Kan je hondenmassage gebruiken om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen?

Kan je hondenmassage gebruiken om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen?

Helaas is vuurwerkangst een veelvoorkomend probleem bij honden. Dit is een probleem wat vaak voorkomt tijdens de jaarwisseling, maar ook in de periode daarvoor en zelfs daarna, maar ook als er speciale evenementen zijn waar vuurwerk wordt afgestoken. Het kunnen allemaal momenten zijn voor jouw hond waarbij jouw hond harde knallen hoort, het vuurwerk ruikt of de lichtflitsen ziet. Dit kan zorgen voor stress en angst bij jouw hond. Een mogelijke oplossing om jouw hond meer te laten ontspannen en vuurwerkangst te verminderen is de inzet van hondenmassage. In deze blog leg ik meer uit hoe dat kan werken voor jouw hond.

Wat is hondenmassage en wat is vuurwerkangst?

 Hondenmassage is een ontspannende therapie waarbij je met specifieke technieken, de massagegrepen, jouw hond gaat masseren. Het is een zachte vorm van aanraken, maar wel heel effectief. De hondenmassage voer je uit het op lichaam van jouw hond, van kop tot staart. Hierbij masseer je dus op de weefsels en spieren van jouw hond.

 Deze manier van aanraken zorgt ervoor dat jouw hond meer ontspanning zal gaan ervaren, minder stress heeft en hierdoor zich dus beter gaat voelen. Daarnaast wordt ook bijvoorbeeld de bloedsomloop gestimuleerd en zo heeft hondenmassage nog meer voordelen.

 Vuurwerkangst kan bij honden een groot probleem zijn. Niet alleen voor de hond maar ook voor jou als begeleider. Het is verschrikkelijk om je hond angstig te zien. Afhankelijk hoe erg de angst voor vuurwerk is bij jouw hond, geeft dat ook de mate van ongemak aan bij jouw hond. Een hond die extreem angstig is, heeft ook ontzettend veel last van vuurwerk, waarbij kans bestaat dat jouw hond ook steeds gevoeliger wordt voor andere geluiden. Als jouw hond bang is voor vuurwerk, maar niet in paniek raakt, is het ook niet fijn voor jouw hond. Ook dan zal jouw hond stress ervaren.

 Een hond die vuurwerkangst heeft zal stress ervaren zodra er vuurwerk wordt afgestoken. Met een beetje pech kan dit dus vele malen per jaar zijn en zelfs voor langere periodes, afhankelijk hoe vaak er vuurwerk wordt afgestoken in jullie leefomgeving.

Online cursus vuurwerkangst verminderen bij honden en hondenmassage

Hoe kan hondenmassage helpen bij vuurwerkangst verminderen?

 Zoals je al kon lezen is hondenmassage ontspannend voor honden. Hierdoor is het een manier om jouw hond te ondersteunen tijdens de vuurwerkperiode waardoor het de angst voor vuurwerk zou kunnen verminderen bij jouw hond. Echter is het inzetten van hondenmassage alleen vaak niet voldoende om helemaal van vuurwerkangst af te komen.

Hondenmassage is een ondersteunende therapie om angst bij honden te verminderen. Dit komt door:

1. Ontspanning bevorderen tijdens een hondenmassage:
 Door je hond regelmatig te masseren kan je ontspanning bevorderen. Hierdoor zal het stresslevel bij jouw hond gaan dalen, waardoor jouw hond beter en sneller herstelt na een stressvol moment.

 Jouw hond voelt zich meer ontspannen en kan hierdoor beter omgaan met angst en stress. Daarom kan hondenmassage dus zo perfect ondersteunend zijn als jouw hond last heeft van vuurwerkangst.

2. Stimulatie van het zenuwstelsel van jouw hond
 Hondenmassage zorgt ervoor dat het zenuwstelsel van jouw hond wordt gestimuleerd. Omdat alles met elkaar verbonden is kan hondenmassage ervoor zorgen dat dit een kalmerend effect heeft op jouw hond. Hierdoor zal jouw hond zich steeds meer ontspannen voelen, ook langdurig wat een positief effect heeft op vuurwerkangst. Jouw hond kan zich beter aanpassen aan onverwachte geluiden (wat vuurwerk natuurlijk altijd is) maar ook aan onverwachte gebeurtenissen.

3. Hondenmassage zorgt voor een versterking van de band tussen jullie
 Als jij stap voor stap jouw hond gaat masseren kan jouw hond op zijn of haar eigen tempo leren hoe fijn het is om gemasseerd te worden. Hierdoor gaat jouw hond zich steeds meer ontspannen voelen en zorgt dit voor minder stress en een kalmerend effect.

 Hoe fantastisch is het als dit gebeurt door jouw handen! Jouw hond gaat jou nog meer vertrouwen waardoor dit jullie band gaat verbeteren. Ook dit is een groot pluspunt als jouw hond bang is voor vuurwerk: doordat jullie band sterker wordt vertrouwd jouw hond jou nog meer maar zal hij of zij zich ook nog veiliger voelen bij jou. Dit is erg fijn voor een hond die angst ervaart.

Online cursus hondenmassage voor een ontspannen hond

4. Jij en jouw hond zijn samen ontspannend bezig tijdens een stressvol moment
 Als jouw hond vuurwerkangst heeft zal jouw hond gespannen zijn bij het horen, zien of ruiken van vuurwerk. Jij kan op die momenten hondenmassage gaan inzetten. Jouw hond weet inmiddels dat jouw hond zich beter gaat voelen door de massage. Maar wat ook nog meespeelt: als jij jouw hond gaat masseren voor, tijdens of na een moment van stress van jouw hond dan zijn jullie ook samen bezig.

Tijdens een massage kan je hond worden afgeleid van de geluiden van vuurwerk. De aandacht wordt verlegd naar de positieve en rustgevende ervaring van de hondenmassage die jij uitvoert bij jouw hond.

Conclusie op de vraag of je hondenmassage kan inzetten om vuurwerkangst te verminderen bij jouw hond:

Hondenmassage kan zeker een positieve bijdrage leveren om angst en stress bij jouw hond te verminderen. De massage zorgt voor meer ontspanning en een lager stresslevel bij jouw hond. Ook zal de band van jou en jouw hond groeien waardoor jouw hond zich nog vertrouwder bij jou gaat voelen tijdens een angstig moment. Dus in dat opzicht kan hondenmassage een hele mooie therapie zijn om jouw hond te ondersteunen tijdens de periode dat er vuurwerk wordt afgestoken.

Om helemaal vrij te komen van vuurwerkangst bij jouw hond is er vaak meer nodig dan alleen een ondersteunende therapie. Vaak is het een combinatie van verschillende methodes die je kan inzetten bij jouw hond om de angst te verminderen. Een hele belangrijke methode kan hierbij hondenmassage zijn. Echter bestaat er kans dat jouw hond meer nodig heeft, dus naast de hondenmassage.

Vuurwerkangst bij jouw hond verminderen door een online training

Wil je meer leren over hoe jij vuurwerkangst bij jouw hond kan verminderen?

Volg dan de online cursus vuurwerkangst bij jouw hond verminderen. In deze online cursus leer je:
 - wat angst is en hoe dit kan ontstaan bij jouw hond
 - stress bij honden
 - hoe jij op een passende manier jouw hond kan gaan ondersteunen tijdens, voor en na de vuurwerkperiode
 - tips voor jou als begeleider
 - meerdere methodes die jij kan gaan inzetten om angst te verminderen bij jouw hond en meer ontspanning. Je leert tevens hoe jij de best passende methodes kan inzetten bij jouw hond
 Dit en nog veel meer!

Je leert stap voor stap jouw hond te ondersteunen in de meest verschrikkelijke periode van het jaar als jouw hond last heeft van vuurwerkangst.

  Start vandaag nog met de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond

1 van de grootste voordelen van hondenmassage

 Hondenmassage is 1 van de methodes die je kan inzetten om angst bij jouw hond te verminderen. Ook om stress bij jouw hond te verminderen in andere spannende situaties. Daarnaast heeft hondenmassage heel veel mentale en fysieke voordelen voor jouw hond. Laat jouw hond dus profiteren van een fijne ontspannende hondenmassage.

Je kan de online cursus hondenmassage aanschaffen bij de online cursus vuurwerkangst en/of geluidsangst verminderen bij jouw hond. Dit kan via deze link: https://www.onlinemetjehond.nl/vuurwerk-en-geluidsangst/

Schaf je de online cursussen hondenmassage + vuurwerkangst verminderen bij jouw hond tegelijk aan, dan krijg je eenmalig 15% korting op beide cursussen! 

 Je kan de online cursus hondenmassage ook los volgen, klik dan hier voor meer informatie of om direct te starten. 

Wil je meer weten over de voordelen van een online cursus hondenmassage, lees dan deze blog: https://www.onlinemetjehond.nl/de-voordelen-van-een-online-cursus-hondenmassage/ of kijk op Youtube de video:

 Gun jouw hond meer ontspanning in het leven. Of dit nu is tijdens vuurwerkangst of in het algemeen, jouw hond zal je dankbaar zijn.

Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen