. Je ontkomt er niet aan bij jouw hond om naar de dierenarts te moeten.

Een aantal mogelijke oplossingen om te zorgen voor een balans bij jouw hond:

 1. Bewustzijn.
  Het begint altijd met het herkennen van stress en overprikkeling bij jouw hond. Let daarom op gedragsveranderingen bij jouw hond maar ook eventuele fysieke uitingen zoals het hebben van diarree bij jouw hond. Leer de grenzen en de behoeftes kennen van jouw hond.

 2. Zorg voor rust.
Hoe leuk het ook is om iets met jouw hond te ondernemen, iedere hond heeft rust nodig! Door rust kan jouw hond bijkomen van activiteiten. Dit kan zijn dat jouw hond fysiek dient bij te komen maar ook mentaal. Op deze manier kan jouw hond de te verwerken prikkels verwerken en ook herstellen van het stressmoment. Stress is niet bij voorbaat slecht, het wordt lastig als jouw hond te veel en te lang stressmomenten ervaart in het leven. Jouw hond kan hier echt ziek van worden.

3. Doe activiteiten die passen bij jouw hond en de situatie.
Als jouw hond stress heeft ervaren ga dan niet met een balletje gooien. Hierdoor gaat jouw hond nog meer stress ervaren omdat dit zorgt voor meer adrenaline bij jouw hond.

 Gun jouw hond na een wedstrijd met sporten rust als je merkt dat jouw hond iedere volgende dag na een wedstrijd uitvalt aan de lijn.

 Is jouw hond ziek geweest? Gun jouw hond dan tijd om te herstellen van de ziekte en het leven weer op te bouwen.

 Ga op die manier naar jouw hond kijken en jouw hond ondersteunen.

Merk je overprikkeling bij jouw hond, doe een stap terug

 Als jij merkt dat jouw hond te veel gedaan heeft doordat je overprikkeling merkt bij jouw hond of stress ziet bij jouw hond. Doe dan even een stapje terug. Het kan zijn dat je merkt dat jouw hond wat humeurig is, of juist hyperactief en hierdoor meer en meer vraagt. Ook bij regelmatige diarree na een drukke dag kan dit komen door te veel doen met jouw hond.

 Geef jouw hond dan ook meer rust. En wil je toch iets doen met jouw hond, doe dan iets wat rustig is voor jouw hond en ontspannend.

 Er zijn namelijk ook activiteiten die je kan doen met jouw hond die minder belastend zijn maar wel erg leuk. Ga bijvoorbeeld hersenwerkjes doen met jouw hond. Dit zorgt voor mentale rust. Let wel op, als jouw hond vermoeid is of veel stress ervaren heeft, ga dan geen nieuwe dingen leren aan jouw hond. Want dit kost weer energie, en heeft jouw hond die energie wel? Herhaal dan iets wat jouw hond al kan, en doe samen een spelletje of puzzeltje.

 In de online cursus Spel en Fun leer je op die manier met jouw hond iets te doen. Je leert door middel van een stappenplan en video’s hoe jij jouw hond een trucje of spelletje leert. Je krijgt bij deze online cursus namelijk 8 oefeningen.

 Naast de praktijk om op een rustige en ontspannende manier activiteiten te doen met jouw hond op een verantwoorde manier leer je ook meer theorie. In deze theorie leer je hoe jouw hond leert, maar ook hoe jij jouw hond niet gaat overvragen en hoe je frustratie voorkomt.

 Dit en veel meer leer je in de online cursus Spel en Fun. Super voor jou en jouw hond.
  Meer informatie over de online cursus Spel en Fun – start vandaag nog

 Een andere mogelijkheid om jouw hond te ondersteunen is door bijvoorbeeld jouw hond een massage
 te geven. Dit zorgt voor stressvermindering en ook voor meer ontspanning. Daarnaast is het ook leuk voor jou en jouw hond om dit samen te doen. Wil je meer weten waarom hondenmassage zo ontspannend is voor jouw hond? Lees dan deze blog: Waarom is hondenmassage zo ontspannend voor jouw hond? https://www.onlinemetjehond.nl/waarom-is-hondenmassage-zo-ontspannend-voor-jouw-hond/


Stress verminderen bij jouw hond door het geven van een massageHondenmassage zorgt voor ontspanning en stress vermindering bij honden

Rusten en ontspanning is heel belangrijk voor honden om overbelasting te voorkomen

Overprikkeling volledig voorkomen is bijna niet mogelijk. Het is namelijk te kort door de bocht om te zeggen dat je altijd alles kan voorkomen en inschatten wat er op een dag gaat gebeuren bij jouw hond. Je kan altijd te maken krijgen met onverwachte zaken waardoor je op die dag eigenlijk te veel hebt gevraagd aan jouw hond.

 Probeer echter in basis jouw hond in de gaten te houden en te herkennen wanneer het te veel is voor jouw hond. Leer jouw hond op die manier beter kennen. Bewustwording is echt heel belangrijk. Hoe beter jij jouw hond leert kennen hoe beter jij daarnaar kan handelen.

Blijf ook echt leuke dingen doen met jouw hond! Dat maakt het leven van jou en jouw hond ook zo leuk. Probeer wel een balans te creëren tussen voldoende activiteiten waardoor jouw hond plezier in het leven ervaart. Met ook voldoende rust en ontspanning na de activiteiten. Hierdoor kan jouw hond bijkomen van de prikkels en wordt de kans op overvragen kleiner.

 Gebeurt het toch een keer dat je te veel van jouw hond hebt gevraagd en merk je overprikkeling bij jouw hond? Haal je hond uit de situatie en geef jouw hond ruimte om te rusten. Een volgende keer schat je het wellicht beter in.

 Leer jouw hond als een individu te zien en daar ook zo goed mogelijk naar te handelen. Wat vandaag een perfecte balans is hoeft morgen niet meer zo te zijn. Blijf bijsturen en kijken naar jouw hond. Merk je dat jouw hond vermoeid, prikkelbaar is of lichamelijke klachten heeft: doe een stapje terug. Helpt dit niet, overweeg dan altijd of je hiervoor hulp nodig hebt, zoals bijvoorbeeld de dierenarts.

Herken de tekenen van overprikkeling en stress bij jouw hond

 Leer de tekenen van overprikkeling en stress bij jouw hond herkennen en handel daarnaar door een stapje terug te doen. Op deze manier wordt de kans kleiner om te veel van jouw hond te vragen. Probeer balans te houden en steeds bij te sturen hierop. Een ideale balans bestaat namelijk niet, deze is altijd dynamisch en aan te passen aan het moment.

 Een andere hele mooie manier om jouw hond te ondersteunen ter ontspanning en hiermee stress te verminderen is het volgen van de online cursus hondenmassage. Gun jouw hond die ontspanning, en het is ook fantastisch voor jezelf. Klik op deze link om naar de cursus te gaan en voor meer informatie.

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen