Tips om hondentraining nog leuker en effectiever te maken voor jou en jouw hond

Tips om hondentraining nog leuker en effectiever te maken voor jou en jouw hond

Het trainen met je hond is vaak een belangrijk onderdeel van het leven van jouw hond. Juist omdat het zo’n groot en belangrijk onderdeel is in het leven van jouw hond, dient hondentraining leuk en effectief te zijn, voor zowel jou als jouw hond. Daarom in deze blog tips hoe je de hondentraining nog leuker en effectiever kan maken voor jullie als team: hond en hondenbaasje. Ook bespreken we in deze blog een valkuil die je kan maken bij het trainen van je hond.

Tips om hondentraining op een plezierige manier in te zetten samen met jouw hond 

Hondentraining kan een geweldige manier zijn om band met je hond op te bouwen of te versterken, het gedrag van jouw hond te verbeteren en hem zowel fysiek als mentaal gezond te houden. Of je nu bezig bent met basiscommando's, trucjes, behendigheidssporten of zelfs voorbereidingen voor een wedstrijd, er zijn talloze manieren om hondentraining leuk en effectief te maken voor zowel jou als je hond. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je trainingssessies met je hond te halen. 

Tip 1 Zorg dat trainingen met je hond kort en leuk zijn

Honden concentreren zich meestal relatief kort, daarom is het belangrijk om een trainingssessie kort te houden. Kijk echt hiervoor naar de behoeftes van je hond. Bij de ene hond is een training van 5 minuten genoeg, een ander houdt het 10-15 minuten vol. Dat een hond niet heel lang intensief kan trainen heeft niets te maken met desinteresse of laks zijn. Iedere training en/of oefening doet mentaal iets met jouw hond, dit kost jouw hond energie. Als je jouw hond op een juiste manier mentaal stimuleert doet dit veel goeds met jouw hond, jouw hond zal zich voldaan voelen.

 Hoe honden leren en een aantal leuke oefeningen die je met je hond kan doen, leer je i de online cursus Spel & Fun van Online met je hond. Via deze link lees je meer over de leuke cursus: https://www.onlinemetjehond.nl/spelenfun/

 Zorg er ook voor dat de hondentraining leuk is voor jouw hond. Beloon jouw hond met iets wat jouw hond als een positieve bekrachtiging ziet zodat jouw hond de oefening vaker wilt uitvoeren. Ontdek daarom wat voor jouw hond de perfecte beloning is, denk hierbij aan snacks, speeltjes of je stem.

 Is een training van een uur bij behendigheid dan te lang zal je je afvragen? Vaak train je in een groep, en ben je effectief niet een uur aan het trainen. Wel kan het zijn dat het wachten ook veel mentaal van je hond vraagt. Kijk daarom ook met groepstrainingen met je hond die bijvoorbeeld een uur duren hoe het gaat met jouw hond.

Tip 2 varieer in de oefeningen tijdens het trainen met je hond

 Zorg voor variatie in de hondentraining om verveling bij je hond (en bij jezelf) te voorkomen. Als je afwisselt in het oefenen met je hond dan houd je je hond gemotiveerd en enthousiast. Het is minder voorspelbaar bij je hond.

 Let wel op hoe je kan afwisselen tijdens het trainen met je hond. Besef dat commando’s of oefeningen die je hond al kent, mentaal minder belastend zijn dan iets volledig nieuw te leren. Hierin kan je dus afwisselen om je hond niet te overvragen.

 Bij sporten zoals behendigheid, hoopers, fitness met je hond et cetera worden de diverse oefeningen of parcours al vaak afgewisseld in de training of wedstrijd zelf.

Maak hondentraining nog leuker met de tips uit deze blogHondentraining is veel meer dan alleen puur het trainen van je hond, het zorgt ook voor mentale voldoening en een band met je hond opbouwen

Tip 3 Stel realistische doelen met hondentraining voor jezelf en jouw hond

 Begin met een eenvoudig doel en bouw deze langzaam op voor jouw hond. Hierdoor kan jouw hond de oefening eigen maken. Iedere hond doet dit op zijn of haar eigen tempo. Verwacht niet dat jouw hond een ingewikkelde truc in 1 sessie kan leren. Het stellen van realistische doelen helpt om frustratie bij zowel jou als je hond te voorkomen.

 Schrijf eventueel het grote doel op waar je voor aan het trainen bent, en deel deze op in kleinere doelen. In de digitale hondentraining planner van Online met je hond wordt hier aandacht aan besteedt om stap voor stap jouw hond op een plezierige manier te gaan trainen.

 Een realistisch doel stellen voor jezelf en jouw hond kan zowel een fysiek doel zijn als mentaal. Fysiek betreft het lichamelijke zoals bijvoorbeeld conditie opbouwen of krachten laten toenemen.

Tip 4 gebruik de juiste beloning voor jouw hond tijdens het trainen met je hond

 Als jij jouw hond iets wilt leren, dan dien je je hond hiervoor altijd te belonen. Er zijn maar weinig honden die zonder een tegenprestatie dingen gaan leren. Niet omdat ze niet willen, maar omdat een hond een soort aanmoediging nodig heeft. Beloon je hond bijvoorbeeld met snacks (let op met allergieën en dat je hond niet te veel eten binnenkrijgt), ga spelen met je hond, beloon je hond met je stem of aaien et cetera. Kijk wat voor jouw hond werkt om jouw hond te belonen.

 Een interessante blog over dit onderwerp met meer tips over het belonen van je hond kan je lezen in deze blog: Hoe vaak dien jij jouw hond te belonen? De link: https://www.onlinemetjehond.nl/hoe-vaak-dien-je-je-hond-te-belonen/

Tip 5 Creëer een routine met je hond voor duidelijkheid

 Heel veel honden gaan goed op een routine. Hierdoor weten honden waar ze aan toe zijn. Probeer bijvoorbeeld een vaste tijd in te plannen om met je hond te trainen of op een vaste plaats in huis. Hierdoor help je je hond door te laten weten wanneer het tijd is om te werken en wanneer je hond kan spelen.

 Als je buitenshuis traint met je hond, dan kan je ook een routine inbouwen. Ga je bijvoorbeeld altijd met de auto weg samen met je hond, neem dan iets mee zodat je hond weet dat jullie gaan sporten. Een ritje naar de hondenschool is een andere beleving voor je hond dan een ritje naar de dierenarts.

 Let er wel op dat je hond niet hysterisch blij wordt omdat je hond weet dat jullie gaan trainen. Dit kost energie bij je hond, plus het is een heftige emotie.

Maak het trainen met je hond nog leuker door deze tipsRusten en ontspannen hoort naast plezier maken en elkaar zien ook bij het trainen met je hond

Tips 6 Wees geduldig met je hond tijdens het trainen met je hond

 Wees altijd geduldig als jij en jouw hond gaan oefenen of trainen. Dit geldt in de breedste zin van het woord hondentraining. Een hond spreekt een andere taal dan mensen. Let daarom altijd goed op de lichaamstaal van jouw hond. Zie je dat jouw hond iets niet snapt, doe dan een stapje terug in de oefening. Zorg er dan weer voor dat jouw hond succes kan behalen en ga dan naar de volgende stap.

 Blijf ook oefeningen of trainingen herhalen. Consistentie en geduld zijn sleutelwoorden bij hondentraining en zorgen ervoor dat het trainen met en van je hond leuk blijft. Als jouw hond een trucje, commando of oefening kent, herhaal het dan regelmatig.

Tip 7 Maak gebruik van een digitale Hondentraining Planner

Een gestructureerde aanpak kan je helpen om de voortgang van je hond bij te houden en de trainingen effectief te plannen. De digitale hondentraining planner biedt alles wat je nodig hebt om de training georganiseerd en leuk te houden. Met functies zoals voortgangscontrole, stapsgewijze instructies, checklists, takenlijsten en trackers, kun je het welzijn van je hond zowel fysiek als mentaal in de gaten houden. Je hebt de keuze uit een printbare pdf-versie of een digitaal invulbare versie in Canva.

 Voor meer informatie over deze digitale hondentraining planner klik op onderstaande knop:
Meer informatie over de digitale hondentraining planner voor meer structuur en plezier bij jouw hond

Hondentraining is meer dan alleen het trainen van je hond, houdt het bij in deze digitale plannerDe digitale hondentraining planner om alles bij te houden tijdens het oefenen met je hond, trainingen en wedstrijden.

Tip 8 Zorg voor een ontspannen hond tijdens hondentraining

 Om hondentraining leuk en effectief te houden is het belangrijk dat jouw hond ontspannen is.

Dat kan je op verschillende manieren bereiken:

 - Doe iets wat jouw hond echt leuk vindt en plezier in heeft. Dat geldt ook voor jezelf. Ga niet iets doen met tegenzin, dit is verre van ontspannen
 - Een hond kan alleen maar leren in een ontspannen situatie. Ervaart jouw hond stress of angst, stop dan met de training op dat moment. Het wordt er niet leuker op plus je hond leert hier niets van.
 - Kijk altijd naar jouw hond: wat kan jouw hond vandaag aan zowel fysiek en mentaal en pas daar de training op aan. Blijf geduldig, blijf herhalen en als jouw hond iets niet begrijpt help je hond of doe een stapje terug in jullie training.

 Wat ook ontzettend ontspannend is, en wat je voor de training in kan zetten maar ook na een intensieve training is hondenmassage!  Hondenmassage kan wonderen doen bij je hond om je hond te helpen ontspannen voor of na een training of wedstrijd.

 Het helpt je hond te ontspannen, vermindert stress en bevordert de bloedcirculatie.

 Voor meer informatie over de online cursus hondenmassage klik op onderstaande groene knop:
Meer informatie over jouw hond helpen ontspannen met trainen en in het dagelijks leven

Tip 9 Speel spelletjes tussendoor, maak het speels en luchtig

Jouw hond houdt van plezier, en jijzelf ook. Plezier maken, genieten en iets doen zorgt ervoor dat je kan ontspannen. Dit komt iedere trainingssessie met je hond ten goede, hoe klein of groot het doel ook is.

 Dit kan je eenvoudig doen, door tijdens het trainen jouw hond te laten ontspannen door even iets anders te doen. Dit kan dus door bijvoorbeeld jouw hond kort te masseren. Maar je kan ook een klein spelletje met je hond spelen, even iets doen waar geen leerelement in zit. Denk aan een simpel trekspelletje, spelen met een knuffel, gewoon even zitten en niets doen et cetera.

Met deze 9 tips kun je de trainingen met je hond leuker en effectiever maken. Vergeet niet dat elke hond uniek is en wat voor de ene hond werkt, misschien niet voor de andere werkt. Blijf flexibel en pas je trainingsstijl aan de behoeften van je hond aan. Veel succes en plezier met trainen!

Bereik plezier en ontspanning tijdens hondentraining door deze tipsEen goede hondentraining is genieten voor hond en hondenbaasje

Een essentieel onderdeel van hondentraining wat vaak vergeten wordt

In deze blog heb je 9 tips gelezen over je hondentraining nog leuker en effectiever kan maken. Ook wat er verstaan wordt onder hondentraining.

 Wat vaak in het enthousiasme over het hoofd wordt gezien als we gaan trainen met onze hond is dat we te veel doen met onze hond.

Het grote gevaar hierin zit dan dat je je hond gaat overvragen. Daarom nog een paar tips:
 - Weet dat hondentraining in welke vorm dan ook, altijd iets mentaal en fysiek vraagt van je hond. Laat je hond daarom altijd rusten daarna. Laat je hond bijkomen van de trainingssessie die je hebt gehad.
 - Kijk ook naar de week van je hond, hoeveel afspraken heeft je hond? Sommige honden hebben een drukkere agenda dan mensen met heel veel speelafspraken, sporten, trainen en ergens mee naar toe. Ook hierbij geldt: kijk naar de behoeftes van je hond! Iedere hond is anders. Laat indien nodig je hond bijkomen.

 Overbelasten ligt altijd op de loer bij hondentraining. Blijf daarom altijd kijken naar de behoeftes van je hond. Echter is hondentraining zo’n toegevoegde waarde in het leven van je hond, en van jezelf, dat het een aanrader is om op een passende wijze dit te doen met jouw hond.

 In de digitale hondentraining planner van Online met je hond wordt hier aandacht aan besteedt. Je krijgt inzicht in de stappen die je dient te nemen om tot je doelen te komen, van subdoel naar groot doel. Maar ook stapsgewijze training om je hond niet te overvragen en daar ook vragen over te beantwoorden.

 De digitale hondentraining planner is verkrijgbaar in 2 varianten: namelijk als printbare pdf of invulbare en bewerkbare versie in Canva.

  Deze hondentraining planner helpt je om de voortgang van je hond bij te houden en de trainingen gestructureerd te plannen. Plus oog te hebben voor het welzijn van je hond.

 De planner bestaat uit de volgende 25 pagina’s:
 Voorblad, hondentraining logboek, quality time logboek, dag, week en maand planning, voortgangslogboek, stap-voor-stap tot je doel komen per oefening of commando, wandel tracker, habit tracker, rustmomenten inplannen, doelen per maand/kwartaal/jaar, gezondheidscheck voor training, competitie/wedstrijd planner, takenlijst, resultaat tracker, notities

Om alle oefeningen, trainingssessies met je hond en wedstrijden met je hond in bij te houden

De voordelen van deze digitale hondentraining planner:

 - Het geeft overzicht aan jou en voor jouw hond: Van dagelijkse activiteiten tot jaarlijkse doelen, alles overzichtelijk georganiseerd.
 - Doelgericht trainen met de behoeftes van jouw hond als prioriteit: Stel specifieke doelen en volg de voortgang met onze gedetailleerde trackers.
 - Alles in een overzichtelijk document bij elkaar:  Trainingslogs, gezondheidstrackers en evenementplanning (zoals wedstrijden, trainingssessies, wandelingen en meer), allemaal geïntegreerd.

**Koop Nu - digitale hondentraining planner - klik hier **

Neem de controle over de training en gezondheid van je hond. Onze hondenplanner planner zal je begeleiden bij elk stap, met liefde, focus en gemak. Want bij ons staat het welzijn van je hond voorop, zowel de fysieke als de mentale gezondheid van je hond.

 Blijf dus altijd kijken naar de behoeftes van je hond en geniet vooral van de quality time samen met jullie hondentraining. Het trainen met en voor je hond is plezierig voor jou als hondeneigenaar als voor je hond.

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen