6 Tips om veilig te wandelen met hond in het donker

6 Tips om veilig te wandelen met hond in het donker

Wandelen met je hond hoort fijn te zijn maar ook veilig. Maar als de dagen vanaf september weer korter worden en het dus meer langer donker is op een dag, is het essentieel om extra voorzichtig te zijn tijdens het wandelen in het donker. Veiligheid die belangrijk is voor jou en jouw hond. In deze blog geef ik je 6 tips hoe jij toch veilig kan wandelen met de hond in het donker.

Veilig wandelen in het donker is voor hond en eigenaar belangrijk!

 Vaak als we gaan wandelen met onze hond, in het donker of als het licht is, denken we als eerste aan onze hond. Denk echter ook aan jezelf! Draag comfortabele kleding en schoenen en zorg voor de veiligheid van jouw hond en voor je eigen veiligheid. Dus ook voor jou lees je tips in deze blog.

6 tips om veilig te wandelen met jouw hond in het donker

 Lees hier 6 belangrijke tips om veiliger met jouw hond te gaan wandelen in het donker. Veiligheid voor jezelf, voor jouw hond maar ook voor andere weggebruikers en/of honden en eigenaren.

Tips om veilig je hond uit te laten in het donkerTips om jouw hond ook in het donker veilig te kunnen uitlaten

Tip 1: Gebruik reflecterende halsbanden, tuigjes of riemen voor jouw hond

 Het is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw hond goed zichtbaar is in het donker. Een reflecterende halsband of tuigje en riem zijn daarom uitstekend om in te zetten om jouw hond beter zichtbaar te maken in het verkeer.

 De reflecterende materialen die jouw hond draagt vallen goed op omdat zodra er licht op schijnt het weerkaatst wordt. Hierdoor is jouw hond beter zichtbaar voor auto’s, fietsers en andere weggebruikers.

 Tip 2: Draag zelf ook reflecterende kleding

 Naast het beter zichtbaar maken van je hond is het ook belangrijk dat jij goed zichtbaar bent voor anderen. Draag daarom kleding of iets op je kleding waar reflecterend materiaal in verwerkt is. Op deze manier ben jij ook beter zichtbaar voor weggebruikers met een lamp of onder verlichting. Je kan hierbij denken aan het dragen van een veiligheidsvest, reflecterende strepen op jassen of het dragen van een reflecterend band die je op armen of benen kan dragen.

Tip 3: Ga zoveel mogelijk op verlichte stukken wandelen met jouw hond

 Kies bij voorkeur wandelroutes uit waar verlichting staat. Denk hierbij aan lantaarnpalen of in de buurt van huizen. Echter is dit niet altijd mogelijk, zeker niet als je in de buurt van het buitengebied woont. Het kan dan ontzettend donker zijn omdat de verlichting ontbreekt. Lees daarom ook zeker tip 4.

 Tip 4: Laat je hond tijdens het wandelen in het donker een ledlampje dragen

 Er zijn diverse manieren om jouw hond iets te laten dragen met verlichting. Je kan hierbij denken aan een halsband met een ledlamp erin verwerkt, of een tuigje of hang een ledlampje aan de halsband van jouw hond. Tegenwoordig zijn er diverse ledlampjes te koop speciaal voor het wandelen met de hond in het donker!

 Zelf kan je ook een zaklamp meenemen zodat jij ook beter zichtbaar bent en eventueel bij kan schijnen bij jouw hond. Of draag zelf een armband met ledverlichting. Ook jij bent hierdoor beter zichtbaar.

Laat je hond verlichting dragen voor veilig wandelen in het donker

Het dragen van een ledhalsband bij jouw hond heeft vele voordelen

 en heeft daarom mijn voorkeur om veilig te wandelen met jouw hond in het donker. De voordelen:
 - je bent altijd zichtbaar in het verkeer maar ook in het donker, omdat je niet afhankelijk bent van licht van een ander. Reflecterend materiaal wordt pas zichtbaar voor anderen als er licht op schijnt. Een ledlamp schijnt altijd
 - je bent ook zichtbaar en herkenbaar voor andere hondeneigenaren! Dit zorgt ervoor dat jij en de andere hondeneigenaar op elkaar kunnen reageren. Zeker als er een reactieve hond bij is, is dit erg fijn.
- je bent en blijft ook zichtbaar bij slecht weer zoals sneeuwval, mist of erge regen. Met een reflecterend vest of halsband is dit niet altijd zo
 - vindt je hond het niet fijn om iets anders te dragen dan anders? Klik dan eenvoudig een los lichtje vast aan de halsband of tuigje wat je hond altijd al draagt.
 - Ledlampjes kan je eenvoudig opladen in het stopcontact en zijn in diverse uitvoeringen en kleuren te koop.
 - vind je het leuk om iets met jouw hond te doen tijdens de wandeling, met het dragen een ledlampje kan dat, ook aan de riem! Denk hierbij aan het doen van een trucje tijdens de wandeling wat zorgt voor meer plezier tijdens het wandelen. Zoals slalommen tussen de benen van jou.

Wil je meer leuke activiteiten leren doen tijdens de wandeling? Volg dan de online cursus Spel en Fun voor jouw hond.

 In de online cursus Spel en Fun voor honden leer je 8 trucjes/ spelletjes om te doen met jouw hond binnenshuis maar ook tijdens de wandeling.  

  Meer informatie over de online cursus Spel en Fun met en voor jouw hond

 Kortom: een ledlampje voor jou en jouw hond zorgt voor extra veiligheid voor jou en jouw hond maar ook voor andere weggebruikers en hondeneigenaren.

 Een halsband met ledverlichting is online te koop onder andere via deze link, klik hier. Uiteraard vind je deze halsbanden met verlichtingen of andere verlichting voor jouw hond ook bij een dierenwinkel.

Tip 5: Draag zelf lichte kleding

 Aan de kleur vacht van jouw hond kan je niets veranderen. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw hond goed zichtbaar is ondanks de kleur van de vacht zoals het dragen van iets met reflecterend materiaal of een halsband met ledverlichting of een ledlampje.

 Jijzelf kan wel rekening houden met de kleur van je kleding. Ga bij voorkeur niet in donkere kleding lopen op hele donkere plaatsen. Lichte kleding valt gewoon meer op voor anderen.

Tip 6 Houdt rekening met elkaar

 Het lijkt voor de hand liggend, maar houdt rekening met elkaar. Houdt rekening met andere weggebruikers, geef elkaar ruimte en probeer te communiceren. Houdt ook rekening met andere honden en hun eigenaren. Het kan in het donker allemaal net wat lastiger zijn omdat je net wat meer dient op te letten. Doe dit ook!

 Laat je je hond loslopen? Let dan helemaal goed op jouw hond maar ook op andere honden en eigenaren. Zeker als niet iedereen iets draagt waardoor ze beter zichtbaar zijn in het donker, kan dit voor verrassingen zorgen. Dit zijn niet altijd prettige verrassingen.

Als het donker is en jouw hond loopt los tijdens het wandelen let dan extra op elkaar

Er is nog een aparte blog over hoe je meer sociaal kan wandelen met jouw hond in het donker! Want ook dit kan een uitdaging zijn voor honden die bijvoorbeeld reactief zijn of een blessure hebben.
Lees de blog via deze link: https://www.onlinemetjehond.nl/sociaal-wandelen-met-je-hond-in-het-donker/

Veiligheid voor hond en eigenaar staat altijd voorop

Denk aan deze tips als je gaat wandelen met de hond in het donker. Veiligheid staat altijd voorop, veiligheid voor jouw hond maar ook voor jezelf en andere mensen en/of dieren die je tegenkomt tijdens het wandelen. Zorg voor een goede zichtbaarheid, wees alert en sociaal naar elkaar, en geniet van de heerlijke wandelingen met jouw hond.

 Wil je op de hoogte blijven van dit soort tips en blogs?

Dit is een artikel wat eerder in de herfst editie heeft gestaan van het gratis online tijdschrift van Online met je hond. Ieder seizoen komt er een nieuw e-magazine uit die je gratis kan downloaden.

 Download jouw gratis tijdschrift via onderstaande link en ontvang de meest actuele editie. Iedere editie kan anders zijn, dus kijk op deze pagina voor de inhoudsopgave voor de huidige uitgaven welke onderwerpen besproken worden. Te downloaden via deze link: https://www.onlinemetjehond.nl/gratis-tijdschrift-voor-je-hond/

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen