Wat is Shiatsu in het algemeen uitgelegd

Shiatsu is een eeuwenoude Japanse massagetherapie die zijn wortels heeft in traditionele Chinese geneeskunde. Shiatsu is ook wel bekend als drukpunten massage of acupressuur massage.

 In deze blog leer je meer over wat Shiatsu in het algemeen is. We sluiten af wat Shiatsu voor honden kan betekenen. Als je een hond hebt is dat zeker de moeite waard om te lezen.

Wat is Shiatsu?

Shiatsu vindt zijn oorsprong in de eeuwenoude Chinese geneeskunde (afgekort TCM = Traditional Chinese Medicine). Ook in Nederland wordt vaak de afkorting TCM gebruikt. In de Chinese geneeskunde gaat men uit dat gezondheid komt door een balans in de stroom van energie. Deze stroom van energie wordt in de Chinese geneeskunde Qi genoemd. Wanneer de Qi, dus deze energiestroom geblokkeerd of uit balans is, kan dit leiden tot ziekte en/of ongemak. Bij ongemak kan je denken aan bepaalde klachten of symptomen, zoals bijvoorbeeld ook ontstekingen.

Shiatsu is een holistische therapie

 Het is een holistische geneeswijze, wat inhoudt dat er naar het totale plaatje van de te behandelen mens en/of dier wordt gekeken. Dit houdt in dat er zowel naar lichamelijke als geestelijke kenmerken gekeken wordt, maar ook naar invloeden van buiten het lichaam en de geest. Denk hierbij aan voeding, de omgeving waarin de persoon of dier leeft, stressfactoren et cetera.

 Om deze lichamelijke en geestelijke kenmerken goed in kaart te brengen vindt er een soort interview plaats met de te behandelen persoon. Of als het bij honden is, met de begeleider of eigenaar van de hond. Dit noem je een anamnese: dit is een vraaggesprek tussen de Shiatsu therapeut en de patiënt.

Andere woorden voor Shiatsu zijn acupressuur en drukpunten massage

 Ook bij honden kan Shiatsu op een holistische wijze worden ingezet. Het vraaggesprek, de anamnese, vindt dan uiteraard plaats met de verzorger van de hond.

 Een onderdeel van de holistische zienswijze is het in gang zetten van het zelfgenezend vermogen. Het lichaam kan namelijk zelf echt heel erg veel.

Het doel van een Shiatsu behandeling

 Een Shiatsu behandeling heeft altijd als voornaamste doel om de diverse niveaus in balans te brengen. Het is dan belangrijk dat de Qi, dus de levensenergie, vrij kan stromen. Dit gebeurt op verschillende niveaus van het lichaam: fysiek, mentaal, emotioneel en ook energetisch!

 Het lichaam bestaat uit vele energiebanen waar Qi doorheen stroomt. Dit zijn de meridianen. Deze meridianen staan in verbinding met verschillende organen en lichaamsfuncties. Door specifieke acupressuurpunten op deze meridianen te stimuleren, kan de Shiatsu therapeut de energiestroom in het lichaam beïnvloeden en zo het evenwicht en de balans herstellen. Het zijn echter dezelfde punten op de meridianen in het lichaam van hond en/of mens.

Bij Shiatsu massage draait het om een individuele behandeling

 Geen enkele behandeling is hetzelfde, er is dus ook geen vastgesteld plan om te behandelen. Dit omdat er gekeken wordt in de Shiatsu naar het individu, dus iedereen is een unieke patiënt en wordt ook op deze manier behandeld. Iedere behandeling is dus gericht op het individu.

 Voor iedere patiënt, dit kunnen zowel mensen als dieren zijn, wordt er door een Shiatsu therapeut een individueel behandelplan opgesteld. Dat is de kracht van de Chinese geneeskunde: er wordt niet uitgegaan van een algemeen behandelplan voor iedere patiënt maar van een uniek samengesteld behandelplan afgestemd op het individu.

 Shiatsu kan je inzetten bij acute klachten, bij chronische klachten maar ook preventief. Bij preventief gaat het om het (proberen) voorkomen van klachten.

Waar kan Shiatsu voor worden ingezet?

Volgens de Chinese geneeskunde is alles met elkaar verbonden, dus ook het lichamelijke deel van het lichaam met het emotionele en mentale deel. Shiatsu kan voor veel klachten worden ingezet. Denk hierbij aan:
 - Verlagen van stress
 - Verminderen van pijn en ter ondersteuning bij pijn
 - Spijsverteringsklachten, hormonale disbalans, immuunsysteem verbeteren
 - Verbeterde circulatie van bloed en lymfe
 - Balans: zowel fysiek als emotioneel, mentaal en energetisch
 - Ondersteuning van de organen
 En nog veel meer!

Acupressuurpunten zitten verdeeld over het lichaam van jouw hondShiatsu bij honden

Wat betekent Shiatsu?

 Letterlijk betekent het woord Shiatsu:
  Shi = vinger

 Atsu = druk Shiatsu
 = drukpuntmassage met je vingers

Een Shiatsu behandeling wordt uitgevoerd door een Shiatsu therapeut. Door middel van het behandelen van de acupressuurpunten op de meridianen wordt er een nieuwe balans gemaakt die beter is dan de balans daarvoor. Hierdoor zal je je steeds beter gaan voelen. De Qi, dus energie, gaat weer meer stromen omdat blokkades worden opgelost.

 Een Shiatsu therapeut maakt gebruikt van de vingers, handen en eventueel ellebogen tijdens een behandeling.

Acupressuur is niet hetzelfde als acupunctuur. Wil je hier meer over weten, luister dan naar deze podcast, klik hier om te luisteren. In deze podcast gaat het over honden en acupressuur.

 Een Shiatsu behandeling is een hele fijne behandelmethode om meer in balans te komen. Deze balans is dus lichamelijk, maar ook emotioneel en energetisch. Wil jij dit zelf een keer ervaren, ga dan naar een Shiatsu therapeut bij jou in de buurt voor een afspraak.

Shiatsu massage voor honden

 Zoals in het begin van deze blog te lezen is, is Shiatsu ook fantastisch inzetbaar voor honden. Honden hebben namelijk ook meridianen en acupressuurpunten die behandeld kunnen worden door een Shiatsu therapeut voor honden.

 Honden kunnen ontzettend veel baat hebben bij een Shiatsu behandeling. Onder andere om stress te verminderen en daardoor relaxter in het leven te staan, voor ondersteunen bij het immuunsysteem en/of spijsvertering (denk bijvoorbeeld aan veelvuldig diarree of het hebben van een allergie), pijnvermindering in de gewrichten, meer in balans zowel emotioneel als lichamelijk.

Wil je meer leren wat Shiatsu voor honden is? 

Lees dan deze blog waarin dit uitgelegd wordt: https://www.onlinemetjehond.nl/wat-is-shiatsu-voor-honden/

Ontdek de voordelen van Shiatsu voor jouw hond (acupressuur)

 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

 

Reactie plaatsen