Hoe help je een hond van vuurwerkangst af?

Wat is het toch moeilijk als je een hond met vuurwerkangst hebt! Je ziet dat jouw hond moeite heeft tijdens deze periode en dat is zo lastig. Je ziet angst bij jouw hond, je merkt dat jouw hond stress heeft. Je wilt juist dat jouw hond zich prettig voelt. Een hond met vuurwerkangst voelt zich verre van prettig, en daardoor jij als begeleider ook niet. Het lijkt misschien onmogelijk om jouw hond van vuurwerkangst af te helpen, maar dat is het niet.

 In deze blog krijg je tips hoe je dat kan gaan aanpakken.

 Tip 1: Probeer de vuurwerkangst van jouw hond te begrijpen om jouw hond van de angst af te kunnen helpen

 Het is belangrijk om te herkennen dat jouw hond last heeft van vuurwerkangst, zonder dat kan jij jouw hond niet helpen. Jij herkent dat jouw hond last heeft van vuurwerkangst anders las je deze blog niet. Daarna volgt de volgende stap om de angst van jouw hond te begrijpen. Als jij begrijpt waarom jouw hond angst ervaart kan je begrip hebben voor de vuurwerkangst van jouw hond.

 Let op het gedrag van jouw hond zoals bepaalde signalen die jouw hond kan laten zien als hij of zij angstig is. Denk hierbij aan signalen zoals zoals trillen, hijgen, kwijlen, proberen te vluchten of zich verstoppen. Is de angst die jouw hond laat zien veroorzaakt door het horen, zien of ruiken van vuurwerk? Of heeft jouw hond ook op andere vlakken angst ontwikkelt?

 Probeer dit te achterhalen en in kaart te brengen.

 Weet je nog wanneer de eerste keer was dat jouw hond last had van vuurwerkangst? Was dit de eerste keer dat jouw hond vuurwerk hoorde? Of is er iets gebeurt waardoor jouw hond het geluid of de geur van vuurwerk gekoppeld heeft aan een angstig gevoel krijgen bij vuurwerk? Dus vanuit een traumatische ervaring voor jouw hond. Was jouw hond altijd al bang voor vuurwerk, of is dit in de loop van de jaren erger geworden?

 Als je de angst van jouw hond beter begrijpt, kan je ook beter reageren en jouw hond proberen gerust te stellen.

 Indien je daarna ook nog weet wanneer de angst begonnen is kan je ook daar beter op inspelen om de angst van jouw hond te gaan verminderen.

Vuurwerkangst verminderen bij jouw hond door jouw hond te steunen

Tip 2: Ga trainen met je hond om te wennen aan de geluiden van vuurwerk

 Probeer jouw hond langzaam te laten wennen aan het geluid van vuurwerk. Begin met het geluid heel zacht aan te zetten en voer dit langzaam op. Belangrijk is dat jouw hond ontspannen is en blijft. Een hond die angst ervaart kan namelijk niet leren. Dus dan heb je niets aan de training.

 Er zijn diverse cd’s te koop met vuurwerktraining (via deze link) waardoor jij kan trainen met jouw hond. Ook op Youtube zijn er natuurlijk geluiden van vuurwerk op te zoeken.

 Begin altijd met trainen als jouw hond ontspannen is, dus nog geen angst ervaart. Zet het geluid van vuurwerk heel zacht aan en ga iets doen met jouw hond wat jouw hond leuk vindt. Ga dus niet samen op de bank zitten en luisteren naar het geluid. Het is geen muziek luisteren, je wilt je hond trainen en laten wennen aan het geluid.

 Ga vervolgens stap voor stap het geluid harder zetten van het vuurwerk. Je gaat pas het geluid harder zetten als jouw hond volledig ontspannen is op het huidige geluidsniveau. Ga dus niet te snel! Want dan zal jouw hond angst en/of stress ervaren en dan leert je hond weinig tot niets tijdens deze training. Tevens kan het zijn dat je een stap terug gaat in het trainingsproces.

 Breidt deze training dus langzaam uit, stap voor stap op het tempo van jouw hond. Het beste kan je dit ook met twee personen doen: 1 persoon doet iets ontspannend en leuk met jouw hond waarbij jouw hond ook beloningen krijgt, de 2e persoon bedient het geluid.

 Besef wel dat je het geluid van vuurwerk natuurlijk niet helemaal kan nabootsen. Maar deze manier kan er wel aan bijdrage dat jouw hond langzaam went aan het geluid van vuurwerk.

Vuurwerkangst bij jouw hond verminderen door een online training

Tip 3: Gebruik suppletie voor jouw hond om jouw hond te kalmeren

 Er zijn diverse supplementen op de markt speciaal voor honden die jouw hond kunnen helpen met kalmeren tijdens de vuurwerkperiode. Want dat is het vaak, vuurwerk wordt niet alleen afgestoken tijdens de jaarwisseling. Er zijn veel meer periodes of momenten dat er vuurwerk wordt afgestoken. Voor een hond met vuurwerkangst een heftige periode! Daarom snap ik zo goed dat jij jouw hond van vuurwerkangst af wilt helpen.

 Supplementen kunnen hier een hele mooie rol in spelen. Er zijn van diverse merken suppletie te koop die jij kan gebruiken om jouw hond net wat meer te laten ontspannen. Het lost op dat moment de angst van jouw hond niet op, maar het haalt wel de scherpe randjes van het spannende moment af voor jouw hond. Hierdoor is passende suppletie inzetten tijdens de vuurwerkperiode een hele mooie manier om jouw hond te ondersteunen.

 De suppletie zorgt ervoor dat jouw hond zich makkelijker kan ontspannen waardoor jouw hond zich dus minder angstig voelt. Erg waardevol! Via deze link heb je diverse supplementen die je veilig in kan zetten bij jouw hond ter ondersteuning van angst zoals vuurwerk en/of onweer.

 Houd je altijd aan de dosering op de verpakking! Kijk ook altijd goed als jouw hond andere medicatie slikt of dit samen kan.

Tip 4: Zorg voor ontspannende momenten voor jouw hond na angst en/of stress

 Het is heel belangrijk als jouw hond angst heeft ervaren om jouw hond daarna te laten ontspannen. Als jouw hond angst heeft ervaren, bijvoorbeeld door vuurwerk, dan zal jouw hond daarna automatisch een stressreactie gaan ervaren. Dit is namelijk een automatische reactie van het lichaam van jouw hond: na angst volgt stress waar jouw hond van bij dient te komen.

Online cursus vuurwerkangst verminderen bij honden en hondenmassage

 Je hond bij laten komen na een stressvolle periode of moment doe je door jouw hond te laten rusten. Dit kan simpelweg door jouw hond te laten slapen. Maar je kan jouw hond ook laten ontspannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
 - Een rustige wandeling maken zonder andere prikkels. Dus niet spelen met een bal of andere honden. Maar rustig wandelen met veel snuffelmomenten
 - Laat je hond snuffelen bijvoorbeeld op een snuffelmat of doe andere hersenwerkjes die jouw hond al kent
 - Geef je hond een hondenmassage of bijvoorbeeld Reiki. Met jouw handen zorg je dan voor extra ontspanning bij jouw hond waardoor het stresslevel zal dalen. Een voordeel van hondenmassage en Reiki is dat je het ook tijdens het angstige moment kan inzetten om jouw hond te ondersteunen.

 Et cetera! Doe wat past bij jou en jouw hond en wat voor jullie beiden ontspannend werkt.

Wil je meer weten over hoe je hondenmassage kan inzetten tijdens vuurwerk, klik dan hier om de blog te lezen.

Tip 5: Volg de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond

 Het beste om jouw hond te helpen met vuurwerkangst verminderen is door daar actief mee aan de gang te gaan. Via Online met je hond kan je een online cursus volgen om de vuurwerkangst bij jouw hond te gaan verminderen. Je leert doormiddel van diverse video’s:
 - wat angst is en hoe dit bij jouw hond kan zijn ontstaan
 - wat is stress, wat zijn de gevolgen en hoe kan je stress verminderen bij jouw hond
 - tips voor jouw hond tijdens, voor en na de vuurwerkperiode
 - diverse methodes die jij kan gaan inzetten om jouw hond te gaan ondersteunen tijdens de momenten met vuurwerk. Maar ook hoe je aan de slag kan gaan om angst te verminderen
 - tips voor jou als begeleider, wat kan je beter wel of niet doen
 - meer over lichaamstaal en communicatiesignalen van jouw hond
 - tips om jouw hond te laten ontspannen en leren

 De online cursus vuurwerkangst verminderen is stap voor stap opgebouwd met diverse e-books en video’s. Je leert op deze manier de angst bij jouw hond in kaart te brengen en wat je eraan kan doen om deze angst voor vuurwerk, onweer et cetera te verminderen. Je gaat dit doen op een manier die voor jou en jouw hond het beste past.

Wil je meer weten over deze online cursus vuurwerkangst en/of geluidsangst verminderen bij jouw hond en direct starten:
  Meer informatie over de   online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond – start vandaag nog

Online cursus vuurwerkangst bij honden verminderenHelp je hond van vuurwerkangst af door het volgen van een online vuurwerktraining

Tip 6: Probeer zelf zo rustig en kalm mogelijk te zijn en blijven

 Jouw hond reageert op jouw gedrag en ook emoties. Daarom is het belangrijk dat jij zo rustig en kalm mogelijk blijft. Het is niet leuk om jouw hond angstig te zien, dat is begrijpelijk. Maar probeer er echt te zijn voor jouw hond door jouw hond te steunen en te kalmeren!

 Wees daarom zelf rustig en kalm en probeer ook positief te blijven. Zodat je ook dit uitstraalt naar jouw hond. Ondersteun jouw hond op een passende manier voor jou en jouw hond.

 Vuurwerkangst bij honden is een serieus probleem dat goed moet worden aangepakt om jouw hond te ondersteunen in deze lastige periode. Het is belangrijk dat je geduldig bent en ook begripvol naar jouw hond. Ga uitzoeken welke methodes het beste werken voor jou en jouw hond.

Volg een cursus om vuurwerkangst te verminderen bij jouw hond

 De online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond gaat in op de verschillende methodes die je kan gaan inzetten bij jouw hond. Op die manier kan je de angst bij jouw hond gaan verminderen, helpen jouw hond meer ontspanning te geven tijdens lastige momenten met vuurwerk of andere harde geluiden.

  Volg de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond – klik hier om vandaag nog te starten

  Wellicht is deze blog ook interessant voor jou: 12 Tips als jouw hond bang is voor vuurwerk om angst te verminderen, via deze link: https://www.onlinemetjehond.nl/12-tips-om-jouw-hond-te-ondersteunen-tijdens-de-jaarwisseling-als-jouw-bang-is-voor-vuurwerk/

Online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond voor een ontspannen oud en nieuwMijn eigen hond Fenne ontspannen tijdens vuurwerk terwijl hij jarenlang vuurwerkangst had!

 Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen