Hoe herken je vuurwerkangst bij jouw hond?

Vuurwerkangst bij jouw hond kan een groot probleem zijn, daarom is het herkennen van dit probleem altijd stap 1. In deze blog leer je meer hoe jij vuurwerkangst bij jouw hond kan gaan herkennen.

Waarom is het herkennen van vuurwerkangst bij jouw hond stap 1?

 Als je weet te herkennen bij jouw hond dat jouw hond angstig is voor vuurwerk dan kan je beginnen met je hond te gaan helpen. Zonder herkenning (of erkenning) kan jij jouw hond niet helpen. Daarom is het zo belangrijk dat je weet wanneer jouw hond angst laat zien en hoe jouw hond dat doet.

 Iedere hond laat angst op zijn of haar eigen manier zien. Iedere hond is uniek, iedere hond is anders. Leer daarom altijd goed te kijken naar jouw hond. Zodat je kan gaan herkennen dat jouw hond zich niet prettig voelt, dat jouw hond angst heeft. Een hond kan angstig zijn voor vuurwerk, maar jouw hond kan ook angstig zijn voor 101 andere dingen.

 Iets herkennen is daarom altijd stap 1 om jouw hond te helpen. Dan dien je natuurlijk wel te weten waar je op kan letten.

Hoe laat jouw hond vuurwerkangst zien?

Iedere hond zal zijn of haar emoties op een andere manier laten zien. Iedere hond is een individu met een eigen geschiedenis. Deze geschiedenis neemt jouw hond de rest van zijn leven mee en wordt ook aangevuld door nieuwe ervaringen. Daarom hoeft een hond met vuurwerkangst niet zijn hele leven bang te blijven. Er zijn echt mogelijkheden om jouw hond hierin te helpen waardoor je hond minder angstig wordt of zelfs van de angst voor vuurwerk afkomt.

Je hond communiceert bij vuurwerkangst, leer dit herkennenFenne hijgt op deze foto, het was een warme zomerse dag. Een hond kan ook hijgen door angst: leer daarom de lichaamstaal van jouw hond kennen en hiermee ook mogelijk vuurwerkangst! Hijgen is niet altijd angst, het kan ook iets anders betekenen.

 Gelukkig zijn er in de loop van de jaren diverse studies gedaan in het gedrag van honden en welke emoties ze kunnen laten zien. Een hond die last heeft van vuurwerkangst kan daarom de volgende gedragingen laten zien:

 - Trillen of bibberen, zodra jouw hond vuurwerk hoort zie je dat jouw hond heel erg gaat trillen of bibberen. Dit kan zijn met de poten, met de kop of zelfs het hele lichaam.

 - Hijgen, hierbij gaat het om hijgen zonder inspanning. Let op, ineens veel hijgen kan ook duiden op pijn! Maar ook bij angst kan jouw hond overmatig gaan hijgen. Bij hijgen zie je het vaak aan de tong die uit de bek hangt, of de bek staat een stukje open. Ook kan het zijn dat je hond zwaarder gaat ademen.

 - Paniekerig gedrag waardoor jouw hond niet bereikbaar is voor jou. Een hond in paniek is niet bereikbaar en dat maakt vuurwerkangst ook zo lastig als jouw hond in paniek raakt. Ook tijdens wandelen, het kan dan zelfs gevaarlijk zijn. Jouw hond kan proberen te vluchten door bijvoorbeeld te graven aan deuren, of te bijten. Maar vluchtgedrag kan ook gebeuren tijdens een wandeling! Daarnaast kan een hond van zich afbijten of gaan snauwen of gaat ijsberen zonder daarmee te stoppen et cetera. Jouw hond laat onrust zien!

Interessante blogs over dit onderwerp:

Paniek bij honden een onderschat gevaar; https://www.onlinemetjehond.nl/paniek-bij-honden-is-een-onderschat-gevaar-tips-hoe-jij-jouw-hond-kan-helpen/

 Tips als jouw hond in paniek is door vuurwerk tijdens een wandeling; https://www.onlinemetjehond.nl/tips-als-jouw-hond-in-paniek-is-door-vuurwerk-tijdens-een-wandeling/

 - Zich verstoppen, jouw hond gaat zich verstoppen. Dat kan zijn dat jouw hond zich terugtrekt in een ruimte door bijvoorbeeld in de bench of de mand te gaan liggen. Je merkt dat je minder contact met jouw hond hebt, jouw hond trekt zich terug in zijn of haar eigen wereld.

 Maar het kan ook zijn, en dat deed mijn eigen hond Fenne, dat een hond zich klein probeert te maken en ergens in te klimmen door zich op deze manier te verstoppen. Dit kan ontzettend gevaarlijk zijn.

 Wil je meer weten over hoe mijn ervaringen zijn met mijn eigen hond Fenne luister dan deze podcast, klik hier om te luisteren.

 - Blaffen of janken. Een hond die ergens bang van is kan ontzettend hard gaan blaffen of janken. Het is een normale reactie van een hond door vocaal te reageren op harde geluiden.

 - Gedragsverandering. Je merkt zodra er vuurwerk wordt afgestoken dat jouw hond anders wordt. Vaak is de vuurwerkperiode langer dan alleen tijdens de jaarwisseling. Afhankelijk waar je woont kan er vanaf september al vuurwerk worden afgestoken. Gedrag wat jouw hond kan laten zien is dan bijvoorbeeld meer aanhankelijk zijn, of zich juist meer terugtrekken. Je merkt dat je hond meer humeurig is, sneller uitvalt of vermoeider is.

 - Minder eetlust. Door vuurwerkangst zal jouw hond stress ervaren. Een reactie op stress kan zijn dat de eetlust van jouw hond minder wordt. Door de angst kan het zelfs zo erg worden dat jouw hond helemaal weigert om te eten!

Gedragsverandering door vuurwerkangst bij honden is mogelijkSpeelgoed op tafel mag niet Fenne    (tijdelijke) gedragsverandering kan komen door angst, zoals vuurwerkangst. Maar kan ook andere oorzaken hebben, dus ben alert op verandering bij jouw hond

 En nog veel meer! Het is onmogelijk om alles op te gaan sommen hoe jouw hond angst laat zien. Deze lijst is namelijk ontzettend lang. Maar deze gedragingen zijn wel de bekendste en de meest voorkomende bij honden die last hebben bij angst voor vuurwerk.

 Besef altijd dat een hond ontzettend goed hoort en daarom ook vuurwerk al eerder gehoord kan hebben dan jij. Of dat een knal die in jouw oren zacht klinkt, bij jouw hond al harder klinkt. En voor een hond die last heeft van vuurwerkangst klinkt het zelfs angstaanjagend met als gevolg gedrag laten zien dat hij of zij angstig is.

 Nogmaals, iedere hond is anders dus zal ook op een andere manier reageren door het uiten van angst. Leer hierin jouw hond beter kennen zodat je gaat herkennen wanneer jouw hond angst heeft. Besef ook dat bepaalde gedragingen ook kunnen wijzen op iets anders dan angst of een combinatie vormt met angst. Bijvoorbeeld overmatig hijgen kan ook duiden op pijn, net als een verminderde eetlust. Bij twijfel raadpleeg altijd een dierenarts om jouw hond te laten checken.

Wat kan je doen om jouw hond te helpen met vuurwerkangst?

 Gelukkig zijn er mogelijkheden om jouw hond te helpen tijdens de vuurwerkperiode. Je hoeft het niet alleen te doen. Helaas is het niet altijd mogelijk om jouw hond helemaal vrij van angst te krijgen, maar vermindering van angst kan al zoveel betekenen voor jou en jouw hond.

Lees de blog:12 Tips als jouw hond bang is voor vuurwerk om angst te verminderen:
https://www.onlinemetjehond.nl/12-tips-om-jouw-hond-te-ondersteunen-tijdens-de-jaarwisseling-als-jouw-bang-is-voor-vuurwerk/

 Daarnaast kan je ervoor gaan zorgen dat jouw hond tijdens een angstig moment zich makkelijker kan gaan ontspannen. 1 van die manieren is bijvoorbeeld jouw hond te gaan masseren. Dit kan je laten doen, maar je kan het ook zelf leren. Leer stap voor stap jouw hond een ontspanningsmassage te geven. Een ontspannende hondenmassage kan ervoor zorgen dat jouw hond sneller kalmeert en hierdoor ook ontspant.

Wil jij dit leren? Start dan met de online cursus hondenmassage, klik dan op onderstaande groene knop:
Meer informatie over de online cursus hondenmassage voor meer ontspanning bij jouw hond
 

Vuurwerkangst verminderen bij jouw hond door het volgen van een online cursus

 Nadat je vuurwerkangst herkent hebt bij jouw hond, is het fantastisch om hier verder mee aan de slag te gaan om vuurwerkangst te gaan verminderen.

Je kan hiervoor een online cursus vuurwerkangst verminderen bij honden volgen.

 Dit zijn een paar onderwerpen uit de cursus:
- Angst & stress: oorzaken en gevolgen en nog meer
 - Connectie angst & stress
 - Jouw hond als individu leren zien en daar naar handelen
 - Je krijgt tips voor/tijdens/na de vuurwerkperiode
- Je gaat een eigen stappenplan maken hoe je met geluidsangst aan de slag kan gaan met en voor jouw hond
- Voor jou als begeleider is ook aandacht
- Lichaamstaal
- Meerdere mogelijkheden worden jou en jouw hond geboden wat angst kan verminderen, hoe jouw hond leert, hoe jouw hond kan ontspannen et cetera

En natuurlijk nog veel meer! 

Het is afgestemd op jou & jouw hond, daar word je stap voor stap in begeleid door middel van video’s en een e-book

 Start vandaag nog via deze link:  ⤵️
 https://www.onlinemetjehond.nl/vuurwerk-en-geluidsangst/

 Of klik op onderstaande groene knop:
  Meer informatie over de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond – start vandaag nog

 Ook deel ik mijn persoonlijke reis over mijn eigen hond Fenne want dat ging met ups en downs.

Kortom: een hele praktische online cursus vol met tips, ervaringen en praktische oefeningen om samen met jouw hond aan de slag te gaan.

Volg een online cursus vuurwerkangst verminderen voor hondenVolg een online cursus vuurwerkangst verminderen en leer ook hoe je vuurwerkangst kan herkennen bij jouw hond plus het verminderen. Ga voor een relaxte hond tijdens Oud & Nieuw

Vuurwerkangst bij honden verdwijnt niet zonder hulp, help je hond dus

Het is belangrijk om te onthouden dat vuurwerkangst geen angst is die vanzelf verdwijnt. Het vergt geduld, begrip en toewijding om je hond te helpen deze angst te overwinnen. Met de juiste ondersteuning en behandeling kan je hond leren om beter om te gaan met harde geluiden en kun je de vuurwerkperiodes minder stressvol maken voor zowel jou als jouw hond.

Het is daarom belangrijk om de tekenen van vuurwerkangst bij je hond te herkennen en actie te ondernemen om hem te helpen. Die mogelijkheden zijn er om jouw hond te helpen.

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen