Sociaal wandelen met je hond in het donker

Wandelen met je hond is een geweldige manier om samen quality time door te brengen! Het is een manier om natuurlijk te zorgen voor jouw hond, want iedere hond heeft een wandeling nodig om zijn of haar behoeftes doen. Dat meerdere keren op een dag. Maar het is zoveel meer dan dat! Heerlijk wandelen versterkt ook de band met jouw hond.  In deze blog worden tips gedeeld hoe jij toch sociaal kan wandelen met je hond zelfs wanneer het buiten donker is.

Vooral in de herfst en winter kan het echter lastig zijn om voldoende daglicht te hebben voor een wandeling waardoor je vaker in het donker aan het wandelen met je hond. Na het lezen van deze blog weet jij hoe jij sociaal en veilig kan wandelen met jouw hond, het hele jaar door.

Naast sociaal wandelen in het donker is veiligheid altijd belangrijk!

 Veiligheid is voor zowel jezelf als jouw hond ontzettend belangrijk. In het donker is het zorgen voor een goede zichtbaarheid voor jezelf en jouw hond extra essentieel. Je doet dit uiteraard voor jullie eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van andere weggebruikers en honden met hun eigenaren.

 Mogelijkheden om voor meer zichtbaarheid te zorgen voor jezelf en jouw hond:

 • Geef je hond een lichtje om aan de halsband, of gebruik een led-halsband.
 • Geef je hond een reflecterend jasje aan, erg fijn voor alles met een (kop)lamp: het reflecterend erg fijn. En je hond is meteen goed zichtbaar
 • Doe zelf een reflecterend hesje aan: ook jij bent dan goed zichtbaar voor andere weggebruikers met een (kop)lamp
 • Doe om jouw arm een ledlampje of fietslampje
 • Neem een zaklamp mee

Laat je hond verlichting dragen voor veilig wandelen in het donkerLedhalsband voor honden voor sociaal wandelen in het donker en daardoor ook veiliger

Mogelijke redenen om rekening te houden met andere honden tijdens het wandelen

 Naast veiligheid is het ook erg fijn om rekening te houden met anderen mensen en honden. En dat kan eigenlijk vrij simpel: zorg ervoor dat jouw hond altijd een lampje en/of halsband met ledverlichting om heeft. Dit heeft dus niet alleen meerwaarde voor veiligheid, maar ook voor sociaal wandelen met je hond!

 Dit lijkt misschien dubbelop, want waarom zou je dit allemaal om doen bij jouw hond?

Omdat op deze manier andere hondeneigenaren meteen zien dat er een hond aankomt. Zeker als de hond die jou tegenkomt last heeft van:

 • reactief zijn naar andere honden aan de lijn, dus uitvallen zoals happen of blaffen
 • geblesseerd is en niet met andere honden kan spelen
 • een minder goede dag heeft, waardoor een rustige wandeling erg prettig is
 • een prikkelarme wandeling nodig heeft
 • niet met alle soort honden overweg kan (denk aan een hond die ooit een negatieve ervaring heeft gehad met bruine honden, en nu reageert op alle bruine honden etc.)

   In het donker is het lastiger om in te schatten wie je tegenkomt, en of degene die je tegenkomt ook een hond bij zich heeft. Door jouw hond een lampje om te geven, of een halsband met ledverlichting, ziet een andere hondeneigenaar jullie aan komen. Ook jij ziet makkelijker wie jullie tegemoet komt lopen.

  Sociaal wandelen met je hond door rekening te houden met andere honden en eigenarenSociaal wandelen met je hond door elkaar ruimte te gunnen, ook op smalle paden
  Je kan dan beter inschatten of het wel of niet prettig is om een andere hond te passeren. En hier kunnen dus tal van redenen voor zijn zoals genoemd. Jij, of de andere hondeneigenaar, kan een inschatting maken om bijvoorbeeld een andere route te nemen, de afstand te vergroten en het geeft jullie kans om te communiceren met elkaar. Je kan bijvoorbeeld vragen aan de ander die je tegenkomt hoe jullie elkaar passeren. Iets wat in het licht makkelijker gaat, en vaak ook gedaan wordt. In het donker kan dit lastiger zijn zeker als jullie niet zichtbaar zijn voor elkaar in het donker.

Een eigen voorbeeld met sociaal communiceren in het donker

 Op lichte momenten van de dag steek ik mijn hand uit om aan te geven dat ik afsla op het fietspad, de woonwijk in. Zo weet de eigenaar van de hond die altijd uitvalt naar mijn eigen hond Fenne, dat hij even dient te wachten maar daarna door kan lopen. Op momenten dat het licht is en we dit doen werkt dit goed voor ons. In het donker ziet die andere eigenaar mijn hand echter niet, maar praten we dus met elkaar, op veilige afstand voor zijn hond. Dit is mogelijk omdat zowel Fenne als die hond verlichting dragen waardoor we zichtbaar zijn voor elkaar en we weten dat we elkaar naderen.

 Op deze manier kan je dus sociaal gezien rekening houden met elkaar en wandelen met je hond in het donker. Het kost bijna geen moeite maar het is fijn voor honden.

Probeer verrassingen voor te zijn voor jouw hond en voor andere honden

 Niet alle delen van de gebieden waar honden worden uitgelaten zijn goed verlicht. Als jouw hond geen verlichting om heeft op donkere dagen (ook met mist) kan je dus verrast worden dat er ineens een hond opduikt voor jullie. Niet iedere hond en/of hondenbegeleider is hier blij mee, en hierdoor kunnen onprettige situaties ontstaan.

 Door het laten dragen van verlichting bij jouw hond houden we net wat meer rekening met elkaar.

Gun jouw hond tijd en ruimte voor een sociale wandeling

 Fenne draagt altijd een rode of blauwe led-halsband (wij lopen regelmatig op slecht verlichte stukken). Op deze manier zien andere hondeneigenaren ons lopen. Maar herkennen ze ons ook aan de kleur band! En ook door de hoogte van de halsband (door de grootte van de hond) kan je ook een beetje inschatten hoe groot de hond is die jullie gaan tegenkomen.

 Fenne is meestal sociaal en dol op andere honden. Maar er zijn ook momenten dat Fenne een rustige wandeling wil, zonder spelen met honden en echt rust wil. Hij heeft dan bijvoorbeeld iets meegemaakt op die dag, waardoor hij al genoeg te verwerken heeft gehad. Even een prikkelarme wandeling is dan heel fijn, en door een inschatting te kunnen maken of iemand met een hond ons nadert, geeft dit ons rust en ruimte om te reageren op de naderende situatie.

 Juist dan ben ik altijd zo blij als ik andere honden in het donker tegen kom met een verlichte halsband of lampje. We kunnen dan allemaal beter op de situatie reageren

Wil jij de wandelingen met jouw hond interactiever maken door iets samen te doen? 

Volg dan de online cursus Spel en Fun en leer 8 trucjes/ spelletjes te doen met jouw hond. Samen gaan jullie leren hoe je dit kan doen en spelen in huis, maar ook tijdens de wandeling!

 Van ieder spelletje of trucje ontvang je een stappenplan en ideeën hoe je dit kan uitbreiden! In de online cursus leer je hoe honden leren en hoe je dat kan toepassen bij jouw hond. Je leert meer over hoe jij jouw hond op een passende manier kan belonen en ook hoe je frustratie kan voorkomen.

Ben sociaal naar jouw hond door iets leuks te ondernemen tijdens het wandelen met jouw hondFenne in voor een leuke opdracht/ spelletje tijdens het wandelen, sociaal zijn met jouw hond   

Kortom een super leuke cursus voor iedere hond en eigenaar die graag samen activiteiten ondernemen. Geef jouw hond mentale voldoening door een actief leven samen, maar wel op een manier die passend is bij jou en je hond. Waarbij het draait om een balans te vinden tussen actie en rust.

  Meer informatie over de online cursus Spel en Fun om de wandeling nog specialer te maken voor jou en jouw hond

Conclusie om sociaal te wandelen met je hond in het donker

 Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met elkaar. Het kost niet veel moeite en het is ontzettend fijn voor jezelf maar ook voor andere honden en eigenaren. Je weet namelijk niet altijd wat er speelt bij anderen. Door jouw hond beter zichtbaar te maken in het donker geef je een ander kans om hierop te reageren die past bij de situatie van de andere hond en eigenaar.

 Een andere manier van sociaal wandelen met jouw hond is door het opruimen van de poep van jouw hond. Sociaal zijn is 1 van de redenen, maar er zijn meerdere redenen om dit te doen. Welke reden dit zijn, hoor je in de podcast (gratis te luisteren via Spotify), via deze link: klik hier.

Hoe meer we rekening met elkaar houden, hoe meer honden en mensen met plezier kunnen wandelen.

Hoe doe jij dit? Lopen jij en je hond ook regelmatig in het donker, slecht verlichte stukken? Draagt jouw hond dan ook verlichting?

Heel veel wandelplezier samen met jouw hond. Heb jij nog aanvullingen op dit artikel, laat het weten via de reacties. Delen mag ook zodat steeds meer hondeneigenaren dit weten.  

 ps. Wil je meer weten hoe jij leuk met jouw hond kan wandelen waardoor jouw hond zich ook moe en voldaan voelt na de wandeling? Lees deze blog met tips over dit onderwerp: https://www.onlinemetjehond.nl/hoe-kan-ik-mijn-hond-moe-krijgen-tijdens-wandelen/

 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen