Hoe vaak dien je je hond te belonen?

Er is nog weleens discussie in de wereld van honden. Want hoe vaak dien jij jouw hond te belonen als jij met jouw hond aan het trainen bent? Of belonen in het dagelijks leven van jouw hond. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp. Besef wel dat iedere hond anders is en dat ook iedere situatie weer anders kan zijn. Daarom is er geen standaard antwoord te geven hoe vaak jij jouw hond dient te belonen, maar wel een richtlijn.

Je hond belonen is zoveel meer dan alleen hoe vaak je hem beloond!

 Een beloning is natuurlijk heerlijk voor jouw hond. Het is vaak een snack of speelgoed waar jouw hond dol op is. In deze blog ga je het antwoord krijgen hoe vaak jij jouw hond dient te belonen. Besef echter dat voor jouw hond de beloning ook een blijk van waardering is.

 De relatie tussen jou en jouw hond is opgebouwd uit wederzijds respect, vertrouwen in elkaar en vaak onvoorwaardelijke liefde. Een logische vraag is dan ook als jij met jouw hond gaat trainen hoe vaak jij jouw hond dient te belonen. Iedere hond is anders, maar ook elke situatie is anders.

 Belangrijk is om te onthouden dat het belonen van jouw hond niet alleen gaat over het geven van die snack of speelgoed. Belonen gaat om het versterken van positief gedrag van jouw hond en het opbouwen van een sterke band tussen jullie. Je laat op deze manier weten aan jouw hond dat jouw hond iets goeds heeft gedaan. Jouw hond ervaart op die momenten waardering.

Het is belangrijk om jouw hond te blijven belonenBlijf je hond belonen op een manier die past bij jouw hond. 

Waarom is belonen bij jouw hond zo belangrijk?

 Het belonen van jouw hond zorgt ervoor dat jouw hond een waardering ontvangt. Jouw hond weet op deze manier dat hij of zij iets goeds doet. Bijna iedere hond wordt al als puppy op deze manier getraind (uitzonderingen daargelaten, zoals bijvoorbeeld honden uit de broodfok of asiel et cetera).

Denk maar eens terug hoe jij jouw hond zitten hebt aangeleerd. Dat is geweest met een beloning, een beloning van het goede gedrag van jouw hond. Jouw hond kreeg iets lekkers of een leuk speelgoedje én een vrolijke en trotse baas! Een jonge hond heeft dit al snel door: als ik iets goeds doe dan krijg ik een beloning.

 Iedere keer als jij iets nieuws wilt gaan leren aan jouw hond zal je dit doen door training. Een hond begrijpt niet als jij een nieuw woord introduceert wat jij bedoelt. Je gaat dat trainen met jouw hond. En daar ontvangt jouw hond een beloning voor door het goed uit te voeren. Dit oefenen gaat vaak stap voor stap, zo leert jouw hond dus stapsgewijs iets nieuws aan. Dit kan bijvoorbeeld liggen zijn maar dit kan ook in de hondensport een oefening zijn of een trucje. De meeste honden zijn leergierig en vinden dit leuk om te doen samen met jou!

 Die stappen die jouw hond iedere keer maakt die beloon jij. Dit kan met voer zijn, maar dit kan ook een clicker zijn, jouw stem of speelgoed. Net wat bij jouw hond past. Jouw hond bepaald namelijk de beloning hierbij.

Honden leren door associatie

Door het goede gedrag steeds te blijven belonen, zal jouw hond het gedrag ook blijven herhalen. In de hoop dat er een beloning volgt. Dit is de basis van positieve bekrachtiging, een techniek die gebruikt wordt bij hondentraining.

 Jouw hond leert door associaties te leggen: “als ik iets goeds doe dan krijg ik een beloning”. Hierdoor is de kans dus groot dat jouw hond dit keer op keer blijft herhalen. Mits de beloning ook passend is voor jouw hond. Dat is wel belangrijk. Plus blijf ook kijken naar jouw hond:
 - hoe is de motivatie van jouw hond? Heeft jouw hond er zelf ook zin om te doen of doet hij/ zij het om jou te plezieren?
 - kan jouw hond mentaal en fysiek de training aan. Kijk ook hierbij wat de grenzen zijn bij jouw hond
 - heeft jouw hond geen zin om te trainen, dat kan! Respecteer dat.

 Als jouw normaal leergierige hond vaker geen zin heeft om te trainen kan dit ook een indicatie zijn dat er iets aan de hand is met jouw hond. Bijvoorbeeld verveling maar ook pijn.

 Het consequent belonen van goed gedrag kan ook helpen om ongewenst gedrag bij jouw hond te verminderen. Ga dan het goede gedrag belonen, bijvoorbeeld kalm gedrag. Bij gedragsproblemen is het altijd raadzaam om een gediplomeerde gedragstherapeut in te schakelen zodat je samen gaat trainen naar het gewenste gedrag.

Je kan het gedrag van jouw hond positief beïnvloeden door op een juiste manier jouw hond te belonenKoppel het belonen van jouw hond aan juist of goed gedrag! Jouw hond leert door verbindingen te leggen

De frequentie van het belonen van jouw hond

 Het is lastig om een standaard antwoord te geven die geldt voor alle honden. Iedere hond is anders, dus iedere hond heeft ook een eigen manier van trainen en leren. Daarnaast is het ook afhankelijk van de situatie hoe vaak je je hond het beste kan belonen.

 Als jij jouw hond iets nieuws gaat leren, is het belangrijk dat jij iedere stap die jouw hond goed doet gaat belonen. Op deze manier gaat jouw hond stap voor stap iets nieuws leren. In de aanleerfase is het belangrijk dat jij jouw hond gaat belonen met een beloning die jouw hond motiveert. De ene hond heeft liever een snack, een ander is tevreden met de brokken van het eten, en een andere hond heeft liever een flostouw. Pas de beloning aan, aan de wensen van jouw hond. Zorg ervoor dat jouw hond gemotiveerd is om te trainen. Maar kijk wel altijd naar de behoeftes en het kunnen van jouw hond, respecteer zijn of haar grenzen hierin altijd.

 Er komt een moment dat jouw hond de nieuwe vaardigheid kent. Vaak heb je er dan een commando aan gekoppeld wat herkenbaar is voor jouw hond. Dit kan een handgebaar zijn of een woord. Door herhaling kan jouw hond dit gaan onthouden. Vaak beloon je het dan nog regelmatig.

 Vervolgens komt dan de vraag om de hoek: hoe lang moet ik mijn hond hiervoor nog belonen? Hierover zijn de meningen verdeeld.

 Er zijn meningen dat je dan kan stoppen met jouw hond belonen. Jouw hond kent de vaardigheid en voert het op commando uit.

 Mijn mening en visie is hierin anders. 

Mijn mening is: blijf je hond altijd belonen! Niet meer zo vaak als in de aanleerfase, maar ga met interval jouw hond toch nog belonen. Als jouw hond de nieuwe oefening kent komt jouw hond als het ware in de onderhoudsfase. Jouw hond kent het, maar de kennis dient wel onderhouden te worden. Het is niet dat jouw hond het trucje vergeet, honden zijn vaak slim hierin. Maar de motivatie kan ontbreken. Want dit is iets wat kan gebeuren, jouw hond weet dat je iets aan hem of haar vraagt, maar zonder tegenprestatie doet jouw hond het niet.

Je hoeft jouw hond niet alleen maar te belonen door voer het kan ook door speelgoed of spelen met jouw hondBij het belonen van honden wordt vaak gedacht om alleen te belonen met voer, maar dat hoeft niet! Mijn eigen hond Fenne vindt het fantastisch om beloond te worden met speelgoed of samen spelen   

 Ik vergelijk het zelf altijd met werken bij mensen. Hoe lang zou jij nog gaan werken met plezier als daar niets tegenover staat? Niet lang denk ik. Dat kan gaan om een betaalde baan, maar ook bij vrijwilligerswerk. Dan gaat het om de waardering, de voldoening. Of net wat de reden is. In mijn ogen is dat bij onze honden net zo.

Ga je hond belonen met interval

 Als jouw hond bepaalde zaken kent hoe je echt niet iedere stap te blijven belonen. Dat is onbegonnen werk. Ook daardoor kan jouw hond zijn of haar motivatie verliezen.

 Wat goed werkt bij veel honden is het belonen met interval als jouw hond in de onderhoudsfase zit van iets wat je eerder geleerd hebt aan jouw hond. Op deze manier weet jouw hond niet wanneer er een beloning komt. Maar kan er dus wel een beloning komen. Probeer hierin een balans te vinden met jouw hond. Denk hierbij aan oefeningen die je regelmatig aan jouw hond vraagt in het dagelijks leven.

 Ga je een trainingssessie doen met jouw hond dan is het een vorm van training. Dan kan je weer meer gaan belonen, maar niet na iedere stap. Doe dit dan bijvoorbeeld na het uitvoeren van een aantal oefeningen achter elkaar.

Blijf essentiële zaken bij jouw hond belonen

 Wat ik zelf altijd belangrijk vind is om bepaalde essentiële vaardigheden die ik vraag aan mijn eigen hond Fenne altijd te belonen. Dit heeft vaak te maken met veiligheid. Zo vind ik het belangrijk dat als ik Fenne roep als hij losloopt dat hij naar mij toekomt. Ik scan de omgeving altijd als hij losloopt, waardoor ik vaak eerder iets in de gaten heb dan hij. Bijvoorbeeld een hond in de verte al zien die hij niet zo leuk vindt, of juist een kind met wie hij graag zou willen spelen.

 Ook vind ik het een fijn idee dat als wij naar huis gaan dat Fenne altijd komt om hem veilig te kunnen aanlijnen. Daarom beloon ik Fenne altijd als hij losloopt als hij naar mij toekomt zodat ik hem kan aanlijnen. Dit is mijn waardering naar Fenne dat hij goed luistert en voor mij kiest en niet voor de kat in de verte.

Spelletjes doen met jouw hond in huis online cursusFoto's uit de online cursus Spel en Fun van Online met je hond waarbij ook aandacht wordt besteedt aan het op een juiste manier belonen van jouw hond

 Om dit voor hem interessant te houden wissel ik af in beloningen. Hij weet dus nooit wat de beloning precies is, waardoor het voor hem ook interessant blijft. Ook wil ik tussendoor weleens een spelletje met hem doen, ook voor de aandacht en plezier samen zodat ik altijd de nummer 1 ben voor hem. Ook dan wordt hij beloond voor zijn gedrag.

Zelf belonend gedrag bij honden

 Honden kunnen ook zichzelf belonen. Dit kan positief uitpakken maar ook negatief. Denk hierbij aan:

 - positief gedrag belonen: het doen van een hersenwerkje of het verstoppen van een bal. Jouw hond vindt zelf de beloning en beloond dus zichzelf op deze manier. Omdat je dit samen doet met jouw hond is dat nog een extra beloning. Ontzettend leuk dus om te doen met jouw hond. Het is daarom ook kalmerend.

- negatief gedrag belonen: jouw hond heeft iets gedaan met succes maar het was niet de bedoeling. Dit kan bijvoorbeeld zijn het blaffen naar de postbode. Jouw hond ziet de postbode aankomen, gaat blaffen want er loopt iemand naar de voordeur. En het succes voor jouw hond is dat de hond de postbode heeft weggejaagd met blaffen omdat de postbode naar de buren loopt. Dat kan het uitdagend maken om dit gedrag af te leren. Loop je hierin vast, zoek dan hulp bij een gedragstherapeut. Dit is namelijk gedrag wat zichzelf in stand kan houden.

Spel en fun met jouw hond in huis en tijdens wandelingen

 Bij Online met je hond kan je een online cursus volgen: Spel en Fun. Hierbij leer je meer over hoe jij jouw hond kan belonen, wat de beloning voor jouw hond kan zijn en hoe je jouw hond gemotiveerd houdt. Ook leer je hoe je frustratie bij jouw hond kan voorkomen.

 Je brengt de geleerde theorie ook in praktijk door het leren van 8 verschillende oefeningen waarbij jij jouw hond stap voor stap iets aan gaat leren. Dit zijn trucjes/ spelletjes die je samen met jouw hond kan doen, in huis maar ook tijdens de wandeling.
  Ja leer mij meer over hoe honden leren en hoe ik spelletjes met mijn hond speel

 Op deze manier bezig zijn met jouw hond is ontspannend en kalmerend. Ook zorgt het ervoor dat jullie samen met plezier bezig zijn. Een win-win situatie dus.

 In deze blog kan je meer lezen hoe jij samen met jouw hond de wandeling nog leuker kan maken: https://www.onlinemetjehond.nl/hoe-kan-ik-mijn-hond-moe-krijgen-tijdens-wandelen/

Wist je dat je ook te veel leuke dingen kan doen met jouw hond? 

Het kan dan juist voor stress zorgen. Dus naast de juiste beloning voor jouw hond, is het ook belangrijk om te beseffen dat de hoeveelheid activiteiten met jouw hond in balans zijn. In de podcast: leuke dingen kosten ook energie wordt meer uitleg gegeven over dit onderwerp. Klik hier om de podcast te luisteren op Spotify.

Het antwoord op hoe vaak jij jouw hond dient te belonen

 Dit hangt echt af van de hond en de situatie. Bij het aanleren van nieuwe vaardigheden of gedragingen is het handig om consequent te belonen. Dit helpt om het gewenste gedrag snel te versterken. Zodra je hond het gedrag echter consistent vertoont, kun je beginnen met variëren in de frequentie van beloningen.

Het onverwachts belonen kan zelfs effectiever zijn dan elke keer belonen. Dit komt omdat de hond blijft hopen op die beloning en daardoor het gewenste gedrag blijft vertonen.

Spelletjes doen met jouw hond in huis online cursusHet belonen van jouw hond is meer dan een lekker voertje! Het zorgt voor verbinding tussen jou en jouw hond  

 Belonen is een krachtig hulpmiddel in de hondentraining. Het helpt niet alleen om gewenst gedrag te bevorderen, maar het versterkt ook de band tussen jou en je hond. Terwijl de frequentie van beloningen kan variëren afhankelijk van de hond en de situatie, is het essentieel om consistent te zijn in je reactie op goed gedrag. Dus of je blijft belonen of gaat belonen met interval.

Meer informatie over de online cursus Spel en Fun voor jou en jouw hond

 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen