Grasaren zijn gevaarlijk voor je hond, tips en hulp wat te doen

Grasaren zijn gevaarlijk voor je hond, tips en hulp wat te doen

Grasaren worden ook wel kruipers genoemd, en dit zijn kleine, maar potentieel gevaarlijke deeltjes van wilde grassoorten die vooral in de lente en zomer voorkomen in Nederland en België. Het ziet er misschien onschuldig uit, en misschien zelfs wel mooi al die grasaren in de natuur, maar voor honden kunnen grasaren levensgevaarlijk zijn! In deze blog gaan we eerst in op wat grasaren zijn, waar je ze vindt maar ook waarom grasaren zo gevaarlijk zijn voor je hond. En uiteraard tips wat je het beste kan doen mocht je hond onverhoopt er mee in aanraking komen.

De onzichtbare vijand voor honden, de gevaren van grasaren bij je hond

 Grasaren lijken ontzettend op gras en daardoor lijken ze ongevaarlijk voor honden. Helaas groeien grasaren ook vaak op plaatsen waar jij en ik met onze honden wandelen. Namelijk in de natuur. Ze staan voor mijn gevoel altijd overal en nergens, en ineens staat het vol.

 Wat zijn grasaren? Grasaren zijn de zaden van bepaalde grassoorten die in het wild groeien in Nederland (en volgens mij ook in België). Deze grasaren zijn zo gemaakt door de natuurlijk dat ze makkelijk in de vacht van dieren kunnen steken en zich daarmee ook kunnen verplaatsen. Voor de grasaren natuurlijk een fantastisch systeem: want hiermee verspreiden ze zichzelf op eenvoudige wijze.

 De grasaar kan makkelijk in de vacht van je hond blijven steken. Het zijn kleine plukjes, die hoe droger het wordt, steviger worden en daarbij een spitspuntje hebben, plus ze hebben aan de zijkanten weerhaakjes. Dit zorgt er dus voor dat ze makkelijk in de vacht van een hond (of kat) kunnen blijven haken, steeds verder kruipen en daardoor dus gevaarlijk worden voor honden.

 Doordat ze eenvoudig in de vacht van je hond blijven vasthangen, kan het zijn dat je hond deze grasaren per ongeluk in de tuin gaat planten mocht er een stukje uit de vacht vallen. Ook door de wind kunnen er deeltjes vanuit een andere tuin of weiland in jouw tuin belanden, waardoor het ook in je eigen tuin belangrijk is om deze vrij te houden van grasaren. Een hele klus, want ze blijven lange tijd terugkomen, maar voor de veiligheid van je dieren erg belangrijk.

 Wist je dat je leuke activiteiten met je hond kan doen in huis, maar ook tijdens de wandeling? Klik op de link voor meer informatie over Spel en Fun met je hond: https://www.onlinemetjehond.nl/spelenfun/
Uitgedroogde bruine grasaren kunnen voor problemen bij je hond zorgenGrasaren verkleuren van groen naar bruin door droogte en warmte en worden hierdoor gevaarlijk voor jouw hond

Hoe droger de natuur, hoe gevaarlijker de grasaren voor je hond zijn

 Als de grasaar net gaat groeien, dan is deze nog groen van kleur. Dit is vaak in het voorjaar het geval, ineens schiet alles uit. Vaak volgen de grasaren dan ook snel. Als je erop gaat letten (wat je gegarandeerd gaat doen na deze blog), dan zal je zien dat er ineens heel veel grasaren zijn.

 Aan het begin van het voorjaar zijn deze grasaren dus nog groen. Het lijkt dan op een grasstengel, met een pluim aan de bovenkant die wappert in de wind. Het ziet er mooi uit, want het waaiert een beetje uit, je ziet sprietjes.

 In de loop van het voorjaar wordt het vaak droger, en zie je de grasaren verkleuren. Ze worden steeds bruiner.
 Ook de groene grasaren die afbreken omdat jij, je hond of natuurlijk iemand anders erdoorheen loopt of plus, kleuren dan bruin.

 Als de grasaren bruin kleuren en later zelfs heel licht worden van kleur, dan worden ze gevaarlijk voor je hond. De grasaren verspreiden zich dan ontzettend makkelijk, maar worden ook steeds kleiner. De ‘pluimpjes’ die eerst nog groen waren en vastzaten aan de stengel, kunnen nu heel klein worden en gaan zich dan verspreiden. Hierdoor bestaat 1 grasaar uit tientallen, misschien wel honderd, kleine potentiële gevaren voor je hond. Want ieder stukje wat afbreekt en op de grond beland, of op de stengel blijft, zorgt voor een mogelijk gevaar voor je hond.

 Als de grasaar groen is, voel dan maar eens aan de bovenzijde van de grasaar. Je zal merken dat deze een beetje aan je vingers blijft plakken. Dit komt door die weerhaakjes. Hoe droger de grasaren worden, hoe beter ze blijven plakken. Zeker in de vacht van je hond. Ook wordt het puntje van de grasaren steeds scherper waardoor ze zelfs de huid van je hond kunnen doorboren.

In welke periode zijn de grasaren het meest gevaarlijk voor jouw hond?

 Zoals je net al kon lezen, verkleuren de grasaren van groen naar bruin. Hoe droger de grasaren worden, des te groter het gevaar is voor je hond.

De gevaarlijkste periodes zijn:

 - als de grasaren steeds droger worden vanwege het warmere weer: dus vanaf de lente, de zomer maar helaas zijn ze ook regelmatig nog in het najaar te zien
 - als de bermen of grasvelden gemaaid worden waar de grasaren groeien: ze verspreiden zich dan over de oppervlaktes, waardoor het nog lastiger te zien is

Grasaren zijn gevaarlijk voor honden en dit is de reden waarom uitgelegdOntdek waarom grasaren een gevaar vormen voor iedere hond die buiten loopt in de lente en zomer

Waarom zijn grasaren zo gevaarlijk voor je hond?

 In deze blog kan je foto’s zien van grasaren, wellicht komen ze je nu bekend voor.

De gevaren van grasaren voor je hond:

 1. Grasaren haken zich vast in de vacht en/of huid van je hond
 Door de weerhaakjes en de scherpe punt van grasaren, kunnen ze zich makkelijk vasthaken in de vacht van jouw hond. Juist omdat ze dus weerhaakjes hebben kruipen ze steeds verder in de vacht. Zeker bij langharige honden is het belangrijk om dit in de gaten te houden mocht je in ergens lopen met grasaren.

 Door de punt die grasaren hebben, en dat ze dus ‘kruipen’ in de vacht van je hond gaan ze steeds dieper de vacht in en kunnen ze zelfs de huid van je hond doorboren. Hierdoor komen ze dus het lichaam in! Dit kan zorgen voor irritatie maar kan ook infecties of abcessen veroorzaken.

 2. Binnendringen van lichaamsholten
 Dit is een vervolg van gevaar 1: doordat ze een punt hebben kunnen ze dus de huid doorboren. Dit geldt ook voor de tenen, honden lopen natuurlijk als het ware op blote voeten. Hierdoor kunnen ze dus over grasaren heen lopen die vast kunnen kleven onder hun voetzooltjes. Dit kan zorgen voor ontstekingen en irritatie.

 Honden houden vaak ook van snuffelen. Laat dit nooit doen bij grasaren of in een gebied waar veel grasaren liggen. Omdat honden snuffelen kunnen grasaren eenvoudig in de neus, bek of ogen van je hond komen. Zelfs in de oren van je hond kunnen ze belanden. Door de combinatie van de punt aan de grasaren en de weerhaakjes, kruipen ze ook dieper het lichaam in. Met alle nare gevolgen tot gevolg!

 3. Inwendige schade veroorzaakt door grasaren
 Door de gevaren 1 en 2 te combineren kan in het ergste geval de grasaren door het lichaam gaan bewegen! Hierdoor kunnen de grasaren zelfs in organen terecht komen. Dit zorgt ervoor dat grasaren letterlijk levensgevaarlijk kunnen zijn voor onze honden.

Let daarom ook echt op als jij jouw hond uitlaat in gebieden waar veel grasaren groeien. Denk hierbij aan de gebieden: bermen, weilanden, eventueel je eigen tuin, ook op hondenlosloop gebieden. Eigenlijk kan je ze dus bijna overal wel tegenkomen. Dit betekent niet dat je nergens meer met jouw hond kan wandelen! Wees je er echter van bewust zodat je ernaar kan handelen.

Tips om contact met grasaren en je hond te voorkomen

 Hierbij een aantal tips om het contact met grasaren en je hond te verkleinen. Helaas is het voorkomen niet altijd mogelijk. Juist omdat ze op zoveel plaatsen groeien en ook best een lange tijd. Het is bijna onmogelijk om de grasaren volledig te ontwijken met je hond.

De tips om de kans op problemen met grasaren te verkleinen voor jou en jouw hond:

 Tip 1. Vermijd wandelen in hoog gras door jouw hond.
Vooral in de periodes dat het risico op grasaren het grootste is, dus de lente en de zomer. Als jouw hond door hoog gras loopt, is het niet altijd duidelijk te zien of hier ook grasaren tussen groeien. Staat een grasaar alleen, of staan er meerdere bij elkaar dan vallen ze goed op. Echter bij heel veel hoog gras bij elkaar gaan ze makkelijk op in de massa.

 Hoe leuk sommige honden het vinden om te rennen door hoog gras, pas hier echt mee op!

 Tip 2. Controleer jouw hond na iedere wandeling op grasaren!
Zeker als jouw hond een lange vacht heeft, ga echt met je handen door de vacht van je hond voelen. Ga hierbij ook vooral de gebieden van de oksels van je hond na, rondom de oren, kijk de ogen na, de tenen, de liezen, onder de halsband of het tuigje en ga met je handen dus door de vacht.

 Valt er een grasaar uit de vacht van je hond, ruim deze meteen op.

 Is het ‘hoogseizoen’ met de grasaren, of is er net gemaaid en ligt het bezaaid met grasaren in jullie wandelgebied, controleer je hond dan al tijdens de wandeling. Ook als je tijdens de wandeling een stukje op de vacht van je hond ziet liggen: haal het er meteen uit. Hierdoor wordt de kans kleiner dat ze verder kruipt. Denk dus niet, die haal ik zo weg, nee: meteen doen als je het ziet.

 Deze tip is niet alleen voor langharige honden! 

Pas deze tip ook toe bij kortharige honden. Ook zij kunnen last krijgen van deze vervelende kruipers.

 Tip 3. Zorg voor een goede vachtverzorging bij je hond.
Dat is altijd belangrijk, maar nu extra. Als jouw hond een lange onverzorgde vacht heeft, kleven de grasaren er nog makkelijker in. Plus je ziet het ook minder snel dan in een schone en verzorgde vacht.

 Tip 4. Let altijd goed op je hond als je ziet dat er grasaren groeien.
Als er jullie dagelijkse wandelplaatsen grasaren groeien en deze zijn ineens weg, dan is de kans groot dat er gemaaid is. Let dan extra op, kijk maar eens naar de grond. Het zal bezaaid liggen! Let dan extra op als jouw hond gaat snuffelen, want hierdoor kan een grasaar eenvoudig in de neus, ogen of bek van jouw hond belanden.

 Dit geldt ook over spelen in de natuur, bijvoorbeeld met een balletje. Let dan ook op dat er geen grasaren op het speelgoed zitten waardoor het op die manier in de bek van je hond komt. Waardoor de kans bestaat op inslikken van de grasaren.

 Snuffelen is natuurlijk ontspannend voor honden tijdens de wandeling. Blijf dit ook vooral doen, maar let wel even extra op in deze periode waar je dit laat doen. Begeleidt je hond hierbij.

Grasaren en honden, tips hoe hier mee om te gaanMocht je hond onverhoopt last krijgen van een grasaar: lees hier tips hoe je hiermee om kan gaan

Tips wat je kan doen mocht je hond toch te maken krijgen met grasaren of het vermoeden hebt

 Zoals je in deze blog kan lezen is het bijna niet mogelijk om je hond nooit in contact te laten komen met grasaren. Helaas groeien ze op zoveel plaatsen. Hierbij een aantal tips wat je kan doen mocht je hond toch (onverhoopt) een grasaar in de vacht of huid krijgen:

 - Grasaren die los op de vacht liggen of die nog in de vacht zitten kan je zelf verwijderen. Doe dit wel voorzichtig, door de weerhaakjes kunnen ze best vastzitten in de vacht. Pak het plukje haar van je hond vast net onder de grasaar. Zodat je niet per ongeluk aan de vacht van je hond kan trekken. Haal vervolgens de grasaren uit de vacht van je hond.

 - Heeft de grasaar helaas de huid doorboort van je hond? Ga dan naar de dierenarts om deze te laten verwijderen. Ga er niet zelf aan trekken, er bestaat kans dat de grasaren gedeeltelijk afbreken. Laat je adviseren door de dierenarts, ook om eventuele ontstekingen bij je hond te voorkomen.

Blijf je hond altijd in de gaten houden tijdens deze periode. Want er kan zijn dat je niet in de gaten hebt dat jouw hond een grasaar binnen heeft gekregen maar jouw hond wel klachten gaat ontwikkelen. Denk dan aan deze klachten:
 - je hond gaat mank lopen zonder dat je de oorzaak weet. Je hond is niet gevallen of verstapt et cetera.
 - Je hond likt tussen de teentjes of onder het voetzooltje. Dit kan ook andere oorzaken hebben, maar kan ook komen door grasaren
 - Tranende ogen, rode ogen, loopneus, niesen of als je hond met de poten over de neus en/of ogen gaat wrijven. Schudden met de kop, krabben aan de oren
 - Ontstekingen of zwellingen op het lichaam zelf, laat deze altijd controleren door een dierenarts.
 - Hoesten van je hond, alsof er iets in de keel zit. Ook hierbij: ga altijd naar een dierenarts.
 Et cetera

 Deze genoemde symptomen kunnen ook wijzen op iets anders! Neem daarom contact op met je dierenarts om je hond te laten controleren. Weet dus vanaf nu dat je hier alert op dient te zijn plus dat dit dus kan komen door grasaren.

Let altijd op in de lente en zomer met het wandelen met je hond op de grasaren

 Grasaren zijn dus alles behalve onschuldig voor onze honden. Al lijkt het op onschuldig gras, de gevolgen kunnen enorm zijn voor onze honden. Wees je bewust van de mogelijke gevaren, handel ernaar mocht je het vermoeden hebben dat je hond in contact is gekomen met een grasaar. Maar blijf wel met plezier wandelen met je hond. Het is juist zo mooi om te wandelen met onze honden. Laat deze blog je waarschuwen op mogelijke gevaren, houdt je hond in de gaten en handel indien nodig door naar de dierenarts te gaan.

 Wist je dat grasaren gevaarlijk konden zijn? Je mag dit bericht altijd delen onder je hondenvrienden voor meer bekendheid.

 Interessante podcast over dit onderwerp: klik hier om te luisteren.

Download gratis e-magazine - tijdschrift voor hondenTips voor honden in het gratis tijdschrift van Online met je hond (ieder seizoen)

 Dit soort artikelen kan je vaker lezen in het gratis online tijdschrift van Online met je hond. Voor de meest recente uitgaven klik op deze link: https://www.onlinemetjehond.nl/gratis-tijdschrift-voor-je-hond/

  Leuke activiteiten doen met je hond tijdens de wandeling? Klik hier voor meerSpel en Fun met je hond

 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel). 

Reactie plaatsen