9 Tips om jouw hond te kalmeren tijdens vuurwerk

Honden en vuurwerk zijn vaak geen goede combinatie. Voor veel honden is vuurwerk een bron van angst en stress, helaas zijn er veel honden die last hebben van vuurwerkangst. Belangrijk is altijd om jouw hond te kalmeren tijdens vuurwerk, ook als de angst bij jouw hond niet heftig is. In deze blog krijg je 9 tips om jouw hond te kunnen kalmeren tijdens vuurwerk.

Waarom is het noodzakelijk om jouw hond te kalmeren tijdens vuurwerk?

Het is ontzettend belangrijk om jouw hond te kalmeren en daarmee ook te laten ontspannen. Niet alleen tijdens vuurwerk maar ook in andere situaties als jouw hond angst ervaart. Na een angstig moment voor jouw hond zal er altijd een stressreactie volgen in het lichaam van jouw hond.

 Een korte stressreactie geeft (meestal) geen problemen, stress hoort nu eenmaal bij het leven van onze honden. Echter als jouw hond heel veel stress ervaart zal jouw hond op termijn hier last van kunnen krijgen. Denk hierbij aan gedragsproblemen, maar ook fysieke problemen zoals diarree, allergieën et cetera. Langdurige stress is schadelijk voor honden.

 Een hond die angstig is voor vuurwerk dient daarom ook gekalmeerd te worden. Bij kalmeren dien je te denken aan het laten ontspannen van jouw hond zodat jouw hond zich weer prettiger gaat voelen. Hierdoor kan jouw hond weer stress afvloeien uit het lichaam. Jouw hond zal weer meer ontspanning gaan ervaren en meer rust.
Meer ontspanning tijdens vuurwerk krijg je bij jouw hond door jouw hond te kalmerenKalmeer jouw hond tijdens vuurwerk voor een meer ontspannen periode tijdens vuurwerk en de jaarwisseling

Ga je jouw hond niet kalmeren als hij of zij angstig is voor vuurwerk dan zal jouw hond steeds meer stress gaan ervaren. Sowieso is de periode met vuurwerk lastig voor honden met angst omdat het afsteken van vuurwerk door derden gebeurt. Je hebt hier geen invloed op, dus ook niet op hoe vaak vuurwerk wordt afgestoken. Met een beetje pech krijgt jouw hond steeds opnieuw een stressreactie door het horen van vuurwerk. Jouw hond blijft daardoor stress ervaren. Dat wil je niet!

 Vandaar dat het laten kalmeren van je hond tijdens vuurwerk zo belangrijk is. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je ook aan de slag gaat om de angst bij jouw hond voor vuurwerk te verminderen.

 Daarom in deze blog 9 tips hoe jij jouw hond kan kalmeren tijdens het horen van vuurwerk.

Tip 1 Ontdek wat voor jouw hond ontspannend is om jouw hond te kalmeren

 Om jouw hond te kunnen kalmeren is het belangrijk om te weten wat voor jouw hond ontspannend werkt. Voor iedere hond is dit anders. Ga op die manier ook de tips in deze blog beoordelen. Wellicht zijn er ook tips waar je zelf niets mee hebt of jouw hond niet. Of het kan niet vanwege de gezondheid van jouw hond of je eigen situatie.

 Jouw hond laten ontspannen kan door jouw hond te knuffelen, te masseren, wandelen in het bos of strand, spelen met een favoriet speeltje, snuffelspelletjes en nog veel meer!  

Iets leuks en ontspannend doen met jouw hond zorgt voor een kalmere hond tijdens vuurwerkVoor mijn hond is iets leuks doen en daardoor ook kalmerend tijdens vuurwerk: samen spellen maar ook hondenmassage

Tip 2 Gebruik een thunderhirt bij jouw hond

 Een thundershirt is een soort t-shirt dat strak om het lichaam van jouw hond zit. Hierdoor wordt er een constante lichte druk uitgeoefend waardoor het voor jouw hond voelt alsof hij of zij is ingebakerd. Net als bij baby’s. Hierdoor kan angst verminderen bij jouw hond. Het geeft een gevoel van veiligheid en kan daardoor kalmerende werken bij vuurwerk.

Meer informatie over het gebruik van een thundershirt lees je hier: https://www.onlinemetjehond.nl/tips-om-een-thundershirt-veilig-in-te-zetten-bij-jouw-hond-met-vuurwerkangst/

Gebruik een thundershirt om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen en jouw hond te ondersteunen tijdens de jaarwisselingEen thundershirt kan kalmerend zijn voor honden tijdens vuurwerk. Fenne met thundershirt en spelend met een bal   

Tip 3 Steun jouw hond altijd in situaties die jouw hond moeilijk vindt, zoals bij vuurwerk

 Het is belangrijk om jouw hond te steunen en gerust te stellen tijdens stressvolle momenten zoals tijdens vuurwerk. Laat je hond weten en voelen dat hij veilig is bij jou en dat je er bent om jouw hond te kalmeren. Maak echt contact met jouw hond op die momenten, negeer je hond nooit.

Meer informatie over jouw hond steunen, bijvoorbeeld tijdens vuurwerk lees je in deze blog: https://www.onlinemetjehond.nl/de-beste-tip-wat-jij-kan-doen-als-jouw-hond-angstig-is/

 Tip 4 Geef jouw hond een ontspannende hondenmassage

 Hondenmassage kan een kalmerend en rustgevend effect hebben op jouw angstige hond. Leer jouw hond stap voor stap een ontspanningsmassage te geven en laat jouw hond meer ontspannen tijdens vuurwerk of tijdens andere angstige momenten.

 Door jouw hond te gaan masseren zal jouw hond zich meer ontspannen voelen en eerder kalmeren na een stressvolle situatie en/of angstig moment.

 Wil je meer weten over de voordelen van hondenmassage:
 lees dan deze blog: https://www.onlinemetjehond.nl/wat-zijn-de-gezondheidsvoordelen-van-een-hondenmassage-voor-je-hond/

 Of luister naar de podcast over dit onderwerp, klik hier om te luisteren op Spotify.

Online cursus vuurwerkangst verminderen bij honden en hondenmassageHondenmassage werkt kalmerend en ontspannend bij honden waardoor stress verminderd. Daardoor goed in te zetten tijdens vuurwerk

Tip 5 Zet kalmerende kruiden in 

 Kruiden kunnen ook bij honden ontspannend en kalmerend werken. Net als bij mensen. Kruiden zoals kamille, lavendel en valeriaan staan bekend om hun kalmerende eigenschappen.

 Je kan hiervan eenvoudig een kruidenthee maken voor jouw hond. Het recept voor deze kruidenthee voor jouw hond:
 - Breng water net niet aan de kook (circa 80 graden)
 - Doe een theelepel kruiden in een bakje met het water en laat het afkoelen op kamertemperatuur
 - Biedt het aan je hond aan. Apart dus doe het niet over het eten van jouw hond of ter vervanging van water. Zorg naast dit kruidenmengsel ook altijd voor schoon drinkwater voor jouw hond.

Let op! Niet alle kruiden zijn geschikt voor alle honden! Kijk hier altijd naar of het veilig te gebruiken is bij honden.

 Tip 6 Gebruik kalmerende producten en/of suppletie

 Speciaal voor honden zijn er diverse kalmerende producten beschikbaar. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Adaptil. Dit is een apparaat wat je in het stopcontact doet en daardoor worden er rustgevende feromonen verspreidt. Dit kan helpen jouw hond meer laten ontspannen en angst te verminderen.

 Ook kan je passende suppletie bij jouw hond inzetten. Er zijn van diverse merken suppletie voor honden verkrijgbaar, zoals Phytonics of Puur. Ook Zylkène is goed inzetbaar bij jouw hond. Deze suppletie is op natuurlijke basis en kan jouw hond helpen te kalmeren tijdens vuurwerk.

 Let wel altijd goed op bij de inzet van suppletie of andere kalmerende producten dat je je houdt aan de omschrijving op de verpakking. Ga nooit over de maximale dosering heen, dit kan ontzettend gevaarlijk zijn voor jouw hond! Let ook altijd op als jouw hond medicatie slikt dat er geen interactie optreedt met de suppletie.

 Tip 7 Volg een vuurwerktraining om de angst voor vuurwerk bij jouw hond te gaan verminderen 

 Het is ontzettend waardevol om jouw hond tijdens vuurwerk te kalmeren. Hierdoor zal je merken dat jouw hond meer gaat ontspannen. De kans is echter groot dat de angst op lange termijn voor vuurwerk niet minder zal worden bij jouw hond.

 Daarom is het aan te raden om aan de slag te gaan met de vuurwerkangst van jouw hond. Dit kan je doen door het volgen van een cursus om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen.

 Wil jij meer leren over hoe jij jouw hond op een passende manier kan gaan ondersteunen en hoe jij de vuurwerkangst bij jouw hond kan verminderen, volg dan de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond.

Online cursus vuurwerkangst bij honden verminderenLeer jouw hond kalmeren tijdens vuurwerk en de jaarwisseling door het volgen van de online cursus vuurwerkangst verminderen. En dit krijg je allemaal!

 Je leert hier meer over angst bij honden, wat stress voor invloed heeft op het leven van jouw hond. Hoe jij jouw hond kan ontspannen en welke methodes je kan inzetten bij jouw hond voor, tijdens en na de jaarwisseling. Erg waardevol omdat de periode dat er vuurwerk wordt afgestoken natuurlijk veel langer is dan alleen in december.

  Meer informatie over de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond – start vandaag nog

Tip 8 Ga iets doen met jouw hond wat jouw hond leuk vindt

 Als jij iets leuks gaat doen met jouw hond dan zorgt dit voor afleiding maar ook voor ontspanning. Daarnaast zijn jullie natuurlijk ook fijn samen iets aan het ondernemen. Ga bijvoorbeeld een lange wandeling maken in een rustig gebied, ga samen spelen in een park (zonder andere honden), of ga een hersenwerkje of trucje doen.

 Zorg ervoor dat het kalmerend en rustig is voor jouw hond. Vermijd daarom activiteiten zoals het gooien van stokken of ballen, omdat deze opwindend kunnen zijn. Dit zorgt niet voor ontspanning of meer rust.

Doe hersenwerkjes of spelletjes met jouw hond om jouw hond te kalmeren tijdens vuurwerkDe snuffelmat is al jaren kalmerend voor mijn border collie Fenne tijdens vuurwerk, onweer et cetera

Tip 9 Gebruik kalmerende essentiële olie bij jouw hond

 Door de inzet van aroma therapie, dus essentiële olie bij jouw hond, kan jij jouw hond ook ondersteunen in het kalmeren. Daarom is dit ook perfect inzetbaar tijdens de periode met vuurwerk om jouw hond te ondersteunen. Er zijn verschillende essentiële oliën op de markt voor honden. Gebruik deze altijd wel veilig in een diffuser. Geur doet namelijk heel veel met de emoties van jouw hond, waardoor het kalmerend kan werken bij vuurwerk.

 Ga de essentiële olie niet op de huid van jouw hond smeren zonder gedegen kennis. Dit kan averechts werken en zelfs gevaarlijk zijn. Gebruik daarom altijd een diffuser. Wil je meer weten hoe je aroma therapie veilig kan gebruiken bij jouw hond, volg dan de mini cursus via deze link.

Conclusie om jouw hond te kunnen kalmeren tijdens vuurwerk

 Om jouw hond te kunnen kalmeren bij vuurwerk is het heel belangrijk dat jij zelf ook zo rustig mogelijk blijft. Ben er echt voor jouw hond door jouw hond te steunen tijdens deze lastige periode. Ga ook op zoek naar manieren om jouw hond te ondersteunen waardoor jouw hond beter kan kalmeren. In deze blog zijn diverse tips gegevens, ga na welke het beste voor jouw hond kunnen werken en ga die eventueel combineren.

 Daarnaast is het belangrijk dat je aan de slag gaat om de angst voor vuurwerk bij jouw hond te gaan verminderen. Dat kan via Online met je hond op 2 manieren:

Manier 1 Volg de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond

Dit zijn een paar onderwerpen uit de cursus:
- Angst & stress: oorzaken en gevolgen en nog meer
- Connectie angst & stress
- Jouw hond als individu leren zien en daar naar handelen
- Je krijgt tips voor/tijdens/na de vuurwerkperiode
- Je gaat een eigen stappenplan maken hoe je met geluidsangst aan de slag kan gaan met en voor jouw hond
- Voor jou als begeleider is ook aandacht
- Lichaamstaal
- Meerdere mogelijkheden worden jou en jouw hond geboden wat angst kan verminderen, hoe jouw hond leert, hoe jouw hond kan ontspannen et cetera

cursus angst bij jouw hond verminderen voor vuurwerk

En natuurlijk nog veel meer!  Het is afgestemd op jou & jouw hond, daar word je stap voor stap in begeleid door middel van video’s en diverse e-books.

  Meer informatie over de online cursus vuurwerkangst verminderen bij jouw hond – start vandaag nog

 Manier 2 Laat jouw hond energetische behandelen zodat angst kan verminderen en eventuele trauma’s minder worden.

 Een hond die angst ervaart heeft meestal een disbalans op energetisch niveau. Als jouw hond last heeft van vuurwerkangst kan dit ontstaan zijn uit een trauma. Een energetische behandeling kan ervoor zorgen dat er weer een balans komt in de meridianen van jouw hond (dus vanuit de Chinese geneeskunde), maar ook een balans in emoties en energetisch. Daarnaast is het mogelijk om trauma’s te gaan helen.

 Wil je meer weten over deze manier van behandelen, klik dan op deze link.
 Boek jouw afspraak voor je hond op tijd in verband met beperkte plaats (afspraken zijn niet in te plannen in de maand december! Start dus eerder) .

 Uiteraard is een combinatie van beiden ook mogelijk. Voor de mogelijkheden neem contact op via onderstaand formulier: Deze tekst is geschreven door Sharon van Mook – Online met je hond & Energy is Key. Deze tekst mag niet gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming. Je mag dit artikel wel delen op social media (met link naar dit artikel).

Reactie plaatsen